Sterk bekertoernooi bezorgde Masies Artien interlanddebuut voor Irak: 'Bedankt Luuk de Jong'

Masies Artien in duel met PSV-er Luuk de Jong
Masies Artien in duel met PSV-er Luuk de Jong © Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg - Zondag maakte Masies Artien zijn debuut in de nationale ploeg van Irak. De verdediger van Spakenburg won met Irak het toernooi om de King's Cup, door in de finale Thailand na strafschoppen te verslaan. Maandag keerde hij terug in Nederland, waar hij dinsdag alweer op het trainingsveld stond met Spakenburg.
Masies Artien ontvluchtte Irak als 7-jarige, als kind van christelijke ouders met een Armeense achtergrond. Nu, 23 jaar later, is de centrumverdediger van Spakenburg international voor dat land. "Ik voel mij Irakees, ik ben er geboren. Het is heel bijzonder om uit te komen voor het nationale elftal van een land van 44 miljoen mensen."
'Ik voel me Irakees, ik ben er geboren'
Contact met Irak hield de familie altijd. "Een broer van mijn moeder woont er nog. Tot ik er een paar maanden geleden naartoe ging had ik hem 23 jaar niet gezien." Artien had bij aankomst in Irak ook geen taalproblemen. "Ik versta de taal vloeiend en ik kan me verstaanbaar maken."
Iraakse pers over Irak en Masies Artien (nr. 4)
Iraakse pers over Irak en Masies Artien (nr. 4) © iraqinews.com
Artien speelde zich in de kijker bij de Irakese bondscoach door zijn goede optreden in de KNVB bekerwedstrijd van Spakenburg tegen FC Groningen. "Daarna zijn ze me blijven volgen, tegen Katwijk, FC Utrecht en uiteraard PSV." Tegen de Eindhovenaren was hij de directe tegenstander van Luuk de Jong en speelde Artien een prima wedstrijd. "Bedankt Luuk, hierbij."
Het is heel bijzonder om uit te komen voor het nationale elftal van een land van 44 miljoen mensen
Masies Artien
Vorige week vloog de Spakenburg-verdediger samen met FC Utrecht-middenvelder Zidane Iqbal naar Bangkok, waar het toernooi om de King's Cup gespeeld werd. Hoewel hij niet bij een grote club speelt, werd hij direct geaccepteerd. "Dat verschil maken wij er hier altijd van, dat je op derde niveau speelt. De medespelers gaan ervan uit dat je bent geselecteerd op basis van je kwaliteiten. En dat heb ik denk ik ook bewezen."
'Ik heb veel complimenten gehad'
Want nadat Artien in de halve finale tegen India de hele wedstrijd op de bank had gezeten startte hij in de finale in de basis en speelde de volle 90 minuten. "Ik heb veel complimenten gehad." Maar of er meer in het vat zit weet hij niet. "Dat zul je aan de bondscoach moeten vragen."
Volgende maand speelt Irak nog een toernooi en daarna beginnen de WK kwalificaties. Tussendoor speelt Irak ook nog de Azië Cup. De data daarvan staan inmiddels in zijn agenda. "Ik hoop dat ik me voldoende heb bewezen om weer opgeroepen te worden." En wie weet komt er ooit nog eens een WK. "Je weet nooit, ik ben er nog niet te oud voor", besluit Artien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.