IJsselmeervogels-trainer Karsten twijfelt over toekomst na afgang tegen Hercules: 'Dit voelt als falen'

© Orange Pictures
Provincie Utrecht - Het zou zo maar kunnen dat IJsselmeervogels binnenkort op zoek moet naar een nieuwe trainer, als opvolger van Gert Jan Karsten. De oefenmeester stelde na de 6-0 oorwassing die zijn elftal opliep in in de kwartfinale van de play-offs om een plaats in de tweede divisie dat hij zichzelf verantwoordelijk houdt voor de wanprestatie. "Dit voelt als falen."
De 6-0 betekent dat IJsselmeervogels komende zaterdag, als de return in Bunschoten is gespeeld, voor het eerst in de clubgeschiedenis degradeert. "Ja, het is klaar", stelde Karsten na afloop. "Ik ga zaterdag proberen er een leuke wedstrijd van te maken met jongens die volgend jaar nog voor IJsselmeervogels spelen. Dat zijn we verplicht aan de fans."
Het voelt als falen. De trainer is verantwoordelijk
Gert Jan Karsten, trainer IJsselmeervogels
Of Karsten zelf volgend seizoen nog trainer is van de Rooien is maar zeer de vraag. Hoewel zijn contract doorloopt, lijkt hij te twijfelen. "Onder aan de streep ben ik verantwoordelijk. Ik heb de jongens niet zover gekregen dat ze bereid waren om in deze wedstrijd te knokken, de tactiek was niet goed genoeg en dan hebben we ook nog verzuimd de paar kansen die we kregen te benutten."
Gert Jan Karsten: "De trainer is verantwoordelijk"
De Vogels-trainer lijkt dus te twijfelen over zijn toekomst bij de club, maar je kunt je ook afvragen in hoeverre de degradatie zijn verantwoordelijkheid is. Toen hij in januari aantrad stond IJsselmeervogels er al slecht voor, en onder zijn leiding werden de resultaten wel degelijk beter. "Zeker, in de derde periode zijn we zevende of achtste geëindigd. Maar ik ben er aan begonnen om het te redden en dat is niet gelukt."
Of hij de ultieme conclusie verbindt aan zijn falen wilde Karsten nog niet zeggen. "Dat moet je nooit doen op woensdagavond, vijf minuten na de wedstrijd. Ik ga eerst rustig nadenken. Maar het voelt als falen. De trainer is verantwoordelijk."

Hercules feest, maar houdt beide benen op de grond

Hercules-trainer René van der Kooij was in een totaal andere stemming. Hij zag zijn stoutste dromen overtroffen worden met de 6-0 zege op de Vogels. "Ik moet hier ook even aan wennen. Vogels was misschien niet heel goed, maar ik vond ons op heel veel vlakken enorm veel uitstralen."
René van der Kooij: "We moeten allemaal even van die wolk af"
Ondanks de 6-0 zege wil de oefenmeester van de Utrechtse derdedivisionist niet zeggen dat de wedstrijd van zaterdag op de Westmaat een formaliteit is. "Misschien als zij binnen het kwartier op 2-0 komen en er gaat drie- vierduizend man achter staan krijg je nog een hele kluif. Dus we mogen vanavond nog genieten, maar dan is het klaar. We moeten allemaal even van die wolk af, ik ook."
Hercules viert 1-0 tegen IJsselmeervogels
Hercules viert 1-0 tegen IJsselmeervogels © Orange Pictures
Tim Pieters keerde afgelopen zomer na een seizoen in de eerste divisie bij Jong FC Utrecht terug bij 'zijn' Hercules. Tegen IJsselmeervogels scoorde hij twee keer. "We wisten dat ze kwetsbaar waren. Je wordt geen zestiende als je een lekker seizoen draait."
Tim Pieters: "We hebben nog niets"
De aanvaller durft wel iets verder te gaan dan zijn trainer. "Dit moet zaterdag goed komen. Maar om te promoveren moeten we daarna nog vier wedstrijden spelen. We hebben nog niks."

GVVV en DOVO winnen ook

Beide Veenendaalse deelnemers aan de play-offs om een plek in de tweede divisie begonnen ook goed. DOVO won thuis met 1-0 van VVSB, dat in de derde divisie zondag als tweede eindigde. Het enige doelpunt viel al na vier minuten en werd gemaakt door Timo Pluk.
GVVV maakte midweeks de lange reis naar Zuid Limburg en dat was niet voor niets. Groene Ster, dat afgelopen zondag de laatste periodetitel in de derde divisie zondag pakte, werd in eigen huis met 2-0 verslagen. Beide treffers vielen na rust. Quincy Veenhof maakte de 1-0, Byron Burgering bepaalde de eindstand uit een strafschop op 2-0.
De returns zijn komende zaterdag. De winnaars plaatsen zich voor de halve finales.

Kwartfinales om een plek in de tweede divisie, heenwedstrijden:
Hercules - IJsselmeervogels 6-0

1-0 Gerwin van de Groep (26'/e.d.)
2-0 Tim Waterink (33')
3-0 Steff van Rooijen (47')
4-0 Tim Pieters (75')
5-0 Tim Pieters (83')
6-0 Mitchell Zwart (89')

Bijzonderheid: Mike van de Laar (IJS) mist strafschop (40')

DOVO - VVSB 1-0
1-0 Timo Pluk (4')

Groene Ster - GVVV 0-2
0-1 Quincy Veenhof (50')
0-2 Byron Burgering (61'/pen)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.