Na Vitesse-uit moet het voor FC Utrecht anders tegen PSV: 'Meer intensiteit'

© Orange Pictures
Utrecht - De lastigste tegenstander van allemaal komt zondag naar de Galgenwaard. Tegen PSV won FC Utrecht slechts negen van de 51 thuiswedstrijden sinds 1971. In 102 eredivisieontmoetingen tegen PSV zegevierde FC Utrecht welgeteld elf keer. Zeventig keer werd verloren.
In de Galgenwaard werd het twee keer 1-7, het werd ook twee keer 1-5. En in 2019 werd het 3-0. Sander van de Streek, Adam Maher en Sean Klaiber scoorden voor de ploeg die toen getraind werd door John van den Brom. Het was het seizoen dat vanwege corona het einde niet haalde, het seizoen waarin FC Utrecht de bereikte bekerfinale niet mocht spelen.
Sean Klaiber: 'We kunnen thuis van elke topploeg winnen'
Maar doorgaans is PSV een bijna onneembare horde. "Heel gek", zegt verdediger Sean Klaiber. "Het is een ploeg die heel sterk was altijd in de counter, met hele snelle spelers voorin. Dat is nu wel iets anders." Toch is ook PSV te kloppen, denkt Klaiber. "Ik denk dat je thuis van elke topploeg kunt winnen, of het ze moeilijk maken."
Bij FC Utrecht ontbreken de geblesseerden Nick Viergever, Amin Younes en Bas Dost. Jens Toornstra is geschorst. Luuk Brouwers is zijn meest waarschijnlijke vervanger. "We hebben meer spelers die daar kunnen spelen, maar Luuk heeft het goed gedaan en is een goede optie", zegt trainer Michael Silberbauer, die hoopt weer te kunnen beschikken over Modibo Sagnan. De Franse verdediger deed vrijdag mee aan de training.
Michael Silberbauer: 'Energie moet de basis zijn'
FC Utrecht moet zich tegen PSV herstellen van het teleurstellende optreden in Arnhem, waarin het tegen tien spelers van Vitesse met 2-0 verloor. "Wij moeten meer energie in ons spel steken als tegen Vitesse. Dat moet de basis zijn. Dat was tegen Vitesse niet goed." Sean Klaiber beaamt dat: "Ik denk we elkaar in de energie in de steek hebben gelaten."
We hebben elkaar in de energie in de steek gelaten
Sean Klaiber
De Europese wedstrijd tegen Sevilla heeft Silberbauer wel gekeken, maar is voor de trainer geen maatstaf. "We hebben onze manier van spelen en we moeten ze met onze kracht verslaan. We moeten niet kijken naar wat anderen doen." Sean Klaiber heeft ook met interesse gekeken. "Ze hebben ook tegen Sevilla patronen die ze standaard doen."
Tegelijk legde Sevilla ook de zwaktes van PSV bloot. "Maar Sevilla is een Europese topclub, wij niet", stelt Klaiber. "Maar we kijken ook naar de zwakke plekken en hopen daar gebruik van te maken." De zwakke plek van FC Utrecht lijkt de laatste de verdediging. "We krijgen onnodig doelpunten tegen", erkent de rechtsachter. "Maar we hebben ervaring en de juiste spelers. Het is op te lossen, door scherper te zijn en elkaar iets meer te helpen."

Een Berg Sport met Nick Viergever

Nick Viergever aan tafel bij René en Gert
Nick Viergever aan tafel bij René en Gert © RTV Utrecht
In Een Berg Sport was vrijdag Nick Viergever te gast. De aanvoerder van FC Utrecht revalideert van een gebroken teen die hij opliep in de bekerwedstrijd tegen AZ. Samen met Gert Kruys analyseert hij de sterke en zwakke punten van PSV en FC Utrecht.
De naam die daarbij uiteraard veelvuldig valt is die van Xavi Simons. "Die maakt de laatste weken het spel", zegt de Utrecht-captain. "Met zijn acties, de passing, de balletjes die niet iedereen geeft, geeft hij wel." Gert Kruys onderschrijft dat, en verwijst naar afgelopen weekend toen PSV FC Groningen met 6-0 versloeg. "In de laatste thuiswedstrijd van PSV was hij on fire. Hij moet aangepakt worden, je moet het niet zoveel geven als FC Groningen deed. Want dan heb je een probleem."
Nick Viergever speelde meer dan honderd duels voor zowel AZ, Ajax als PSV. Met die clubs gingen hij altijd met angst naar de Galgenwaard. "Dat was niet fijn. Zeker nu PSV Europees toch een tikkie heeft gekregen", stelt Viergever. "Ze gaan vandaag vliegen, zijn laat gaan slapen, teleurgesteld over het resultaat en dan moet je zondag naar de Galgenwaard. Dan weet je dat het met het publiek erachter een heet potje kan worden."

Dat hete potje begint zondagmiddag om 14.30 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers bij Radio M Utrecht. René van den Berg en Gert Kruys doen het verslag.

Verder aandacht voor Hercules - ADO'20 in de derde divisie en het NK indooratletiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.