De 7 beste plekken om de Arno Wallaard Memorial van dichtbij te beleven, wij fietsten de route

De zeven kijkspots langs de route
De zeven kijkspots langs de route © Arno Wallaard Memorial / RTV Utrecht
Meerkerk - Komende zaterdag raast de Arno Wallaard Memorial weer door de provincie Utrecht. De start is om 14.00 uur in Meerkerk. De 247 wielrenners zullen vervolgens rond 18.00 uur, met 188 kilometer in de benen, ook in Meerkerk finishen. Wij hebben de beste 7 plekken om de renners te spotten op een rijtje gezet.

1. Waaiers op de Lekdijk

De renners zullen mogelijk flink wat wind gaan vangen op de Lekdijk en dat levert vaak een spectaculaire koers op. De Arno Wallaard Memorial heeft niet voor niets als bijnaam de 'Polderkoers’. Bij Lexmond gaan ze de Lekdijk op. Vervolgens komen ze langs Ameide, Tienhoven aan de Lek, en Nieuwpoort.
Na 20 kilometer gaan ze er bij Groot Ammers weer af. De zon gaat naar verwachting schijnen, dus zoek een lekker plekje langs de lange Lekdijk in het gras en zie de renners hier twee keer voorbij komen.

2. De kerk in Ameide

Een locatie waar de renners van zullen genieten is de kerk van Ameide/Tienhoven. Dit gedeelte is onderdeel van de route op de Lekdijk. Nadat ze de wind trotseren maken ze een mooie bocht om de karakteristieke kerk. De snelheid wordt door de verzuring in de benen hier iets geminderd, dus je kan de renners, met de verwaaide gezichten, extra goed bekijken.

4. Bij de molens

Eén van de mooiste plekken van de koers is misschien wel de Ammerse Kade. Hier kan je namelijk tegelijkertijd genieten van de voorbijflitsende renners terwijl je ook vier molens langs het water ziet staan. Hier kan je van de koers en de omgeving genieten. Verderop staan nog 19 verschillende molens langs de dijk. Deze dijk behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

4. De rotonde bij Giessenburg

Op zoek naar een rustige plek tussen de weilanden? Dan moet je bij de rotonde bij Giessenburg zijn. Ook hier komt het wielerpeloton twee keer langs. Daarbij gaan de 247 renners de rotonde helemaal rond. Ook dat zal er van dichtbij indrukwekkend uit zien. En als het echt lekker weer wordt? Dan zit in de buurt ook nog een ijsboerderij.

5. Met je neus in de botersloot

De Arno Wallaard Memorial doorkruist uiteraard het geboortedorp van Arno Wallaard. Bij Café het Zwarte Paard is het traditiegetrouw de hele dag gezellig rondom de wedstrijd. Men schenkt daar ook het bier van de memorial: Poldrièn. En je zou zomaar een renner de botersloot in kunnen zien vliegen, want dat is in het verleden al eens gebeurd.

6. Scherpe bocht

De renners zullen ook twee keer hun stuurmanskunsten laten zien vlak voor ze Meerkerk in rijden. Bij de kruising van de Tiendweg en de Broekseweg moeten ze in de remmen om vervolgens naar rechts te gaan en de snelheid weer op te voeren. Is er nog een kopgroep? Zijn er nog vluchters? Het is hier allemaal mogelijk.

7. Acht keer raak in Meerkerk

Rond 18.00 uur zullen de renners finishen in Meerkerk. Je kan hier al om 14.00 uur gaan staan om de renners ook te zien vertrekken. Maar niet getreurd, je hoeft op deze plek niet vier uur te wachten om de renners weer te zien. Na 88 kilometer is de eerste omloop afgewerkt en rijden ze opnieuw door Meerkerk.
Na de volgende omloop, die van van 70 kilometer, passeren ze voor de derde keer de finish-streep. En of dat nog niet genoeg is? Nog vijf keer komen de renners voorbij. Door Meerkerk wordt namelijk, voordat de finish wordt bereikt, vijf keer dezelfde ronde van 6.4 kilometer afgewerkt. Dus zeker tussen 17.00 en 18.00 uur zit je hier goed. Maar wil je de hele dag in Meerkerk blijven, dan zit je vanaf 12.00 uur gebakken met de finish van de junioren en om 13.00 uur de ploegenpresentatie.

8. Thuis

8? Ja, deze is extra. Je kan de Arno Wallaard Memorial namelijk ook gewoon vanuit huis volgen. RTV Utrecht zendt de koers live op TV uit en ook live in Namen en Rugnummers (Radio M Utrecht, 93.1 FM).
Verslaggever Rick van Manen en analist Niels van Ekeren fietsten de route van de Arno Wallaard Memorial

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.