Lars van den Berg reed in kopgroep Amstel Gold Race met Pogacar: 'Super mooi'

© Orange Pictures
Utrecht - Ineens reed hij daar, in de kopgroep van de Amstel Gold Race. Lars van den Berg uit De Meern, zij aan zij met de wereldtoppers Tadej Pogacar en Tom Pidcock. En dat na een voorjaar waarin hij na een val geruime tijd was uitgeschakeld door een blessure. Een dag later blikt de 24-jarige wielrenner terug op zijn eerste Amstel Gold Race. "De benen doen aardig zeer kan ik wel zeggen."
Van den Bergs opdracht in Zuid Limburg was om zijn ploeggenoten goed van voren te houden. Op zo'n honderd kilometer van de finish zag hij bij het opdraaien van een smalle klim Tosh van der Sande van Jumbo/Visma aanvallen. Twee van Van den Bergs ploeggenoten sprongen, zoals afgesproken, mee.
Ik kon twee dingen doen. Blijven zitten of meegaan
Wielrenner Lars van den Berg
"En toen gingen er nog twee, en toen weer drie, en zo werd de groep steeds groter", zegt de renner van Groupama - FDJ. Van den Berg zag ook Pogacar er achteraan gaan. "Ik kon twee dingen doen. Blijven zitten of meegaan." Het werd dat laatste, en zo vond Van den Berg zich ineens terug in de kopgroep van de grootste wielerklassieker van Nederland, samen met de beste wielrenner van dit moment: Tadej Pogacar, tweevoudig Tourwinnaar en dit jaar ook al de beste in de Ronde van Vlaanderen.
Lars van den Berg: 'In het wiel van Pogacar'

Super mooi

"Dat was super mooi", vertelt de renner uit De Meern een dag later. "Van te voren had ik dat ook niet verwacht, maar het was wel een bijzonder moment." Na 200 van de 260 kilometer koers moest hij lossen. Dat hij de toppers in de finale niet bij kon houden, dat had Van den Berg ingecalculeerd. "Dat is niet zo gek. Met het voorjaar dat ik heb gehad heb ik weinig koers in de benen. Het beste was er vanaf, zo eerlijk moet je zijn."
Lars van den Berg: 'Bijzonder om mee te zitten'
Wielrenners zijn realisten. Ook toen Van den Berg in de kopgroep zat van de Amstel Gold Race ging hij er geen moment vanuit dat hij wel eens zou kunnen winnen. "Al vanaf het moment dat ik mee sprong ging ik heel diep. Het enige wat ik kon was mijn ploeggenoten zo goed mogelijk helpen en hopen dat ik zo lang mogelijk bij kon blijven."
Dat hij op dit moment in zijn carrière dit kon in Zuid Limburg, geeft Van den Berg hoop voor de toekomst. "Ik denk dat dit soort koersen mij heel goed liggen en ik hoop vaker terug te komen met meer koers in de benen en dieper in de finale mee te kunnen doen."
Lars van den Berg rijdt zondag Luik-Bastenaken-Luik
Van den Berg werd nadat hij was gelost teruggepakt door de achtervolgers en reed uiteindelijk de koers wel uit. Hij eindigde uiteindelijk als 65e, ruim tien minuten achter winnaar Tadej Pogacar. Op die manier heeft hij weer wat extra wedstrijdkilometers in de benen voor het programma dat er aan komt. Komende woensdag rijdt hij de Waalse Pijl, zondag Luik-Bastenaken-Luik en daarna gaat hij naar de Giro d'Italia.

Tusveld valt

Utrechter Martijn Tusveld en Lennard Hofstede uit Veenendaal haalden de finish niet. Tusveld was betrokken bij een grote valpartij op 51 kilometer van de finish en moest de strijd staken.
"Ik ben oké", laat Tusveld weten. "Ik ben niet heel hard gevallen en sta volgende week gewoon aan de start in de Ronde van Romandië." Die etappewedstrijd in Zwitserland begint op 25 april en duurt tot en met 30 april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.