Verliezend FC Utrecht scoort wel maar heeft weinig in te brengen bij Ajax: 'Zij de terechte winnaar'

Utrecht - FC Utrecht heeft het uitduel in de eredivisie tegen Ajax verloren en gaan hierdoor als zevende eindigden in de eredivisie. De Utrechters bleven, doordat de Amsterdammers de vele kansen niet wisten te verzilveren, lang in leven maar verloren uiteindelijk met 3-1.
In de eerste helft was Ajax verreweg de betere op het veld. FC Utrecht had niets in te brengen. Er waren meerdere grote kansen voor de Amsterdammers maar er werd maar één treffer gemaakt. Steven Bergwijn zorgde voor de 1-0.
Vier minuten na rust kreeg FC Utrecht de eerste kans en die was direct raak. Na een voorzet van Booth wist Tasos Douvikas de 1-1 te maken. Het was voor de Griekse spits zijn 18e treffer van het seizoen en daarmee is hij topscorer van de eredivisie.
Ajax bleef de wedstrijd domineren. Brian Brobbey schoot in de 68e minuut de 2-1 op het scorebord. Vlak voor tijd kwam de 3-1 eindstand op het scorebord via Davy Klaassen.

Ranglijst

FC Utrecht staat in de eredivisie zevende en daar gaan de Utrechters ook eindigen. In de play-offs wordt Sparta Rotterdam, de nummer zes, de tegenstander. Op donderdag 1 juni om 21.00 uur wordt er gespeeld in Stadion Galgenwaard, op zondag 4 juni staat in Rotterdam om 18.00 uur de return op het programma. Volgende week zondag sluit FC Utrecht eerst nog de eredivisie af met een thuisduel tegen FC Emmen.

Terechte nederlaag

"Als we een moment van Ajax hadden moeten winnen dan was het vandaag. Zij hebben geen geslaagd seizoen", aldus Zakaria Labyad. "De goal van ons viel uit het niets. Tasos deed het goed en schiet hem mooi binnen. Ik vond ons in de tweede helft er wel beter uit zien dan in de eerste helft. Maar Ajax is wel de terechte winnaar."
Ook verdediger Mike van der Hoorn vond dat zijn ploeg in de tweede helft beter speelde. "Dat kwam door meer agressiviteit, meer geloof en meer bereidheid. In de eerste helft lieten we elkaar vallen. Je moet ze zover mogelijk van de zestien houden en dat ging niet goed."
Coach Michael Silberbauer baalde van het spel in de eerste helft. "We hielden ons niet aan de afspraken die we gemaakt hadden", zei Silberbauer. "Zij hadden al op 2-0 kunnen komen. Dat het nog 1-0 stond gaf ons iets geloof."
Zakaria Labyad: 'Ajax is de terechte winnaar'
Nog één competitiewedstrijd en dan gaat FC Utrecht de play-offs in. "We hebben de afgelopen weken stappen gezet", zei Labyad. "Volgende week moeten we gewoon winnen en dan gaan we met een lekker gevoel de play-offs in."
"Van de laatste zes wedstrijden hebben we er vier gewonnen. En die twee nederlagen waren tegen Feyenoord en Ajax. We moeten het nu gaan laten zien in de play-off", aldus Van der Hoorn.
Mike van der Hoorn: 'In tweede helft agressiever'
"We moeten de komende tijd gebruiken om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Als we ook maar iets beter de play-offs in kunnen dan dat we zijn dan moeten we dat doen", aldus Silberbauer.
Coach Michael Silberbauer: 'Hielden ons niet aan de afspraken'

Ajax - FC Utrecht: 3-1

20' Steven Bergwijn (1-0)
49' Tasos Douvikas (1-1)
68' Brian Brobbey (2-1)
90+3' Davy Klaassen (3-1)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Liveblog teruglezen:

90+6' Het is afgelopen. FC Utrecht verliest met 3-1 bij Ajax.
90+3' DOELPUNT AJAX! Het is beslist in Amsterdam. Davy Klaassen schiet de 3-1 op het scorebord.
87' Ajax houdt FC Utrecht in leven. De Amsterdammers hebben meerdere mogelijkheden om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.
76' Nog een wissel bij FC Utrecht. Van der Hoorn moet vervangen worden door Kluivert.
73' Kans FC Utrecht! De kopbal van Van der Hoorn vliegt tegen de paal.
72' Wissel. Labyad vervangt Booth aan de zijde van FC Utrecht.
68' DOELPUNT AJAX! De Amsterdammers komen opnieuw op voorsprong. Brobbey kan van dichtbij de 2-1 in het doel schieten nadat Kudus de bal met het hoofd teruglegt.
64' Twee wissels bij FC Utrecht. Klaiber en Boussaid worden vervangen door Ter Avest en Jensen.
58' Een gevaarlijke voorzet van Wijndal, Viergever maakt er een hoekschop van. Daarna wordt het gevaar geweken. Ajax blijft de ploeg in balbezit.
49' DOELPUNT FC UTRECHT! De eerste mogelijkheid voor FC Utrecht in de wedstrijd is direct raak. Topscorer Tasos Douvikas maakt niet alleen de 1-1 maar ook zijn achttiende treffer van het seizoen.
46' De tweede helft is met dezelfde spelers begonnen.

Rust

45' Het is rust. Ajax leidt met 1-0 tegen FC Utrecht. De Amsterdammers zijn vele malen beter.
33' Ajax blijft de betere op het veld. Kudus laat dat zien door de bal een paar keer hoog te houden. Er waren nog grote kansen voor Brobbey en Bergwijn.
20' DOELPUNT AJAX! Bergwijn passeert twee man en schiet de 1-0 tegen de touwen.
12' Ajax domineert de wedstrijd. De bal is nauwelijks op de Amsterdamse helft te vinden.
6' Opnieuw komt FC Utrecht goede weg. Twee grote kansen voor Tadic. De eerste pakt Barkas, de tweede vliegt over.
3' Het eerste kansje is voor Brobbey. De spits van Ajax kopt de bal in de handen van Barkas.
1' Er is aftrapt in de Johan Cruijff Arena.

Opstellingen:

Ajax: Rulli; Rensch, J.Timber, Hato, Wijndal; Álvarez, Tadic, Taylor; Kudus, Brobbey, Bergwijn
FC Utrecht: Barkas; Klaiber, Van der Hoorn, Viergever, Van der Maarel; Bozdogan, Toornstra, Van de Streek; Booth, Douvikas, Boussaid

Vooruitblik

Ajax - FC Utrecht. Hoe belangrijk die wedstrijd is voor de gemiddelde Utrecht-fan hoeven we niet uit te leggen. Het voordeel vanmiddag: FC Utrecht is al geplaatst voor de play-offs en kan vrijuit spelen. Ajax móet winnen om derde te blijven, en staat dus onder druk.
Ajax-FC Utrecht, het blijft een speciale wedstrijd: 'Het brengt iets extra's'
De uitwedstrijd in Amsterdam was jarenlang een zekere nederlaag voor FC Utrecht, maar de laatste jaren is dat veranderd. Sinds 2011 won FC Utrecht drie van de elf competitieduels in de Johan Cruijff Arena. Ajax won er vijf, drie keer werd het gelijk. De laatste ontmoeting in Amsterdam, op 3 oktober 2021, eindigde in 1-0 voor de FC. Django Warmerdam was de matchwinner na een assist van Quinten Timber.