Historische degradatie voor IJsselmeervogels na nieuw pak slaag tegen Hercules: 'Gifbeker moet helemaal leeg'

© Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg - Het doek voor IJsselmeervogels is definitief gevallen op het hoogste amateurniveau. De Rooien uit Bunschoten-Spakenburg zijn voor het eerst in de clubgeschiedenis gedegradeerd. Na de 6-0 nederlaag van eerder deze week tegen Hercules waren de Utrechters ook nu te sterk voor de Vogels. Het werd 0-5 en daardoor speelt IJsselmeervogels volgend seizoen in de derde divisie.
Eigenlijk was IJsselmeervogels woensdag al gedegradeerd. De keiharde 6-0 op Sportpark Voordorp sprak boekdelen en iedereen was het er over eens dat die achterstand niet meer goed te maken was in de return op de eigen Westmaat. Trainer Gert Jan Karsten voerde enkele wijzigingen door, maar liet de afzwaaiende Mike van de Laar wel in de basis beginnen. Hij vertrekt na 13 jaar naar VVOG en neemt afscheid met degradatie.
Afgang, debacle, demasqué, afgeschminkt. Het is niet te geloven...
Verslaggever Bert Kous ziet IJsselmeervogels afdruipen

Hercules gooit meer zout in de rode wonden

Alsof de score in Utrecht nog niet erg genoeg was, maakte Hercules binnen acht minuten de 0-1 via Tim Waterink. Een nagenoeg lege Westmaat, waar nog geen duizend toeschouwers aanwezig waren, kreeg zo een nieuwe tik te verwerken. Overigens liet IJsselmeervogels wel zien dat het de wil had om iets recht te zetten, maar het verzuimde te scoren. Hercules-topscorer Waterink deed dat wel voor de tweede keer: vlak voor rust scoorde hij de 0-2.
Na rust gingen de Utrechters rustig door met scoren tegen een ingestort IJsselmeervogels. Oussama Lahri tekende voor de 0-3, waardoor de tussenstand over twee wedstrijden op 0-9 kwam te staan. Tim Pieters maakte daar na een uur spelen 0-10(!) van door de vierde goal van de avond te maken en Lars Vermeulen tekende daarna nog voor de 0-5. Dat was overigens niet volgens het spelbeeld, maar Hercules was gewoon ontzettend effectief.

Degradatie zorgt voor leedvermaak bij de Blauwen

IJsselmeervogels was in haar 80-jarig bestaan nog nooit gedegradeerd. Was, want om 19.53 uur viel dan toch echt het doek. Volgend seizoen zien we de Rooien terug in de derde divisie en krijgen we geen derby tussen Rood en Blauw, maar tussen Rood en de groenen van het gepromoveerde Eemdijk.
Aan de blauwe zijde van de Westmaat was het leedvermaak overigens erg groot zaterdagavond. Overal hingen spandoeken om de buren naar de derde divisie te zwaaien en door de speakers schalde 'Time to say goodbye' in de slotfase van de wedstrijd.

Blijdschap bij Hercules

Waar aan de kant van de Vogels getreurd werd, was er blijdschap bij Hercules. De derdedivisionist van trainer René van der Kooij zal in de halve finale van de play-offs een andere regiogenoot tegenkomen, namelijk het Veenendaalse GVVV. De winnaar van die wedstrijd mag zich opmaken voor de finale, om een plek in de tweede divisie.
Het uitvallen van Bjorn van Gorkom in de eerste helft is wel een tegenslag voor Hercules, maar dat was ook het enige waar de Utrechters om konden treuren. De derdedivisionist heeft namelijk nog altijd zicht op promotie naar de tweede divisie.
René van der Kooij: "Natuurlijk zijn wij geen favoriet tegen GVVV"
"Je moet het nog wel doen, en ik ben geweldig trots op de manier waarop", jubelt Hercules-trainer René van der Kooij na afloop. "Ik denk niet dat je na 11-0 kan spreken over gestolen overwinningen. Het is heel vaak gegaan over de Vogels, dat zij minder beleid zouden voeren. Misschien moet je ook noemen wat Hercules bereikt met veel beleid."
De kans is groot dat, door de discussie omtrent de deelname van Barendrecht aan de play-offs, Hercules op zaterdag 10 juni en zaterdag 17 juni tegen GVVV speelt. "Maar de planning is nu woensdag-zaterdag, en moeten de clubs het eens zijn over zaterdag-zaterdag", aldus Van der Kooij. "Natuurlijk zijn wij geen favoriet. GVVV heeft een gruwelijk goed elftal en meer punten gehaald in een sterkere competitie. Ik vind wel dat we net zoveel kans hebben."
Het is heel vaak gegaan over de Vogels, dat zij minder beleid zouden voeren. Misschien moet je ook noemen wat Hercules bereikt met veel beleid
René van der Kooij, trainer Hercules

Kwartfinale play-offs om een plek in de tweede divisie

IJsselmeervogels - Hercules (0-5)

0-1 Tim Waterink (8')
0-2 Tim Waterink (41')
0-3 Oussama Lahri (52')
0-4 Tim Pieters (60')
0-5 Lars Vermeulen (72')

De eerste wedstrijd eindigde in 6-0 voor Hercules.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.