Door de Lens van Ankie: 'Ga sámen de voetbalwereld regeren'

© Ankie Hogewind, Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - "Zo zeg, die is goed. Net een jongen". Ik hoor het in het voorbijgaan. Met opgetrokken wenkbrauw kijk ik met een veelzeggende blik in de richting van het publiek. De opmerking brengt me in gedachten terug naar mijn vorige leven als beleidsmedewerker.
Lang geleden in een gemeente ver, ver weg van hier reed een collega met mij mee in de auto naar een of ander onbenullig overleg. Niets bijzonders zou je zeggen. Hij dacht daar echter anders over. Dat bleek de volgende dag. En nog vele dagen daarna. In geuren en kleuren vertelde hij met net iets te luide stem tegen iedereen die het maar horen wilde hoe goed ik kon rijden: "Net een man." De lachsalvo’s echoën nog na in mijn oren.

Geen makkie

Meelachen. Ik ben er goed in. Geworden. Je kunt je overal druk om maken, maar wat schiet je ermee op. Dat dacht ik. Dacht. Het heeft even geduurd, maar het kwartje is eindelijk gevallen in mijn hoofd. Noem het maar voortschrijdend inzicht. Of de leeftijd. Vind ik ook goed.
Hoe dan ook: ik bewonder ze, die jonge vrouwen op het voetbalveld voor me die stuk voor stuk door FC Utrecht persoonlijk zijn uitgenodigd voor de voorselectie van de voetbalacademie. Een serieuze plek veroveren in een wereld waar mannen al zo lang de spelregels bepalen is geen makkie.
Hoewel het alweer even geleden is, staat het me nog helder voor de geest. Zondagmiddag borrelt het weer op. Het is warm. Bloedheet. Sterker nog, het is de warmste 10 september die ons weerstation in De Bilt ooit heeft gemeten. En in dit uitzonderlijke weer en onder toeziend oog van vele duizenden enthousiaste, fanatieke supporters wint het gloednieuwe vrouwenelftal van FC Utrecht vol overgave haar eerste memorabele wedstrijd in de eredivisie.
Niemand kan het toch nog negeren. Ga samen die voetbalwereld goed regeren.
© Ankie Hogewind, Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.