Voetbaltrainers over opzettelijke nederlaag Barendrecht: 'Logisch maar niet sportief'

© Twitter @JeroenvdVeer
Provincie Utrecht - Het is het gesprek van het weekend in het amateurvoetbal. Derdedivisionist Barendrecht verloor opzettelijk van GVVV, door de Veenendalers in de laatste drie minuten drie keer te laten scoren. Van 3-1 werd het in luttele minuten 3-4 en daardoor bereikte Barendrecht de nacompetitie om promotie. Bij winst zou de Zuid Hollandse ploeg de nacompetitie zijn misgelopen.
Door het opzettelijke verlies pakte GVVV, dat tweede eindigde, namelijk de laatste periodetitel. Barendrecht mag als hoogst eindigende club zonder periodetitel play-offs spelen omdat het de periodetitel van kampioen ACV overneemt. Als Barendrecht had gewonnen, had niet GVVV maar Sparta Nijkerk de laatste periode gewonnen. Dat had voor GVVV niets uitgemaakt, maar voor Sparta dus wel. Die club heeft een klacht ingediend bij de KNVB, die de zaak nu onderzoekt. Barendrecht heeft overigens erkend dat het met opzet verloor, omdat een nederlaag voor die club gunstiger was dan een overwinning.

Iets tactvoller

"We hebben niet verloren om onze directe tegenstander of andere tegenstanders te helpen, maar alleen uit eigen belang", schrijft Barendrecht in een verklaring. "We hebben begrip voor de morele bezwaren tegen het wedstrijdverloop, maar deze situatie is het gevolg van de opzet voor het vergeven van periodetitels."
Trainer Jochem Twisker van het Woerdense Sportlust'46 kan zich in die redenering vinden. "Je speelt een heel jaar om te promoveren, dus ik denk dat ik hetzelfde gedaan zou hebben", zegt hij. "Maar misschien wel iets tactvoller." De Sportlust-trainer doelt daarmee op de beelden die na de wedstrijd opdoken en waaruit overduidelijk blijkt dat Barendrecht GVVV geen strobreed in de weg legde.
De trainer die zegt dat hij het anders gedaan zou hebben liegt dat hij barst
René van der Kooij (Hercules)
"Je kunt er van alles van vinden, maar die trainer kon niet anders", zegt ook IJsselmeervogels-trainer Gert Jan Karsten. "Als hij wint speelt hij geen nacompetitie. Maar sportief gezien deugt het natuurlijk van geen kanten." Zijn Hercules-collega René van der Kooij zegt: 'Het is natuurlijk bijzonder onsportief, maar de trainer die zegt dat hij het anders gedaan zou hebben liegt dat hij barst."

Opzichtig

Van der Kooij maakte vorig seizoen iets vergelijkbaars mee. Hercules stond in de slotfase van de laatste wedstrijd tegen ADO'20 met 3-2 voor. Bij die stand was Hercules kampioen en zou ADO'20 de periodetitel van de Utrechters overnemen. Doordat ADO'20 in de laatste minuut uit een vrije trap op 3-3 kwam moest Hercules de titel aan OFC laten. Het negatieve gevolg voor ADO'20 was dat die ploeg de nacompetitie misliep.
"Als ik die speler van ADO was geweest was die vrije trap het sportpark uit gegaan", zegt Gert Jan Karsten. "Ik wou dat ze bij ADO'20 vorig jaar net zo goed hadden kunnen rekenen als nu bij Barendrecht", verzucht René van der Kooij. Want als die vrije trap in de muur was gegaan, had niemand er schande van gesproken. "Maar die actie van Barendrecht was wel erg opzichtig inderdaad."

Geen periodekampioenschappen

De grote vraag is hoe je dit soort onsportieve acties op de slotdag van de competitie kunt voorkomen. "Schaf de periodekampioenschappen af en laat de nummers 2, 3 en 4 de play-offs spelen. Dan is het nooit gunstig om te verliezen", vindt Jochem Twisker. "Dat is een optie", erkent René van der Kooij. "Maar wat je ook doet, er moet iets veranderen. Dat is de enige manier om deze discussie te stoppen."
"Het is het eerlijkst om de promotieregeling te koppelen aan een heel seizoen goed presteren, en niet te baseren op een korte periode van succes", vervolgt Twisker. Gert Kan Karsten is het daar niet mee eens. "Periodetitels houden in 99 van de 100 gevallen de competitie leuker", zegt de Vogels-trainer. "Ik vind ook dat je van de tweede naar de eerste divisie moet kunnen promoveren. Dan gaan de periodes in de tweede divisie tenminste ook ergens om."
René van der Kooij noemt ook nog een andere vorm van competitievervalsing, die veel minder aandacht krijgt. "Omdat wij de play-offs gaan spelen heb ik zondag tegen Groene Ster acht basisspelers rust gegeven. Groene Ster won van ons en pakt de periodetitel." Het is nooit te bewijzen of Hercules door de afwezigheid van die acht spelers verloor, maar bij winst van de Utrechters was niet Groene Ster maar het Haagse Quick de play-offs in gegaan.

Straf voor Barendrecht?

En nu? Dat is aan de KNVB. Een aantal jaren geleden verloor HSV uit Heiloo in de 2e klasse opzettelijk van Zaanlandia, om dezelfde reden als Barendrecht. De KNVB bestrafte HSV met 4 strafpunten, omdat de bond het bewezen achtte dat de club uit Heiloo de laatste vier minuten opzettelijk onder haar kunnen had gespeeld. Met die wetenschap in het achterhoofd ligt het voor de hand dat de bond ook Barendrecht gaat bestraffen.
"Onzin", zegt Gert Jan Karsten daarover. "Je moet het gewoon zo laten." Ook Jochem Twisker is tegen een straf. "Je moet de regels aanpassen om dit in de toekomst te voorkomen." René van der Kooij vindt wel dat er iets moet gebeuren. "Ik vind dat 3-1 de uitslag moet zijn omdat er aantoonbaar bewijs is. Maar ik besef ook dat het hek dan van de dam is. Dus er moet echt iets aan de regels veranderen."

De KNVB heeft inmiddels besloten de wedstrijd Barendrecht - TEC, die woensdagavond gespeeld zou worden, hangende het onderzoek uit te stellen. Hercules - IJsselmeervogels, Groene Ster - GVVV en DOVO - VVSB gaan wel door. Van die duels staat voor zaterdag de return op het programma.

Wat er daarna gebeurt is onduidelijk. Het risico dat de play-offs door deze zaak vertraging oplopen is in elk geval levensgroot. Dat gaat dan mogelijk weer problemen opleveren rond de finale van de play-offs, die nu gepland staat voor 17 juni. Veel amateurvoetballers hebben hun vakantie gepland direct na afloop van de competitie. De zeven clubs die niet betrokken zijn bij deze zaak, krijgen dus mogelijk wel met de gevolgen te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.