Kijk terug: Ron Jans-effect meteen zichtbaar met zege FC Utrecht op Heracles: 'Wat een geweldige week!'

© ANP
Utrecht - Ron Jans is goed begonnen aan zijn avontuur als trainer van FC Utrecht. De uitwedstrijd tegen Heracles Almelo eindigde in een zege: 1-3. FC Utrecht was het seizoen gestart met vier nederlagen op rij. Dat gebeurde de club nooit eerder in de Eredivisie.
Luister de highlights: FC Utrecht verslaat Heracles Almelo
Ole Romeny zette Utrecht al in de 5e minuut op voorsprong. De van FC Emmen overgekomen aanvaller kon, op aangeven van Mats Seuntjens, de bal bij de tweede paal in het doel schieten: 0-1. Seuntjens was kort daarna zelf dicht bij een tweede treffer. De lat bracht redding voor Heracles. "Ik denk dat we in de eerste 15 minuten heel goed speelden. We scoorden en schoten op de paal en lat", vond Jans. "Maar wat me ook heel veel plezier gaf is dat er een team stond."
Ron Jans: 'Vorige week keek ik nog voetbal op televisie'
In blessuretijd van de eerste helft werd het alsnog 2-0. De Deen Victor Jensen kopte van dichtbij raak na een schot van Oscar Fraulo.

Schiettent in Almelo

Ook na rust begon Utrecht sterker. Jensen schoot de bal in de 48e minuut tegen de buitenkant van de paal. De Duitse invaller Abdenego Nankishi bracht de spanning terug door de bal in de 62e minuut in het doel te stiften. Het duel lag daarna twee keer kort stil omdat er bekers op het veld werden gegooid.
Utrecht stelde de overwinning in de 94e minuut veilig. Navajo Bakboord werkte de bal in eigen doel. "Vorige week zat ik nog voor de televisie om voetbal te kijken. Dan hebben we in een week toch wel veel meegemaakt. Ik zei vrijdag bij jullie al dat ik een geweldige week had gehad, maar je hebt altijd de wedstrijd nog. Nu kan ik echt met recht zeggen dat het een geweldige week was", sloot Jans zijn verhaal af.

Vijf wijzigingen

© ANP
Jans had maar liefst vijf wijzigingen doorgevoerd mede door blessures. Mark van der Maarel was één daarvan. Hij keerde als aanvoerder terug in de basis. Hij speelde met Flamingo in het hart van de defensie. Old soldiers never die? "Ja, dat klinkt wel mooi. Dit voelt wel erg goed moet ik zeggen." Van der Maarel zag dat de chemie terug was in de ploeg. Daarin maakten ook Fraulo, Jensen, Romeny en Boussaid hun opwachting in de basis. "Ik merkte dat er heel veel negativiteit was. Dat kregen we gewoon niet doorbroken. Het was de taak van de trainer om duidelijkheid en positiviteit te kweken. En dat heeft hij goed gedaan."
Mark van der Maarel: 'De chemie was terug'
"Ik heb in mijn kracht mogen spelen. En dat geeft een goed gevoel. Ik ben hier heel erg blij mee", vertelde uitblinker Mats Seuntjens die eindelijk in een vrije rol mocht spelen. "Daar zitten natuurlijk ook wel regeltjes aan, maar nu voelde je echt wel de macht en dat je sterker was dan een tegenstander." Seuntjens was blij met zijn assist en was met een schot op de lat en een knap gestopte inzet ook nog dicht bij een goal.
Mats Seuntjens: 'Jans zei vooraf: we gaan elkaar gek maken'
"Uiteindelijk heeft iedereen de juiste mindset binnen het team. Ik heb ook al een gesprekje met hem gehad. Jij gaat mij gek maken en ik ga jou gek maken, zei hij. Ik denk dat ik dat vandaag gedaan heb", lachte Seuntjens. "Nou alleen nog die goal maken."
Door de zege van FC Utrecht zijn nu alleen FC Volendam en Almere City nog puntloos in de Eredivisie.

HERACLES ALMELO - FC UTRECHT
STAND 1-3

0-1 Ole Romeny (5')
0-2 Victor Jensen (45'+5)
1-2 Abdenego Nankishi (62')
1-3 Navajo Bakboord (90'+4)

