Yibbi Jansen sleept SCHC naar late gelijkmaker in eerste finaleduel: 'Maandag wordt gekkenhuis'

Yibbi Jansen
Yibbi Jansen © Orange Pictures
Bilthoven - SCHC heeft het eerste finaleduel om het landskampioenschap hockey gelijkgespeeld. Op bezoek bij Amsterdam werd het, dankzij een benutte strafcorner van Yibbi Jansen vlak voor tijd, 2-2. Maandag wacht het beslissende tweede finaleduel.
Twee keer moesten de vrouwen van Stichtsche terugkomen van een achterstand. Beide keren was het Amsterdam-aanvalster Fiona Morgenstern die van dichtbij de bal binnen wist te prikken. Namens SCHC was het eerst Mette Winter (1-1) die de stand gelijktrok, waarna strafcornerspecialiste Yibbi Jansen drie minuten voor tijd voor de 2-2 eindstand tekende.
Renée van Laarhoven: "We hadden vertrouwen in de gelijkmaker"
De wedstrijd in het Wagenerstadion ging in de eerste helft gelijkop qua kansen, al had SCHC wel het betere veldspel. Na rust werd Stichtsche met de rug tegen de muur gezet en kwam het ook op achterstand. De late gelijkmaker van Jansen, die twee strafcorners 'miste' omdat ze op de bank zat, was wel terecht.
Maandag op Tweede Pinksterdag valt de beslissing om het landskampioenschap. Om 12.45 uur begint de tweede finalewedstrijd in Bilthoven. De slotfase is vanaf 14.00 uur live te horen op Radio M Utrecht.
Het is fantastisch dat we de laatste pot thuis mogen spelen, daar heb ik heel veel zin in
Renée van Laarhoven, speelster SCHC
SCHC verdedigt tegen Amsterdam
SCHC verdedigt tegen Amsterdam © RTV Utrecht
Volgens speelster Renée van Laarhoven is de gelijkmaker van groot belang. "Het is belangrijk dat je opnieuw begint maandag. Het hele jaar weten we al dat we die goal uit het niets kunnen maken. Je voelt dat het er altijd in zit", vertelt ze na afloop. "Ik heb mij nooit zorgen gemaakt. Een verschil van één goal is niets in dit systeem, maar het is zeker voor het moraal lekker is dat je hem nu maakt. Je begint maandag op nul."
"Voor de toeschouwers was het een leuke pot, en het is ook leuk om te spelen", aldus Van Laarhoven. "We merken wel dat we geschiedenis kunnen schrijven, dat is leuk voor de statistieken, maar daar hebben we zelf niets aan. Het is fantastisch dat we de laatste pot thuis mogen spelen, daar heb ik heel veel zin in."
Lucas Judge: "Prima uitgangspositie voor maandag"
SCHC-trainer Lucas Judge glunderde na afloop van het 2-2 gelijkspel. "Ik krijg heel veel energie hiervan, want we gaan met een prima uitgangspositie naar maandag", aldus de coach. "Dit was een goede wedstrijd van ons, dus ga ik met vertrouwen naar de finale toe."
"De gelijkmaker was wel belangrijk. Als je verliest, heb je een gevoel van onrecht, want we waren beter. Daarom is de 2-2 een terechte beloning. Nu moeten we zorgen dat we er maandag eentje meer maken", is Judge duidelijk. Hij verwacht maandag een gekkenhuis. "Amsterdam is een zeer goede ploeg, dus wij moeten 60 minuten heel goed zijn. We gaan met een lekker gevoel die tweede wedstrijd in, het wordt een geweldige dag."

Vier keer is scheepsrecht?

De finaleplaats van de hockeysters van SCHC is uniek te noemen. Pas voor de vierde keer staan ze in de finale voor de landstitel, en de drie eerdere finales gingen allemaal verloren. Tegenstander Amsterdam werd wel al negen keer kampioen. SCHC wist in de halve finale af te rekenen met Hurley, terwijl Amsterdam verrassend Den Bosch uitschakelde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.