KNVB wil play-offs tweede divisie uitstellen

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De finale van de play-offs om een plaats in de tweede divisie van het amateurvoetbal wordt waarschijnlijk met een week uitgesteld. Reden daarvoor is dat de KNVB nog steeds geen besluit heeft genomen over de 'kwestie Barendrecht'. Die club verloor afgelopen zaterdag met opzet van GVVV, om zo een plaats in de play-offs veilig te stellen. De tuchtcommissie van de KNVB doet komende maandag uitspraak.
De zaak bij de KNVB is aangespannen door Sparta Nijkerk. Die club liep een plek in de nacompetitie mis door de opzettelijke nederlaag van Barendrecht. Sparta beroept zich op het bondsreglement waarin staat dat je niet opzettelijk mag verliezen. Omdat Barendrecht dat gedaan -én erkend- heeft vindt Sparta Nijkerk dat Barendrecht bestraft moet worden.
Hangende het onderzoek heeft de KNVB de geplande play-offduels tussen Barendrecht en TEC uitgesteld. Omdat daar dus komend weekend nog geen winnaar bekend wordt, kan ook de halve finale nog niet ingepland worden. In die halve finale zou DOVO mogelijk de tegenstander worden. Trainer Florian Wolf van de Veenendalers bevestigt dat de KNVB zijn club heeft voorgesteld de play-offs met een week te verlengen. De finale zou dan niet op 14 en 17 juni, maar op 21 en 24 juni juni gespeeld worden.

Besluiteloos

GVVV-trainer Gery Vink heeft er geen goed woord voor over. "Ik vind de KNVB wel heel erg besluiteloos. Neem een beslissing! Nu moeten er zeven ploegen bloeden voor het onsportieve gedrag van een achtste ploeg. En uitstel heeft ook gevolgen voor het nieuwe seizoen als je nu de nacompetitie met een week verlengt. De nieuwe competitie begint al op 20 augustus."
"Dat is wel bespreekbaar, maar we doen het liever niet", zegt Wolf. "Wij hebben rekening gehouden met 17 juni als laatste wedstrijddag. Op 24 juni is in elk geval één speler van mijn selectie met vakantie." De DOVO-trainer heeft liever dat de KNVB de ontstane problemen op een andere manier oplost. "De halve finale en de finale in één wedstrijd spelen in plaats in twee. En dan op neutraal terrein."
Een andere oplossing, die niet tot vertraging had geleid, zou zijn geweest om Barendrecht te diskwalificeren en TEC vrij toegang te geven tot de halve finale. "Dat was logisch geweest", zegt GVVV-trainer Vink. "Dat had Sparta Nijkerk ook niet leuk gevonden waarschijnlijk, maar die hebben het ook een beetje aan zichzelf te wijten dat deze situatie is ontstaan door niet van Staphorst te winnen terwijl ze een uur tegen tien man hebben gespeeld."
Trainer René van der Kooij van het Utrechtse Hercules, dat de halve finale zo goed als zeker gaat halen, houdt zich er nog niet mee bezig. "Ik weet niet of er dan al spelers weg zijn. In vind het gevaarlijk om al over de finale te praten terwijl we ons nog niet eens officieel voor de halve finale hebben geplaatst."
Gery Vink weet niet of er spelers zijn van de selectie van GVVV die er niet bij kunnen zijn als de finale wordt uitgesteld. "Maar ik heb mijn vakantie geboekt op 18 juni. Als de finale wordt uitgesteld en wij halen die finale, moet ik alles aanpassen. Dat is alleen maar leuk als je die finale ook wint."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.