Michael Silberbauer ziet paniek en negativiteit rondom FC Utrecht: 'Dit is niet iets van vandaag'

© Orange Pictures
Utrecht - Sinds de blamage tegen Spakenburg in de beker is FC Utrecht in een negatieve spiraal beland. Na een thuisnederlaag tegen Fortuna Sittard en een gelijkspel bij NEC volgde zaterdag een nieuwe deceptie: Go Ahead Eagles won met 2-1 in de Galgenwaard. "We moeten nu een uitweg zien te vinden", concludeert trainer Michael Silberbauer.
Trainer Michael Silberbauer zoekt naar een verklaring voor de huidige situatie van FC Utrecht
De Deense oefenmeester zoekt naar woorden na de late nederlaag tegen Go Ahead. "Het is moeilijk nu... Maar dit is niet iets wat vandaag begonnen is. We zijn in een negatieve spiraal beland en moeten zorgen dat het stopt met bloeden", aldus Silberbauer in gesprek met verslaggever René van den Berg.
Dat grootaandeelhouder direct na de wedstrijd de kleedkamer instormde, vond de trainer niet gek. "Hij is teleurgesteld en wil winnen. Hij is niet blij, en dat begrijpen we. Wij zijn ook teleurgesteld en verwachten ook meer van onszelf", kijkt Silberbauer ook naar zichzelf.
Geschrokken van de woede-uitbarsting en stemverheffing bij Van Seumeren was hij niet. "Dat zijn emoties", zegt de trainer, die ook weet dat emoties niet altijd de juiste manier zijn om uit zo'n dip te komen. "We gaan de groep bij elkaar proberen te brengen. Nog dichter, want dat moet."
Silberbauer begrijpt dat er na een reeks teleurstellende uitslagen (één zege in de laatste zeven wedstrijden, red.) paniek ontstaat in de Domstad. "Het is voor mij ook genoeg. We moeten hier uit komen en dit omdraaien, zodat we weer positiviteit gaan uitstralen en voelen", aldus de oud-middenvelder.
Is het in die zin een voordeel of een nadeel dat er nu een week aankomt met interlands? "Dit is nu eenmaal de situatie en er komen interlands aan, maar we moeten met elkaar aan de slag en met elkaar praten om hier beter uit te komen."
We hebben spelers die geen vertrouwen hebben en die niet de juiste mentaliteit leveren in de wedstrijd
Michael Silberbauer, trainer FC Utrecht

Tactische wijzigingen

Tactisch koos Silberbauer in het duel tegen Go Ahead Eagles voor een 4-4-2 met het spitsenduo Douvikas-Descotte. Die laatste speelde vanwege de afwezigheid van Bas Dost, die vorige week goed inviel in deze formatie.
"Ik geloofde erin dat dit de manier was om te gaan spelen", legt hij uit. "Descotte wilden we in de diepte gebruiken en dat lukte soms. We begonnen goed en hadden het momentum. Lange tijd ging dat goed, maar we verliezen en daar zijn we niet blij mee."
In de achterhoede koos hij voor Ruben Kluivert als vervanger van de zieke Mike van der Hoorn, met naast hem Ramon Hendriks in het centrum. Aanvoerder Nick Viergever werd linksback geposteerd, terwijl hij met zijn ervaring ook centraal kon spelen. Hendriks speelde vorige week namelijk goed als linksback tegen NEC.
"Dat zijn keuzes. Maar de nederlaag had niets te doen met de posities van Hendriks of Viergever", vindt hij. "Ik weet niet waar je naar zoekt... Ramon is het best als centrale verdediger en hij speelde goed. Nick heeft eerder al goed gespeeld op linksback. Maar er waren meerdere fases waarin we niet deden wat verwacht werd van elkaar."

Gebrek aan vertrouwen

"We hebben spelers die geen vertrouwen hebben en die niet de juiste mentaliteit leveren in de wedstrijd", legt Silberbauer de vinger op de zere plek. "Dat maakt het moeilijk om te spelen nu, zeker kijkend naar het vertrouwen. We hebben het echt geprobeerd, maar kregen toen ook de 1-1 tegen. Dat was onnodig."
"Maar onderaan de streep verlies je en daar mogen we niet blij mee zijn. Er zijn dingen waar we mee moeten stoppen en die beter moeten om dit om te draaien."

FC Utrecht blijft na de nederlaag de nummer zeven in de eredivisie, met 38 punten uit 26 wedstrijden. Op zondag 2 april (14.30 uur) hervat Utrecht de competitie met opnieuw een thuisduel, dan tegen FC Volendam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.