Spakenburg zonder Koelewijn tegen FC Utrecht: 'Zo zonde voor die jongen'

Youri Koelewijn
Youri Koelewijn © Geert Lommers
Utrecht - Youri Koelewijn ontbreekt vanavond bij Spakenburg, in de kwartfinale van de KNVB beker tegen FC Utrecht. De middenvelder, geboren Spakenburger, liep afgelopen zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Jong FC Volendam een spierblessure op. "Zo zonde voor die jongen", leeft trainer Chris de Graaf mee met zijn pupil.
Behalve Koelewijn zitten ook de al langer geblesseerden Vincent Volkert en Jan van Diermen op de tribune. Mark Veenhoven, die net als Koelewijn afgelopen zaterdag geblesseerd uitviel, is er wel bij. "De soldaten zijn er altijd als het moeilijk wordt, en Veenhoven is een behoorlijke soldaat. Dus die zal er wel bij zijn", zegt Chris de Graaf. "Hij brengt een stuk gif dat je nodig hebt in dit soort wedstrijden."
Chris de Graaf: 'Zij kunnen alleen maar verliezen'
Chris de Graaf is niet van plan tegen FC Utrecht anders te gaan spelen dan anderhalve maand geleden tegen FC Groningen. "We hebben gekeken waar we ze pijn kunnen doen, en waar zij ons pijn kunnen doen. En daar vanuit gaan we proberen ze pijn te doen." De Graaf denkt dat Utrecht niet graag tegen Spakenburg speelt. "Zij kunnen alleen maar verliezen, ze willen heel blijven. En wij komen daar maar voor één ding en da's oorlog voeren."
Ik denk dat ik beter weet hoe FC Utrecht speelt dan Michael Silberbauer
Spakenburg-trainer Chris de Graaf
De trainer van Spakenburg heeft zijn speelplan gebaseerd op een uitgebreide analyse van de tegenstander. "Ik heb de wedstrijden tegen Sparta, Vitesse en AZ zo goed bekeken, ik denk dat ik beter weet hoe FC Utrecht speelt dan Michael Silberbauer", lacht De Graaf. "Het zou mij verrassen als we verrast worden."
De Graaf kijkt, en dat is niet verrassend, vol verwachting uit naar de wedstrijd tegen de grote provinciale broer. "Waar ik vooral heel erg benieuwd naar ben is of wij in staat zijn uit te voeren wat we bedacht hebben. En dat we net als in Groningen ballen tonen."

Realistisch blijven

Vince Gino Dekker was er ook al bij toen Spakenburg in januari 2020 in een uitverkochte Johan Cruijff Arena tegen Ajax speelde. De aanvaller had toen geschiedenis kunnen schrijven. Al in de derde minuut dook hij vrij op voor Ajax-doelman Bruno Varela, maar in plaats van voor een sensationele 0-1 te zorgen, schoot hij in het zijnet. "Als ik weer in die positie kom is het de bedoeling dat ik hem er wel in schiet."
Als hem naar de kansen van Spakenburg in de Galgenwaard wordt gevraagd, lacht Dekker wat meewarig. "Als we winnen staan we in de halve finale, maar we moeten wel realistisch blijven. De kans is heel klein dat je wint, we moeten er gewoon een mooie avond van maken."
Linkspoot Dekker kan aanvallend zowel op rechts als op links uit de voeten. Als De Graaf hem op rechts laat spelen, krijgt hij normaal gesproken het meest te maken met Mark van der Maarel. Als linksbuiten is Sean Klaiber waarschijnlijk zijn directe tegenstander. "Doe mij Van der Maarel maar", zegt Dekker.

Hopen op De Kuip

Twee spelers van Spakenburg, doelman Alessandro Damen en rechtsback Nick Verhagen, zijn normaal gesproken FC Utrecht-fan. Voor één keer is Verhagen dat vanavond niet. "Voor de tweede keer", corrigeert hij. "Een paar maanden geleden bij Sportlust'46 - FC Utrecht, was ik voor Sportlust." Niet zo gek als je je bedenkt dat Woerdenaar tot afgelopen zomer voor Sportlust speelde.
Nick Verhagen: 'We weten wat het is om in een stadion te spelen'
Verhagen was jeugdspeler van FC Utrecht en bezoekt regelmatig wedstrijden van FC Utrecht. Zo was hij laatst nog met een groep vrienden bij Vitesse - FC Utrecht. Trainer Chris de Graaf heeft hem niet naar een analyse gevraagd. "Chris heeft zijn huiswerk zelf heel goed gedaan denk ik", zegt Verhagen. Zelf gaat hij anders het veld in dan in januari tegen FC Groningen. "We hebben meer ervaring, we weten wat het is om in een stadion te spelen. Dat is in Groningen goed bevallen."
De kans dat Spakenburg de halve finale bereikt, is normaal gesproken klein. Dus als FC Utrecht doorgaat, mag Utrecht-fan Verhagen hoop houden dat hij 30 april als supporter bij de finale in De Kuip aanwezig zal zijn. "Dat is een mooi alternatief. Maar op dit moment hoop ik dat ik er zelf sta!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.