Hockeysters SCHC verliezen shoot-outs en grijpen naast eerste landstitel ooit: 'Dit is pijnlijk'

© RTV Utrecht
Bilthoven - De hockeysters van SCHC hebben naast een historische landstitel gegrepen. De ploeg uit Bilthoven verloor maandag de tweede wedstrijd om het landskampioenschap na shoot-outs van Amsterdam, nadat het duel na reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd.
Na het 2-2 gelijkspel van zaterdag in de eerste finalewedstrijd schoot SCHC uit de startblokken in de beslissende tweede wedstrijd om de landstitel. Het was Laurien Leurink die met een keiharde backhand de 1-0 in de dak van het doel schoot, waardoor Stichtste al na 49 seconden op voorsprong stond.
Amsterdam repareerde de schade na tien minuten door een hard schot van Fay van der Elst uit de draai: 1-1. Beide ploegen kregen in het tweede kwart een strafcorner, maar die werden allebei niet benut, waardoor het bij rust 1-1 was in Bilthoven.
Pien Dicke scoorde belangrijke goal: "Ik had geloof dat het nog kon"
Twee minuten na de pauze kreeg Amsterdam een strafbal, maar Van der Elst raakte de paal en verzuimde de bezoekers op voorsprong te zetten. Die 2-1 voorsprong voor Amsterdam kwam er aan het einde van het derde kwart wel door een stuiterbal van Stella van Gils, die via een SCHC-stick in het doel belandde.
(Tekst gaat verder onder de foto)
De 1-1 van Amsterdam in beeld
De 1-1 van Amsterdam in beeld © RTV Utrecht

Pien Dicke zorgt voor shoot-outs

SCHC moest daardoor in de achtervolging, maar had de grootste moeite om gevaarlijk te worden in de cirkel van Amsterdam. Stichtsche kreeg nog wel een strafcorner toegewezen, maar de videoscheidsrechter bepaalde anders.
Vijf minuten voor tijd profiteerde SCHC van een overtal. De Bilthovense ploeg kwam door over rechts en scoorde de langverwachte gelijkmaker: Pien Dicke tikte de 2-2 binnen en zorgde voor euforie aan de Kees Boekelaan. Dat betekende dat er shoot-outs genomen moesten worden om de landskampioen te bepalen.

SCHC geeft niet thuis op moment suprême

In de shoot-outs was de spanning om te snijden. Namens SCHC misten Yibbi Jansen en Mette Winter hun shoot-outs, terwijl Amsterdam alles scoorde en bij 4-1 zeker was van de zege. De landstitel ging daardoor naar de hoofdstad en niet naar het Bilthovense Stichtsche.
De hockeysters van SCHC speelden drie keer eerder de finale om de landstitel. Die finales gingen allemaal verloren tegen Den Bosch, dat dit jaar voor het eerst sinds 1997 niet in de finale stond.
Xan de Waard: "Op de vechtlust was niets aan te merken"
Logischerwijs was de teleurstelling groot bij Stichtsche. Xan de Waard vindt het lastig te omschrijven. "Dit is pijnlijk natuurlijk. Voor ongeslagen zijn koop je niets, dat blijkt", aldus de speelster, die het hele seizoen niet verloor met SCHC. "We begonnen fantastisch en we hadden het overwicht, maar in het tweede kwart zakten we weg. Dat hebben we niet weten om te keren. Amsterdam was beter, dus het is knap dat we nog 2-2 maken. Maar het was niet genoeg."
"Dit is niet uit te leggen", aldus De Waard. "Iedereen ging ervoor, ik neem niemand wat kwalijk. Maar het wilde niet. Het was niet onze wedstrijd vandaag. We moeten het nog analyseren, maar ik twijfel niet aan de inzet."
Pien Dicke noemde de nederlaag ook verdrietig. "Ik hoop dat ik over een aantal dagen ook trots kan zijn, dat ik hier mag staan na een jaar niet te kunnen hockeyen", aldus de maakster van de 2-2. "Je weet dat het heel spannend gaat worden. Het kon alle kanten op. We kwamen na de 1-0 wel onder druk, maar ik had altijd het geloof dat het nog kon. We hebben wel karakter getoond. Dan is het shoot-outs en dat is een ander soort wedstrijd."
Lucas Judge: "Ik ben trots op dit team"
SCHC-trainer Lucas Judge baalde net als De Waard en Dicke van de nederlaag. "Het is pijnlijk. Het gevoel dat overheerst is dat ik het iedereen gegund had. We hebben iets moois neergezet de laatste jaren. We hebben een prachtig elftal staan en dat wil je beloond zien worden. Vandaag is dat niet het geval", oordeelt de coach. "Amsterdam heeft goed gespeeld en is super gevaarlijk."
"Over het algemeen hebben ze niet veel gecreëerd, maar we hebben het er zo lastig mee gehad dat we niet in ons eigen aanvallende spel zijn gekomen. We zijn heel veel aan het verdedigen geweest. Het is veelzeggend dat we niet opgeven en 2-2 maken, maar het is pijnlijk dat je dan de shoot-outs verliest. Maar de complimenten aan Amsterdam", aldus Judge.

SCHC - Amsterdam (finale om het landskampioenschap)

1-0 Laurien Leurink (1')
1-1 Fay van der Elst (11')
1-2 Stella van Gils (41')
2-2 Pien Dicke (56')

Shoot-outs

0-1 Felice Albers scoort (Amsterdam)
0-1 Yibbi Jansen mist (SCHC)
0-2 Freke Moes scoort (Amsterdam)
1-2 Kyra Fortuin scoort (SCHC)
1-3 Marijn Veen scoort (Amsterdam)
1-3 Mette Winter mist (SCHC)
1-4 Maria Verschoor scoort (Amsterdam)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.