Verrassende wending: Toch geen eredivisie voor handbalsters Fortissimo, club kiest voor jeugd

Archiefbeeld van handbalsters Fortissimo
Archiefbeeld van handbalsters Fortissimo © Orange Pictures
Cothen - Verrassend nieuws uit Cothen. De handbalsters van Fortissimo zijn volgend seizoen toch niet te bewonderen in de eredivisie. En dat is opvallend omdat de club begin vorige maand nog bekendmaakte gebruik te gaan maken van het ticket voor het hoogste niveau van Nederland.
"Ik kan mij wel goed voorstellen dat je verrast bent", reageert Michel Schonis van de technische commissie van Fortissimo tegenover RTV Utrecht. "Maar voor ons is het geen verrassing. We willen inzetten op de jeugd. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat er weer een toekomstbestendig team staat dat op termijn weer op het hoogste niveau van Nederland kan uitkomen."
Fortissimo eindigde afgelopen seizoen in de eerste divisie als tweede. Hierdoor mocht de ploeg promoveren naar de eredivisie. Binnen de club werd er al sinds begin van dit jaar over dit scenario gesproken. Ook werden er gesprekken met de speelsters gevoerd. Begin mei maakte club, samen met de presentatie van de nieuwe trainer, bekend dat ze de eredivisie in zouden gaan.

Eerste divisie in plaats van eredivisie

Nu zijn de kaarten dus anders geschud. Fortissimo diende een verzoek om niet te promoveren in en die is door het Nederlands Handbal Verbond geaccepteerd. "Ik moet wel eerlijk toegeven dat het ons heeft geholpen dat E&O een promotieverzoek heeft ingediend." Vorig seizoen degradeerde Fortissimo vrijwillig uit de eredivisie omdat ze geen eredivisiewaardig team op de been konden brengen.
Maar hoe kan het dat een maand geleden de seinen voor de eredivisie op groen stonden? "Dat was op dat moment de stand van zaken. We moesten promoveren op basis van de ranglijst", zegt Schonis. "Maar aan de achterkant hadden we al wel het verzoek ingediend. In de eredivisie lagen ook wat verzoeken bij de bond, die gaan voor op de verzoeken uit de eerste divisie. Alles is uiteindelijk voor ons precies goed gevallen. We zijn blij dat we nog een jaar in de eerste divisie kunnen handballen."

Geen geldkwestie, keuze voor de jeugd

"De speelsters zijn er content mee", zegt Schonis. "We willen nu de jeugd verder gaan inpassen. Daar willen we wat strakker inzitten zodat we een stabieler team neer kunnen gaan zetten."
Het lid van de TC van Fortissimo benadrukt dat de keuze absoluut geen geldkwestie is. "Bij Fortissimo wordt er niet betaald en de speelsters betalen gewoon contributie. We willen de jeugd echt de kans geven om zich te ontwikkelen zodat ze een vaste waarde worden voor Fortissimo.
Er is volgens Schonis niemand, ook de nieuwe trainer Daniël Laverman niet, die de vuist op tafel heeft geslagen en heeft gezegd 'we willen gewoon op het hoogste niveau actief zijn'. "Dat is niet gebeurd. Er is binnen de club tijdens het proces duidelijk gecommuniceerd en alle scenario's zijn openlijk besproken."
"Op termijn willen we wel de stap omhoog zetten", zegt Schonis over de toekomst van Cothen in de eredivisie. "Volgend seizoen willen we in de eerste divisie weer zolang mogelijk bovenin meedoen. Maar het doel is vooral om de jeugdige talenten te wennen aan het niveau van de eerste divisie."

In de provincie Utrecht is Fortissimo het derde team die dit seizoen vrijwillig afstand neemt van het hoogste niveau. Eerder degradeerden de volleyballers van Taurus vanuit eigen keuze en de rugbyers van USRS besloten om bij de promotiewedstrijd niet op te komen dagen.

Hoewel het bij Fortissimo niet om geld gaat, ging het dat bij de volleyballers van Taurus en de rugbyers van USRS wel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.