Voetbalseizoen bij amateurs telde bijna 750.000 wedstrijden, meeste goals in West 1

© Geert Lommers
Provincie Utrecht - In het amateurvoetbal in Nederland zijn dit seizoen bijna 750.000 wedstrijden gespeeld. Dat meldt de KNVB, die het seizoen komend weekeinde afsluit met het Nationale Voetbalweekend. In het land worden activiteiten georganiseerd door ruim 500 deelnemende verenigingen.
De teller staat nu op 740.411 wedstrijden, onderverdeeld in 699.039 duels op het veld en 41.372 in de zaal. Op het veld vielen gemiddeld 6,7 doelpunten per wedstrijd en in de zaal 8,8. De hoogste uitslag bij een wedstrijd op het veld, bij de volwassenen, was 35-1. Bij 17.626 wedstrijden was de uitslag 0-0.

Meeste goals in West 1

In district West 1 (grotendeels de provincie Noord-Holland, Utrecht en een stukje van Flevoland) werd gemiddeld het meest gescoord (7 doelpunten per duel op het veld), veel meer dan in Zuid 2 (Limburg en een deel van Noord-Brabant) met gemiddeld 4,6 treffers.
De gemeente Tubbergen telde vorig jaar gemiddeld de meeste KNVB-leden, namelijk 15,8 procent van de ruim 21.000 inwoners. Nederland telt 7256 officiële voetbalvelden, goed voor bijna 52 vierkante kilometer. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de oppervlakte van Vlieland, met 36 vierkante kilometer.
89.265 scheidsrechters leidden de duels in het amateurvoetbal. De KNVB telt 1,2 miljoen leden en alle clubs samen tellen zo'n 400.000 vrijwilligers (bestuursleden, trainers, faciliteiten).
"Het amateurvoetbal is het grootste fysieke sociale netwerk van Nederland. Het is de bakermat voor het toekomstige Oranje, maar ook de plek waar gewoon heel veel mensen lekker samen een balletje trappen, als vrijwilliger samenwerken en gezamenlijk van onze mooie sport genieten", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.
"De KNVB doet er alles aan om iedereen te faciliteren, op te leiden en het voetbal vooruit te brengen. Maar we moeten soms ook even stilstaan bij het unieke wat het Nederlandse amateurvoetbal in handen heeft. Daarom organiseren we komend weekend weer het Nationale Voetbalweekend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.