Zeven Utrechtse clubs strijden in play-offs tweede, derde en vierde divisie

De Westmaat, op 3 juni het toneel van IJsselmeervogels - Hercules
De Westmaat, op 3 juni het toneel van IJsselmeervogels - Hercules © Geert Lommers
Provincie Utrecht - Het programma voor de play-offs in het amateurvoetbal is bekend. Dat wil zeggen: tenzij de KNVB besluit Barendrecht te bestraffen voor het met opzet verliezen van GVVV om zo een plek in de play-offs te bemachtigen. Dat wordt ongetwijfeld later deze week bekend.
In de play-offs tussen de tweede en de derde divisie komt de helft van de acht clubs die gaan strijden om één plek in de tweede divisie uit de provincie Utrecht. Hercules en IJsselmeervogels treffen elkaar in de eerste ronde. GVVV neemt het op tegen Groene Ster en DOVO treft VVSB. Op woensdag 31 mei zijn de eerste wedstrijden. De returns volgen drie dagen later.
Tenzij de KNVB Barendrecht alsnog bestraft is dit het schema voor de kwartfinales (vetgedrukte clubs komen uit onze provincie):
a. DOVO - VVSB
b. Groene Ster - GVVV
c. Barendrecht - TEC
d. Hercules - IJsselmeervogels
In de tweede ronde speelt de winnaar van wedstrijd c tegen de winnaar van wedstrijd a, en spelen ook de winnaars van de wedstrijden d en b tegen elkaar. Hercules of IJsselmeervogels zou dan dus mogelijk GVVV treffen. De winnaars van de twee halve finales spelen op 14 en 17 juni om één plek in de tweede divisie. De Veenendaalse derby tussen GVVV en DOVO zou mogelijk de finale kunnen zijn.

Derde en vierde divisie

Het Utrechtse Kampong is de enige club uit onze provincie in de play-offs om promotie naar de derde divisie. De ploeg, die vorig seizoen naar de vierde divisie promoveerde, neemt als nummer 2 van de eindrangschikking de periodetitel over van kampioen Meerssen.
Kampong, vorig jaar kampioen, nu play-offs om promotie
Kampong, vorig jaar kampioen, nu play-offs om promotie © RTV Utrecht
Op basis van de huidige (periode)standen in de derde en vierde divisie is dit het schema voor de eerste ronde:
a. Be Quick 1887 - Kampong
b. AWC - Purmersteijn
c. HBS - JOS Watergraafsmeer
d. Juliana'31 - Baronie
In de tweede ronde speelt de winnaar van wedstrijd c tegen de winnaar van wedstrijd a, en spelen ook de winnaars van de wedstrijden d en b tegen elkaar. Die duels staan gepland voor 7 en 11 juni. De winnaars van de tweede ronde spelen in het seizoen 2023-2024 in de derde divisie.

Vierde divisie en 1e klasse

Twee clubs uit provincie mogen gaan proberen om via de play-offs van de 1e klasse naar de vierde divisie te promoveren: LRC Leerdam en Montfoort SV'19.
Beide ploegen mogen de eerste van in totaal vier ronden, die woensdag wordt gespeeld, overslaan en stromen pas op zaterdag 3 juni in. Montfoort SV'19 ontvangt dan CSV Apeldoorn, dat als 14e is geëindigd in de vierde divisie B.
LRC Leerdam speelt ook thuis, maar weet pas na de eerste ronde van woensdag wie de tegenstander wordt. De paars-witten treffen de winnaar van het duel tussen Zuidvogels en SDC Putten. De Puttenaren kaapten de play-offplek op de laatste speeldag weg voor de neus van het Leusdense Roda'46.
Alle duels in de play-offs tussen de vierde divisie en de 1e klasse worden in één wedstrijd beslist.

Volgend jaar zaterdag en zondag gemengd

De derde en vierde divisies en de 1e klassen worden met ingang van komend seizoen niet meer onderverdeeld in een zaterdag- en een zondagcompetitie. In de twee derde divisies spelen zaterdag- en zondagclubs vanaf augustus gemengd in twee regionaal ingedeelde poules.

De vierde divisie, die momenteel uit twee zaterdag- en twee zondagpoules bestaat, bestaat volgend seizoen uit vier regionaal ingedeelde poules met zowel zaterdag- als zondagclubs.

Net als in de tweede divisie, waarin al enkele jaren zaterdag- en zondagclubs tegen elkaar spelen, hoeven principiële zaterdagclubs nooit op zondag te spelen. Een duel tussen een zaterdag- en een zondagclub zal altijd op zaterdag worden afgewerkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.