GVVV promoveert en keert terug naar tweede divisie: 'We zijn waar we horen te zijn'

Veenendaal - GVVV keert een jaar na de degradatie naar de derde divisie weer terug op het hoogste amateurniveau van Nederland. Na de 2-1 zege op SteDoCo in het heenduel, werd ook de allesbeslissende terugwedstrijd op Panhuis in Veenendaal gewonnen: 2-0. Daardoor speelt GVVV komend seizoen weer in de tweede divisie.
In de eerste helft was er weinig bijzonders te beleven. GVVV hinkte op twee gedachten, nadat het woensdag al het heenduel met 2-1 had gewonnen. De Veenendalers wilden wel aanvallen, maar speelden ook behouden om SteDoCo niet alle ruimte te geven. De eerste kans was wel voor de bezoekers, maar de poging van Sjaak Kuyper belandde naast. Verder was SteDoCo aanvallend onmachtig.

Zondagsschot zet GVVV op rozen

GVVV kreeg daarna enkele kansen, maar onder meer Mart de Jong en Danny de Leeuw wisten het net niet te vinden. Het gevaar kwam vooral via Byron Burgering van de linkerkant. Hij kreeg vijf minuten voor rust een dot van een kans, maar hij miste en bleek achteraf buitenspel te staan.
Op slag van rust was het uit het niets Quincy Veenhof die voor de 1-0 zorgde. Hij ontving de bal ver van het doel en schoot de bal met een stuit richting de verre hoek. Het leek een makkelijke bal voor SteDoCo-keeper Maarten de Fockert, maar hij verkeek zich compleet en zag de bal in het doel belanden. Zo ging GVVV toch met een voorsprong rusten.
Zo klonk de 1-0 van Quincy Veenhof bij Namen & Rugnummers

Invallers zorgen voor beslissing

In de tweede helft was het wisselen geblazen. GVVV probeerde op de counter te spelen met naast Burgering ook invaller Genrich Sillé in de voorhoede, waarna ook Veenhof gewisseld werd voor Ilias Latif. Een kleine twintig minuten voor tijd waren het de invallers die de wedstrijd in het slot gooiden: Sillé vond de weg naar het doel en stelde Latif in staat om de 2-0 op het scorebord te zetten.
Over twee duels was de stand daardoor 4-1 met nog een kwartier te spelen, waardoor de Veenendaalse fans van GVVV al een voorzichtig feestje konden gaan vieren. Dat betekende ook dat er tijd was voor een publiekswissel voor Danny de Leeuw, die na negen seizoenen en 249 wedstrijden voor GVVV zijn laatste wedstrijd speelde in Veenendaal.
Zo klonk de 2-0 van Ilias Latif bij Namen & Rugnummers
Trainer Gery Vink heeft zo een jaar na de degradatie ervoor gezorgd dat GVVV weer terugkeert in de tweede divisie, waar het zich voegt bij regiogenoot Spakenburg.
Ik heb een heel trots gevoel. Er is blijdschap, het is prachtig voor deze club die op het hoogste niveau moet spelen.
Gery Vink, trainer GVVV
Vreugde in Veenendaal op Panhuis na de promotie
Vreugde in Veenendaal op Panhuis na de promotie © RTV Utrecht
Gery Vink: "Dit is een bekroning"
Gery Vink was uiteraard erg blij met de promotie. "Dit is een bekroning met elkaar ergens naartoe werken. We zijn weer waar we horen te zijn", doelt hij op de tweede divisie. "De 1-0 was zo'n bevrijdende treffer, toen knakte er iets bij de tegenstander. Zij waren niet meer in staat om iets te creëren. Na de 2-0 is het gewoon blijdschap."
"We zijn ergens aan begonnen en hebben een veranderen willen plaatsvinden. Er is heel veel gebeurd in anderhalf jaar. Ik heb een heel trots gevoel. Er is blijdschap, het is prachtig voor deze club die op het hoogste niveau moet spelen."
Quincy Veenhof: "De 1-0 was de genadeklap"
Doelpuntenmaker Quincy Veenhof was ook verrast dat zijn 1-0 in het doel belandde. "Ik had niet gedacht dat die erin zou gaan. Na een heel slechte eerste helft, is het wel leuk dat ik die goal kan maken. Voor het team was het ook belangrijk, dan kan je iets voorzichtiger gaan spelen. We hebben het daarna goed uitgespeeld", aldus de spits.
"Dit was de genadeklap. Dan moeten ze er twee maken om gelijk te komen. Er kwamen meer ruimtes en met een uitbraak komen we dan op 2-0", zegt Veenhof. "Ik kan een steunpilaar zijn voor het team. De veelzijdigheid in de aanval is onze kracht geweest van de nacompetitie. Dat was een gevaar voor iedere verdediging."
Het was wachten op het doelpunt en dat was een bevrijding. Dan maken we nog 2-0 en dan moet je het uitspelen.
Taoufik Adnane, aanvoerder GVVV
Taoufik Adnane: "Ik ben echt trots op de ploeg, op de club"
"Wie had dat gedacht?", jubelt aanvoerder Taoufik Adnane. "Ik ben echt trots op de ploeg, trots op de club. We zijn weer terug waar we horen. Het is ook een stukje mentaal dat heel belangrijk is. Hoe kom je uit de kleedkamer? Je probeert jongens mee te krijgen om strijd op de mat te leggen. Het was wachten op het doelpunt en dat was een bevrijding. Dan maken we nog 2-0 en dan moet je het uitspelen."
Adnane had ook nog woorden over voor Namen & Rugnummers. "Jullie zijn er altijd geweest. De gezichten die ken je allemaal, je hebt een goede band met die mensen opgebouwd. Ik vind het zo enorm zonde dat het ermee ophoudt. Ik zou iedereen vriendelijk, doch dringend, willen verzoeken om de petitie te ondertekenen. Ik hoop dat dat een ommekeer kan geven dat jullie erbij blijven langs de kant. Dat is vertrouwd."
Jan van Willige keepte twee goede duels. "Woensdag heb ik niet veel te doen gehad en vandaag ook drie balletjes. Ik krijg in wedstrijden heel weinig te doen, maar ik heb veertien keer de nul gehouden in 2023. Dat staat wel", aldus de oud-speler van IJsselmeervogels. "Ik hunker zo naar de tweede divisie. Ik ben zo blij. Bij IJsselmeervogels is het het gevolg van jarenlang wanbeleid. Maar ik ben vooral blij dat wij terug zijn, wat daar gebeurt zal mij een zorg zijn."
Jan van Willige: "Ik hunker zo naar de tweede divisie"

GVVV - SteDoCo (finale play-offs promotie naar tweede divisie)

45+1' Quincy Veenhof (1-0)
72' Iliaf Latif (2-0)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.