Amersfoorter Nicky Catsburg wint 24 uur van Le Mans in de GTE-klasse

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Amersfoort - Hij was de grote favoriet voor de eind-overwinning, en die favorietenrol maakte hij waar. Nicky Castburg won met zijn team Corvette Racing de legendarische 24 uur van Le Mans. Samen met zijn twee mede-coureurs stuurde hij zijn gele Corvette na een etmaal racen als eerste over de finish. Catsburg kwam uit in de LMGTE am-klasse, de laagste klasse tijdens de wedstrijd.
Catsburg kreeg de overwinning niet cadeau, het team moest serieus aan de bak. De Corvette startte vanaf pole-position na een moeizame kwalificatie. Het eerste uur leek alles onder controle. Maar na bijna anderhalf uur racen kwam technisch malheur aan het licht, en de Corvette werd de pitbox ingeduwd. De wagen had een probleem met de dempers van de rechter voorwielophanging. Met twee ronden achterstand kwam de Corvette weer de baan op. En vanaf dat moment werd de achtervolging ingezet.
Met de hulp van een aantal safetycars kon Corvette Racing terugkomen in dezelfde ronde als de leiders. Die raceleiders moesten vervolgens op eigen kracht achterhaald en verslagen worden. Zo’n zes uur voor het einde hadden Catsburg en zijn kompanen de koplopers in het vizier, waarbij de strijd met de Porsche van Iron Dames het spannendst was. In die Porsche rijden drie vrouwelijke coureurs, die bij het publiek heel populair zijn, niet in de laatste plaats omdat zij in een roze Porsche rijden.
De laatste twee uur van de race reed de Corvette met Catsburg aan het stuur, aan de leiding en liep de voorsprong op de achtervolgers op naar twee minuten. De overwinning kwam niet meer in gevaar. In de hoogste klasse, de Hypercar, won een Ferrari, gevolgd door een Toyota. Andere Nederlanders kwamen tijdens de 24 uur van Le Mans niet op het podium.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.