EK wielrennen: Wiebes kopvrouw, Marijn van den Berg speerpunt

Lorena Wiebes pakte haar eerste Europese titel in 2019
Lorena Wiebes pakte haar eerste Europese titel in 2019 © Orange Pictures
Provincie Utrecht - Lorena Wiebes verdedigt op 23 september haar vorig jaar gewonnen Europese titel wielrennen. De Mijdrechtse doet dat in eigen land, op en rond de Col du VAM in Drenthe. Wiebes is één van de vier wielrenners uit onze provincie die zijn geselecteerd door de bondscoaches Loes Gunnewijk en Koos Moerenhout.
Wiebes is samen met Tour de France Femmes-winnares Demi Vollering kopvrouw voor de wegwedstrijd. "Er zijn veel verschillende scenario’s mogelijk voor de wegwedstrijd en dan is het zeker een voordeel dat we een sterke selectie hebben in de breedte", zegt bondscoach Loes Gunnewijk. "Maar wel nadrukkelijk met Lorena en Demi als afmakers."
Wiebes werd twee keer eerder Europees kampioene. In 2019 was ze de snelste in Minsk, in 2022 pakte ze in München haar tweede Europese titel. Dit jaar won ze al etappes in onder meer de Tour de France en de Giro, en was ze de beste in de Ronde van Drenthe en de Scheldeprijs.
Wiebes en Vollering krijgen op het EK steun van onder meer Floortje Mackaij uit Woerden en Mischa Bredewold uit Hoogland. De rest van de selectie bestaat uit Riejanne Markus, Shirin van Anrooij, Loes Adegeest en Yara Kastelijn.

Geen Van Dijk

In de tijdrit behoren de Nederlandse rijdsters niet tot de favorieten. Gunnewijk kan dit jaar niet beschikken over voormalig meervoudig wereldkampioene Ellen van Dijk uit Woerden. Zij is met zwangerschapsverlof.
(lees verder onder de foto)
© Orange Pictures

Van den Berg speerpunt

Voor de wegwedstrijd bij de mannen is Marijn van den Berg geselecteerd. De sprinter uit De Meern geldt wat betreft Koos Moerenhout als kanshebber. "Met Olav Kooij en Marijn van den Berg hebben we speerpunten die voor de winst zouden kunnen meedoen", zegt Moerenhout.
Marijn van den Berg won dit jaar al twee etappes in de Route d'Occitanie en in de Ronde van Polen. Momenteel is hij actief in de Vuelta. Daar sprintte hij in de twaalfde etappe naar de zesde plaats.
Nils Eekhoff, Sjoerd Bax, Bauke Mollema, Mike Teunissen. Elmar Reinders en Daan Hoole zijn de overige renners in de Nederlandse mannenselectie. De wegwedstrijd bij de mannen is op 24 september.
Het EK, met ook tijdritten in diverse categorieën en wedstrijden voor junioren en beloften, begint op 20 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.