Schaerweijde draait het helemaal om en handhaaft zich in hoofdklasse: 'Toont ons karakter'

© Orange Pictures
Zeist - De hockeyers van Schaerweijde spelen ook in het seizoen 2023-2024 in de hoofdklasse. De ploeg uit Zeist verloor de eerste wedstrijd van de best-of-three van Nijmegen, maar draaide de rollen helemaal om en won maandag de beslissende derde wedstrijd met 3-2.
Nijmegen kwam op voorsprong in de best-of-three-serie door de shoot-outs van de eerste wedstrijd te winnen, maar Schaerweijde trok de stand zaterdag gelijk door met 4-2 te winnen. Daardoor moest er op deze Pinkstermaandag een derde wedstrijd aan te pas komen voor die ene plek in de hoofdklasse. Schaerweijde wilde zich handhaven, Nijmegen speelde op eigen veld voor promotie.
De Zeister ploeg schoot uit de startblokken, want binnen de minuut stond de 1-0 op het scorebord. Het was Jelle Westendorp die Schaerweijde op voorsprong bracht. Pepijn Luijkx wist met een gelukkig schot de stand op 2-0 te brengen, maar nog voor rust deed Nijmegen iets terug via Jim van der Venne.
Casper Horn hield vertrouwen: "Wie het meest wil, zal bovendrijven"

Thur Stadelmaier matchwinner

Na rust gaf Schaerweijde de 2-1 voorsprong weg. Het was Tijn Stuve die met een rake strafcorner voor de 2-2 zorgde namens Nijmegen, waardoor de spanning helemaal terug was. In het laatste kwart richtte Schaerweijde zich echter op en wist het via een tip-in van Thur Stadelmaier een 3-2 zege uit het vuur te slapen. Een alles-of-niets-offensief van de thuisploeg in de slotfase had geen succes.
Schaerweijde mag zich door de zege verheugen op nog een seizoen op het allerhoogste niveau in de hoofdklasse, onder meer tegen Kampong. Nijmegen blijft promotieklasser en treft volgend seizoen onder meer Voordaan, dat dit seizoen degradeerde uit de hoofdklasse.
Dit is hoe ik de club wilde achterlaten. De club betekent heel veel voor me. Ze blijven in de hoofdklasse, mooier kan niet.
Mats Marree, vertrekt van Schaerweijde naar Kampong
(Tekst gaat door onder de foto)
Schaerweijde (in het rood) op bezoek bij Nijmegen
Schaerweijde (in het rood) op bezoek bij Nijmegen © RTV Utrecht

Trots

"Zwaarbevochten", zo noemt Casper Horn de overwinning. "Dan smaakt de champagne zoet. Dit was een heel zware driepotter. Nijmegen was constant gevaarlijk uit de counter. Het was lastig verdedigen, maar ik ben super trots hoe we na 2-0 voor en de 2-2 het nog eruit slepen. Dat toont ons karakter."
Mats Marree zwaait af: "Heerlijk dit, niet normaal!"
Toch hield Horn vertrouwen. "We weten dat we aanvallend genoeg impulsen hebben om de 3-2 te maken, dat is het vertrouwen dat we hadden. Als het gebeurt, is het fantastisch. Wie het meest wil, die zal bovendrijven. We hebben best een ervaren ploeg, dus de spanning vond ik meevallen."
Voor Horn zit zijn carrière in het tophockey er nu op. "Ik heb mooie jaren gehad, maar op een gegeven moment gaat het leven door. Ik heb vertrouwen in de ploeg en ik ben er trots op hoe we het hebben achtergelaten", aldus de ervaren Schaerweijde-speler. Ook Mats Marree vertrekt, maar hij gaat naar Kampong. "Dit is hoe ik de club wilde achterlaten. De club betekent heel veel voor me. Ze blijven in de hoofdklasse, mooier kan niet."
Trainer Albert Kees Manenschijn zag na afloop hoe zijn ploeg feestvierde. "Eind goed, al goed", zegt hij. "Dan maar in drie wedstrijd, dat is ook wel heel mooi. Nu kunnen we ook ruimer terugkijken, maar eerst is het feest op Schaerweijde. Je bent altijd bezorgd, want we hebben de kwaliteiten, alleen de twijfel en de vechtersmentaliteit van Nijmegen blijft lastig. Dat komt ook uit. Uiteindelijk wint de kwaliteit het wel."
Trainer Albert Kees Manenschijn: "Eind goed, al goed"
Er was veel publiek bij Nijmegen - Schaerweijde
Er was veel publiek bij Nijmegen - Schaerweijde © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.