Veenendaal-Veenendaal 2023: compact, veilig en nóg leuker voor het publiek

© RTV Utrecht / Rick van Manen
Veenendaal - Veiligheid staat voorop in de 36e editie van de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal. De organisatie heeft daarom een parcours uitgezet met zo min mogelijk moeilijke verkeerssituaties en bochten. Bovendien is dit jaar gekozen voor een korte route van 35 kilometer, die vijf keer moet worden afgelegd.
De ronde wordt volledig uitgezet tussen Veenendaal, Wageningen en Rhenen. "Zo is het parcours beter te beveiligen voor de politie en motorbegeleiders", zegt safety-manager Sjoerd van Stokkum. "Tegelijkertijd vindt het publiek het leuk om het peloton meerdere keren voorbij te zien komen. Daarnaast hebben we de feedback van omwonenden zo goed als het kan meegenomen bij het ontwerp van het parcours."
© Organisatie Veenendaal-Veenendaal

Blikvangers

Blikvangers in de route zijn de Grebbeberg en het Paardenveld in Rhenen en de Rijndijk bij Wageningen. Na de start in het centrum van Veenendaal rijden de renners via het Binnenveld, een gebied met veel weilanden, naar Wageningen. Via de vaak winderige Rijndijk komt het peloton bij de beklimming van de steile Grebbeberg en in de stad Rhenen bij de beruchte helling Paardenveld.
Via het dorp Achterberg rijden de renners vervolgens weer terug naar de bebouwde kom van Veenendaal, waar de finishstreep is getrokken op de Kerkewijk.
Veenendaal-Veenendaal is in de Lotto Cup de enige wedstrijd op Nederlandse bodem en daar zijn we trots op
Koersdirecteur Bart Voskamp
"Veenendaal-Veenendaal wordt op deze manier een overzichtelijke en veilige wedstrijd", zegt koersdirecteur Bart Voskamp. De koers telt ook dit jaar mee voor het klassement om de Lotto Cycling Cup. "Veenendaal-Veenendaal is in dat klassement de enige wedstrijd op Nederlandse bodem en daar zijn we trots op", aldus Voskamp.
Veenendaal-Veenendaal wordt dit jaar gereden op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei. Op 19 mei rijden de vrouwen, een dag later komen de mannen in actie.

Zoetemelk eerste winnaar

Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste winnaar van Veenendaal-Veenendaal. Maar de laatste Nederlandse tourwinnaar is de de enige grote naam op de erelijst van de belangrijkste eendaagse wedstrijd in de provincie Utrecht. In de voorgaande 35 edities stonden ook Jean-Paul van Poppel, Vjatsjeslav Ekimov, Jeroen Blijlevens, Tom Boonen en Edvald Boasson Hagen op de hoogste trede van het erepodium.
De absolute koning van Veenendaal-Veenendaal is Dylan Groenewegen. De inwoner van Vinkeveen won de race al vier keer, in 2015, 2016, 2018 en 2022.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.