Karsten nu al naar IJsselmeervogels: 'Als iedereen zijn nek uitsteekt, vind ik het te makkelijk om aan de zijlijn te blijven staan'

© Orange Pictures
Bunschoten - Met Gert Jan Karsten aan het roer moet IJsselmeervogels de komende maanden punten halen om in de tweede divisie te blijven. De nieuwe trainer moet de succesvolste club in de geschiedenis van het zaterdagvoetbal vooral de rust terugbrengen.
Dat is een pittige klus voor Karsten, die tot afgelopen week trainer was van Urk en daarvoor in de tweede divisie werkte bij HHC Hardenberg. "Ik ga mijn eigen werkwijze toepassen, en trainen en duidelijkheid creëren. Dat zal niet van vandaag op morgen geregeld zijn, maar dat is wel het belangrijkste."
Karsten: Duidelijkheid creëren
Over punten heeft Karsten het nog niet. "Je moet bij de basis zijn. Punten, overwinningen en successen zijn altijd het gevolg van beleid, een goeie trainingsopbouw en een goeie speelwijze." De nieuwe trainer begint met een programma waarin de punten niet voor het oprapen liggen. "We beginnen met Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en Katwijk. Zelfs een IJsselmeervogels in topvorm kan die wedstrijden verliezen."
We beginnen met Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en Katwijk. Zelfs een IJsselmeervogels in topvorm kan die wedstrijden verliezen
Gert Jan Karsten
Karsten weet dus dat hem een zware klus wacht. "Trainers zijn rare mensen. Die denken altijd dat ze beter zijn dan hun voorganger en hun opvolger. Maar niets is minder waar. Iedere trainer heeft successen en slechte periodes. Ik heb niet de illusie dat ik de beste trainer ben, maar ik hoop dat ik de beste trainer ben voor IJsselmeervogels in de huidige situatie."

Successen zijn lang geleden

Sinds de invoering van de landelijke zaterdagcompetitie in 1970 werd IJsselmeervogels zestien keer afdelingskampioen. Maar de laatste titel op het hoogste niveau dateert van 2011, het eerste jaar dat de topklasse bestond. Nadat de Vogels er in 2016 niet in slaagden zich te plaatsen voor de tweede divisie, werd in 2017 wel promotie naar het hoogste niveau afgedwongen. Maar successen op dat niveau zijn vooralsnog uitgebleven.
En daar kan de club niet aan wennen: de fans niet, maar ook de clubleiding niet. Want IJsselmeervogels was met zestien titels in 41 jaar jarenlang synoniem voor succes. Het uitblijven van successen is overigens wel verklaarbaar. Met de invoering van de topklasse verdwenen de 'kleine' clubs uit de competitie, alleen de sterksten bleven over en de concurrentie werd dus veel sterker.
Het uitblijven van successen leidde ook tot onrust binnen de club, waar veel geledingen evenzoveel meningen en belangen hebben. Jan Zoutman, de laatste kampioenstrainer, is de laatste trainer die zijn contract uitdiende. Nadat hij in 2013 vertrok passeerden in bijna tien jaar tijd tien trainers -de interim-trainers tellen we voor het gemak niet mee- de revue. Sommigen vertrokken vanwege aanbiedingen uit het betaalde voetbal of vanwege persoonlijke omstandigheden, anderen werden ontslagen.
Toen het over de lange termijn ging, vroeg ik of ze het dan over drie of over vier weken hadden
Gert Jan Karsten
"Toen het deze week over de lange termijn ging, vroeg ik gekscherend of ze het dan over drie of over vier weken hadden", lacht Karsten. "Maar ik weet waar ik instap. Ik heb ooit bij IJsselmeervogels stage gelopen in een seizoen waarin ze ook drie hoofdtrainers hadden. Dus helemaal nieuw is het niet voor me."
Karsten: de club is niet nieuw voor me
Ook op spelersgebied werd IJsselmeervogels een duiventil. In de laatste vier seizoenen trok IJsselmeervogels 34 nieuwe spelers aan, nog meer spelers vertrokken van de Westmaat. Rustig bouwen aan een nieuwe ploeg was voor welke trainer dan ook nooit een optie. "Maar dat is niet alleen bij IJsselmeervogels zo", zegt Karsten daarover. "Een enkele uitzondering daargelaten is bij alle topclubs in het amateurvoetbal het verloop groot."

In winterstop nog niet, nu wel

Gert Jan Karsten zou aanvankelijk pas komende zomer bij de Vogels aan de slag gaan. Nu al instappen is een risico, want wellicht wordt hij straks de eerste trainer in de geschiedenis die degradeert met IJsselmeervogels. "Maar als er dan toch iemand met de Vogels moet degraderen, dan zou het ook wel weer passen dat ik dat zou zijn", zegt Karsten.
Karsten werd in de winterstop ook al benaderd, maar hield toen de boot nog af. "Toen zat ik in de fase dat mijn zoon net was overleden", vertelt de IJsselmeervogels-trainer. "Ik kon het privé niet waarmaken want ik moest eerst kijken of de situatie in mijn gezin, met mijn andere kinderen stabiel was." Een tweede poging van de Vogels om hem tussentijds los te weken bij Urk slaagde wel. "Op Urk heb ik mijn zoon verloren en dat blijft toch als een sluier over een hele mooie periode hangen. Ik kon daar niet los van komen, ik moest iets afsluiten."
Karsten, ook in de winterstop al benaderd
De nieuwe Vogels-trainer wil degradatie koste wat kost voorkomen, maar weet ook dat het niet het einde van de sportieve wereld is als het onverhoopt misgaat. Hij verwijst daarbij naar de situatie bij het Veenendaalse GVVV, waar vorig seizoen Gery Vink tussentijds instapte als trainer van een degradatiekandidaat. "Die hebben hetzelfde gedaan. Die hebben het niet gered maar staan nu bovenaan in de derde divisie. Ze hebben door kunnen bouwen op de keuze die ze toen gemaakt hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.