40-jarige Jan Pieter Hartog neemt afscheid met 14e prijs uit zijn loopbaan: 'Trots'

© RTV Utrecht
Bunschoten-Spakenburg - Het was voor Eemdijk de eerste districtsbeker in de clubgeschiedenis. De prijzenkast van Jan Pieter Hartog is een stukje voller. De 40-jarige aanvoerder, die na dit seizoen stopt, nam na de met 6-3 gewonnen bekerfinale tegen Scherpenzeel de 14e prijs uit zijn loopbaan in ontvangst.
Hartog speelt al sinds 2001 op hoog niveau. De eerste acht seizoenen bij IJsselmeervogels, sinds de zomer van 2010 bij de 'kleine' buurman Eemdijk. Bij de Vogels won hij hoofdklassetitels, zaterdagtitels, de landstitel een districtsbeker en een super cup voor amateurs. Na zijn overstap naar Eemdijk promoveerde hij twee keer zonder kampioenschap, en werd kampioen van de hoofdklasse en dit seizoen ook van de vierde divisie. En daar is dus nu de districtsbeker aan toegevoegd.
Ik denk dat er voor een amateurvoetballer weinig meer te halen is
Jan Pieter Hartog
"Van te voren kan je dit wel bedenken, maar het lukt meestal niet", zegt Hartog, die zijn goed gevulde prijzenkast mede dankt aan zijn ruim 20-jarige loopbaan. "Ik vind het spelletje leuk en ik vind het leuk om met een groep ergens voor te gaan. En de spanning in het lijf als het ergens om gaat. Ik denk dat ik dat nog wel het meest ga missen nadat ik gestopt ben."
Dat stoppen gebeurt op 27 mei, als Eemdijk, dat de titel al binnen heeft, de laatste wedstrijd van de competitie speelt tegen Huizen. "Komende zaterdag hebben we ook een wedstrijd, maar ik denk dat ik die even oversla", lacht Hartog, die tegen Scherpenzeel de hele wedstrijd speelde. Terugkomen op het besluit om te stoppen gaat Hartog niet doen. "Je moet de hele week rekening houden met het voetbal. Alleen op zondag ben ik er niet mee bezig."
Jan Pieter Hartog blikt terug op zijn loopbaan
Hartog kijkt met trots terug op zijn loopbaan. "Ik denk dat er voor een amateurvoetballer weinig meer te halen is." Daarbij beseft de verdediger ook dat hij met heel veel spelers heeft gespeeld die veel meer talent hadden dan hij. "Het gaat niet alleen om voetbal maar ook op mentaliteit. De één kan heel goed voetballen en is mentaal wat zwakker. Ik ben misschien wat minder goed, maar mentaal sterk. En dat heb je wel nodig om zolang door te gaan."

Hoge amusementswaarde

Eemdijk won de bekerfinale, op een goed gevuld sportpark van SO Soest, met 6-3, na een 2-1 achterstand bij rust. De start was flitsend; al na negen minuten schoot topscorer een strafschop binnen. "Die vond ik wat makkelijk gegeven", zei trainer Willem Romp na afloop. Na de 1-0 zakte Eemdijk in en nam Scherpenzeel, dat een klasse lager speelt, het heft in handen. Bij rust leidde de Gelderse formatie dan ook met 2-1.
Na rust waren de eerste kansen voor Eemdijk maar duurde het tot de 69e minuut voordat de gelijkmaker viel. Het doelpunt van topscorer Yannick Bouw was de aanzet voor tien doldwaze Eemdijkse minuten. Want toen de klok op 79 stond was 5-2 voor de Diekers door treffers van Franslin Nsingi, Argjend Selemi en Jeffrey van den Dikkenberg.
Na de wonderschone 5-3 van voormalig GVVV-er Soufyane Laghmouchi maakte Yannick Bouw er in de extra tijd 6-3 van en mocht Eemdijk het tweede feestje van dit seizoen vieren. "Het derde", corrigeerde trainer Willem Romp. "Dat ik amateurtrainer van het jaar ben geworden is ook een prijs voor het hele team."
Willem Romp over de bekerzege van Eemdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.