De zaak Barendrecht: waarom doet de KNVB maar geen uitspraak?

© RTV Utrecht
Zeist - De KNVB heeft de finales van de play-offs om een plaats in de tweede divisie uitgesteld naar 24 juni. Maar het zou zo maar kunnen dat het speelschema nog een keer op de schop moet. Als Barendrecht of de aanklager van de KNVB in beroep gaat tegen de uitspraak die de tuchtcommissie van de voetbalbond vanavond doet, loopt de vierde kwartfinalewedstrijd mogelijk nog een week extra vertraging op.
De KNVB lijkt van plan om Barendrecht te straffen voor het opzettelijk verliezen van de laatste competitiewedstrijd in de derde divisie, tegen GVVV. Door expres te verliezen verdienden de Zuid Hollanders een plaats in de play-offs om promotie. Bij een overwinning was Barendrecht die play-offs misgelopen.
Dat Barendrecht opzettelijk verloor was klip en klaar. Op beelden is te zien dat de ploeg in de laatste vier minuten GVVV alle ruimte gaf om de 3-1 achterstand om te buigen in een 4-3 zege. Barendrecht gaf in een statement ook aan dat er met opzet was verloren. "We hebben niet verloren om onze directe tegenstander of andere tegenstanders te helpen, maar alleen uit eigen belang. We hebben begrip voor de morele bezwaren tegen het wedstrijdverloop, maar deze situatie is het gevolg van de opzet voor het vergeven van periodetitels", schreef de club.
Slachtoffer van de opzettelijke nederlaag was Sparta Nijkerk, dat hierdoor de derde periodetitel misliep en dus niet meer kon promoveren. De Nijkerkers tekenden dan ook onmiddellijk protest aan bij de KNVB. Zuur genoeg voor Sparta Nijkerk lijkt niet Sparta maar SteDoCo, dat één plaats onder Barendrecht als vierde eindigde, voordeel te halen uit het onderzoek dat de voetbalbond vervolgens instelde.

Wat nu?

Hoe dat zit? De enige manier om Sparta Nijkerk alsnog periodekampioen te laten worden, is door de uitslag van Barendrecht - GVVV ongeldig te verklaren, of door de 3-1 die na 86 minuten op het scorebord stond als eindstand vast te stellen. Maar dat is reglementair onmogelijk. Een uitslag kan na het laatste fluitsignaal niet meer veranderen.
De meest logische stap die de KNVB nu kan zetten, is Barendrecht strafpunten geven. Dat gebeurde enkele jaren geleden ook al, nadat bij een wedstrijd in de 2e klasse tussen twee Noord Hollandse clubs iets vergelijkbaars was gebeurd. De ploeg die toen opzettelijk verloor, kreeg vier strafpunten en liep daardoor de play-offs mis.
Die strafmaatregel was conform de reglementen van de KNVB en het is daarom aannemelijk dat dat lot nu ook Barendrecht wacht. Als die club puntenaftrek krijgt, eindigt niet Barendrecht maar SteDoCo als derde en mag die ploeg de play-offs gaan spelen.

Waarom duurt het zo lang?

Op basis van die eerdere uitspraak mag je aannemen dat de KNVB een vaststaande strafmaat heeft voor opzettelijk verliezen. Dat de clubs dan toch inmiddels al tien dagen wachten op een uitspraak van de voetbalbond, kan maar één ding betekenen: de aanklager van de KNVB heeft een schikkingsvoorstel aan Barendrecht gestuurd en die club is niet akkoord gegaan. In zo'n geval moet de tuchtcommissie eraan te pas komen en die doet vanavond (maandag 5 juni) uitspraak.
Ondertussen zijn de play-offs al begonnen en is van drie van de vier kwartfinales de winnaar bekend. Onder meer GVVV en Hercules staan in de halve finale. Zij spelen op 10 en 17 juni tegen elkaar. Ook VVSB is, na een zege op DOVO, zeker van een plaats bij de laatste vier. Maar de vierde kwartfinale, tussen Barendrecht en TEC, is hangende het onderzoek uitgesteld. En zolang niet bekend is wie de vierde halvefinalist is, kan VVSB niet in actie komen.

Bij beroep, play-offs in de soep

Inmiddels heeft de KNVB SteDoCo al laten weten dat die ploeg standby moet zijn om woensdagavond in eigen huis aan te treden tegen TEC. Dat duidt erop dat de KNVB Barendrecht inderdaad winstpunten wil afnemen. De return TEC - SteDoCo staat voor aanstaande zaterdag gepland. De winnaar speelt vervolgens op 14 en 17 juni tegen VVSB. De finale, op 21 en 24 juni gaat dan tussen de winnaar van die uitgestelde halve finale en de winnaar van de Utrechtse regioderby tussen Hercules en GVVV.
Maar als Barendrecht of de aanklager tegen de uitspraak die de tuchtcommissie vanavond doet in beroep gaat, heeft de KNVB pas echt een probleem. In dat geval moet de vierde kwartfinale, die is uitgesteld naar komende woensdag, opnieuw worden uitgesteld en dreigt de planning voor de rest van de play-offs helemaal in de soep te lopen. Nu al heeft de bond de beslissende finalewedstrijd verplaatst van 17 naar 24 juni, maar als het nog later wordt zijn er straks hele selecties met vakantie.
Hercules en GVVV hebben inmiddels ingestemd met het verzoek van de KNVB om de finales van de play-offs met een week uit te stellen. Het is onwaarschijnlijk dat zij akkoord zullen gaan met nóg een week uitstel, waardoor de finale pas op 1 juli gespeeld zou gaan worden.

Het speelschema zonder beroep:
7 juni SteDoCo - TEC
10 juni TEC - SteDoCo
Hercules - GVVV
14 juni VVSB - SteDoCo/TEC
17 juni GVVV - Hercules
SteDoCo/TEC - VVSB
21 juni 1e duel finale
24 juni 2e duel finale

Het speelschema in geval van beroep:
10 juni Hercules - GVVV
17 juni GVVV - Hercules
Verder: ?????

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.