Het laatste jaar van een 39-jarige in de vierde divisie: 'Absoluut. Of we nou promoveren of niet'

© RTV Utrecht
Utrecht - Als 39-jarige maakte Daan Groot Zwaaftink afgelopen zondag zijn debuut in de vierde divisie van het amateurvoetbal. De middenvelder van Kampong kwam in de thuiswedstrijd tegen Nuenen tien minuten voor tijd als invaller in het veld.
Dat debuut was eerder gepland, maar Groot Zwaaftink raakte tijdens een trainingskamp in Portugal in de winterstop zwaar geblesseerd. "Jammer, want ik was echt aan het terugkomen met de intentie om de tweede helft van het seizoen aan te sluiten."
'Topfit ben ik nog niet, maar wel redelijk pijnvrij'
Dat duurde dus even wat langer, want bij een ongelukkige botsing in een oefenduel tegen De Valk brak hij vier ribben en liep een klaplong op. "Een blinde boer uit Valkenswaard die even doorliep, en dat was einde verhaal voor me", zegt Groot Zwaaftink over dat moment. "Topfit ben ik nog niet, maar wel redelijk pijnvrij", vertelt hij na zijn rentree.

Geen derde divisie

Meer dan twintig jaar speelt Daan Groot Zwaaftink inmiddels in de hoofdmacht van Kampong. Toen hij debuteerde moest teamgenoot Jort de Zeeuw nog geboren worden. Afgelopen zomer lastte de veteraan vanwege drukte elders een tijdelijke pauze in. Zijn debuut in de vierde divisie liet dus ruim een half jaar op zich wachten.
Tijdens de afwezigheid van Groot Zwaaftink beleefde Kampong een droomdebuut in de vierde divisie. De Utrechters doen mee om de titel, en het is niet uitgesloten dat de club komend seizoen in de derde divisie speelt.
Maar een debuut op dat niveau als 40-jarige gaat er voor Daan Groot Zwaaftink niet komen. "Nee, nee. Absoluut niet. Dit is het laatste jaar. Of we nou promoveren of niet."
Het zou een waanzinnig afscheid zijn om naar die derde divisie te gaan
Daan Groot Zwaaftink
"Ik heb het een half jaar vanaf de kant mogen zien en dat was heel lastig maar ik was ook heel trots op zo'n jonge mooie ploeg. Dat wil ik volgend seizoen in de derde divisie wel zien vanaf de zijkant." Maar om die derde divisie te bereiken moet Kampong wel promoveren. Dat zou een droomafscheid zijn voor Groot Zwaaftink.
"Toen ik in Portugal in het ziekenhuis lag had ik niet gedacht dat ik nu alweer op het veld zou staan. Het zou een waanzinnig afscheid zijn om naar die derde divisie te gaan."

Kampong was nog 4e klasser toen Daan Groot Zwaaftink debuteerde in de hoofdmacht. Hij werd in 2004 kampioen van de 4e klasse, en drie jaar later kampioen in de 3e klasse. Maar na de promotie naar de 1e klasse in 2008 volgde weer een neergang: in 2011 was Kampong weer 3e klasser.

Vanaf 2014 ging het crescendo. Dat jaar promoveerde Kampong naar de 2e klasse. Vijf jaar later volgde promotie naar de 1e klasse en afgelopen seizoen werd Kampong in die afdeling kampioen, zodat de ploeg dit seizoen in de 4e divisie debuteert. In die afdeling bezet Kampong na de nederlaag van zondag tegen Nuenen de tweede plaats, vijf punten achter koploper Meerssen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.