Rugbyers Eemland voor het eerst landskampioen: 'Triomftocht door Amersfoort'

© RTV Utrecht
Amersfoort - De rugbyers van RC Eemland uit Amersfoort hebben historie geschreven. De ambitieuze club wist maandag in Amsterdam de finale om het landskampioenschap te winnen van Haagsche RC en zijn zo voor het eerst de beste ploeg van Nederland. Na de 31-15 zege barstte een geel-zwart volksfeest los op het veld.
Na tien minuten was de stand 5-5, na een furieuze start van de bezoekers uit Den Haag en een sterk antwoord van Eemland. Daarna namen de Amersfoorters afstand van hun grote concurrent dit seizoen in de ereklasse rugby.
Emotionele titel voor Hugo Langelaan: "Ik denk elke dag aan mijn broertje"
Bij rust leidde Eemland met een soevereine 19-8 voorsprong en dat werd na de pauze uitgebreid tot een 24-8 voorsprong. Haagsche kwam nog terug tot 24-15, maar vlak voor tijd besliste Eemland het duel met een rake try en een benutte conversie: 31-15.
"Dat was hét moment om de try te maken", aldus verslaggever Robert Claus over de try en de conversie die Eemland de landstitel opleverden. Ruim 500 supporters waren meegereisd naar de finale, die op neutraal terrein gespeeld werd. "En vanavond zal de triomftocht volgen door Amersfoort."
Hier hebben we altijd voor geknokt. Dit wilde ik altijd al, en dan het liefst met eigen jongens.
René Koch, bestuurslid RC Eemland
Vader en zoon Jorg en René Koch in extase: "Dit verdienen we echt"
In de ultieme slotfase zette Haagsche nog even aan, maar de voorsprong van Eemland was groot genoeg. Maandag 29 mei gaat dus de historieboeken in bij Eemland door de allereerste landstitel. De ploeg uit Amersfoort mag zich voor het eerst de beste rugbyclub van Nederland noemen.

Trots overheerst bij jong en oud

Vader René en zoon Jorg Koch konden hun geluk niet op. "Hier hebben we samen hard voor gewerkt. Ik ben zo trots op iedereen", jubelde Eemland-speler Jorg, die na de titel meteen zijn vader, die in het bestuur zit, in de armen vloog. "Hier hebben we altijd voor geknokt. Dit wilde ik altijd al, en dan het liefst met eigen jongens. Dit is fantastisch. Het is een demonstratie geweest van de rugbysport. Dit verdienden we echt."
Ook Mathijs de Wit, speler van Eemland, en zijn vader en teammanager Idse de Wit waren ontzettend blij. "Wat een wedstrijd! Ik was de rust zelve", lachte Idse. "Dit komt mooi tot een eind, prachtig." Zijn zoon Mathijs was lange tijd geblesseerd, maar kon toch meespelen in de finale. "Volgend jaar weer! Kijken of het twee keer op rij kan!"
Robbin Schut: "Het moet nog even binnenkomen, denk ik"
(Tekst gaat verder onder de foto)
© RTV Utrecht
Speler Robbin Schut voelde enorm veel ontlading. "Het hele seizoen hebben we hier naartoe gewerkt. Dit is echt helemaal top. Dit was de laatste stap, die hebben we ook gemaakt. Het moet nog even binnenkomen", aldus Schut, die lange tijd op de bank zat. "Dat is lastig, want je wil spelen, maar soms zit dat er niet in. Al het harde werk... We hebben er heel veel voor gelaten, en als je dit als beloning krijgt, is dat heel vet."
Max Wierda was de ochtend voor de finale gespannen. "Maar ik had er heel veel zin in. Dit maakt mij trots. Dit is een beloning voor alles waarvoor ik heb gewerkt. Ik wil ook alle supporters bedanken voor het komen. Het is is historie en ik ben heel blij dat ik daar onderdeel van ben", aldus de jongeling uit Deventer. "Dit feest gaat ongekend groot worden."
Luister hier hoe speler Mathijs en vader Idse de Wit de historische landstitel vieren
Eemland-speler Hugo Langelaan was bezig aan zijn afscheidstoernee, want hij stopt na dit seizoen. "Lekker eind van mijn carrière, ik ben er helemaal klaar mee. Dit is heel mooi. Voor mijn broertje, voor mijn teamgenoten, voor iedereen bij de club, voor de familie", aldus Langelaan, die in oktober 2022 zijn broertje David Langelaan verloor. "Ik denk elke dag aan hem. Voor elke scrum, voor elke actie. Er was zoveel druk, dus het is fijn dat die eraf is."
Jordy Hop is een geboren Amersfoorter, maar de international moest als speler van Haagsche toezien hoe Eemland feestvierde. "Het mag ook wel, ze hebben er hard voor gewerkt om hier te staan en om dan gelijk te winnen, dat is geweldig voor hun. Jammer voor ons, maar vandaag was niet onze dag", aldus Hop. "Ik denk dat we voor het publiek een mooie wedstrijd van gemaakt hebben."
Max Wierda: "Dit maakt mij trots"
Het is is historie en ik ben heel blij dat ik daar onderdeel van ben
Max Wierda, speler RC Eemland
Jordy Hop is de enige Amersfoorter die teleurgesteld afdruipt na deze finale
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.