Scheidsrechter: Van der Eijk

Liveblog

100' Het is klaar. Ron Jans wint zijn eerste wedstrijd met FC Utrecht.
99' Nog 1 minuut te gaan.
96' FC Utrecht is op weg naar de eerste drie punten van het seizoen. Dan gaat het stijgen naar plaats 15. NEC de tegenstander van volgende week is binnen schootsafstand.
Luister terug: Bakboord schiet in eigen doel
94' GOAL!!! Het is 1-3. De voorzet is van rechts van Novoa. Heracliet Bakboord schiet de bal in eigen goal. Het schot ging recht door zee. Brouwer wist niet wat hem overkwam.
90' We gaan weer verder. Er komen 7 minuten bij. Heracles WISSELT twee keer: De Keersmaecker wordt vervangen door Satriano en Roosken voor Willems.
89' O jee. Daar gaat een beker richting Barkas. Het glas is half vol. Maar wel reden voor Van der Eijk om de wedstrijd weer even stil te leggen. De dader wordt meteen gepakt en er vallen ook een paar rake klappen tussen een paar Heracles-supporters.
89' GEEL voor Barkas. Wegens tijdrekken.
87' Voorzet Hansson. De bal komt bij Bruns. Hij schiet! Voorlangs.
84' Heracles zet de Domstedelingen vast. FC Utrecht zakt in.
83' WISSELS FC Utrecht: Iqbal en Toornstra voor Fraulo en Jensen.
80' Slotoffensief van Heracles. Sankoh met een houterige mislukte omhaal schiet de bal de tribune op. "Er wordt nu wat door het publiek op het veld gegooid", merkt verslaggever Bert Kous op de RTV Utrecht-stream droog op. "Het is een bal. Dat mag van de scheidsrechter."
75' Goede vrije trap van Bozdogan. Gestopt door Brouwer.
74' WISSEL FC Utrecht: Boussaid en Romeny maken plaats voor Labyad en Novoa.
71' Er ligt een bekertje in de goal. De wedstrijd ligt even stil. De dader wordt snel gepakt en dus kunnen we weer verder.
71' "Ze moeten rustig blijven en de bal in de ploeg houden".
70' Het gaat nu toch echt niet goed meer. Hanson snijdt naar binnen en de bal is net te hoog voor Sankoh.
69' El Karouani kan Nankishi niet houden. De wordt gemist. Daar komt FC Utrecht goed weg.
68' Fraulo lijkt er doorheen te zitten. Hij speelde een sterke wedstrijd. Verschillende spelers lopen warm bij FC Utrecht.
66' Analist Erik van der Meer maakt zich geen zorgen over FC Utrecht. "Ik zit hier zo enorm rustig. FC Utrecht speelt goed. Dat gaat echt niet mis."
65' Met de komst van Vejinovic zit er meer voetbal in de ploeg bij Heracles.
Luister terug: Heracles komt terug in de wedstrijd met een goal van Nankishi
62' GOAL!!! El Karouani slide mis en weet de counter van Heracles na een hoekschop van FC Utrecht niet onschadelijk te maken. Abdenego Nankishi slalomt het hele veld over en maakt 1-2.
60' GEEL voor Willems: Romeny wordt bij zijn shirt gegrepen.
57' WISSEL Heracles: Vejinovic voor Ouahim.
56' Daar gaat Hansson weer. Hij kan voorgeven met links. Sankoh kopt bij de eerste paal naast. Grote kans voor Heracles.
53' Seuntjens slalomt richting de zestien meter. Mooie techniek. Hij krijgt een beuk van Bruns. Het spel gaat verder.
52' "Het zit nu veel beter in elkaar dan eind eerste helft", concludeert analist Erik van der Meer. "FC Utrecht speelt gewoon goed als team. Het is zo'n verschil en goed om te zien."
Luister terug: Weer treft FC Utrecht het aluminium
48' Romeny naar Jensen. De Deen snijdt naar binnen en schiet. Via de vingertoppen van Brouwer op de kruising!!! FC Utrecht is meteen weer gevaarlijk.
46' FC Utrecht is met dezelfde 11 spelers begonnen aan de tweede helft.
46' Meteen een dubbele WISSEL voor Heracles: Bruns voor Engels en Nankishi voor Limbombe.
45'+5 Het is rust. FC Utrecht staat met 0-2 voor en dat is eigenlijk nog weinig. Dik en dik verdiend voor de mannen van Ron Jans.
Luister terug: Toch nog voor rust 0-2 voor FC Utrecht
45'+5 GOAL!!! Victor Jensen maakt het af. Hij werkt de hoekschop binnen.
45'+5 Oooo! Van der Maarel heeft niet door wat een kans hij hij krijgt.
45'+3 Hansson geeft voor. Sankoh kan koppen. Op de lat!!! Bijna 1-1.
45' Er komt vijf minuten blessuretijd bij.
42' Heracles gooit er nog even druk op, maar echt gevaarlijk wordt thuisclub niet. "Het staat goed bij FC Utrecht", merkt Erik van der Meer op. "Alleen de linkerkant moet nog helemaal dicht gezet worden. Daar komt het gevaar vandaan. Laat ze maar over rechts komen."
41' De dreiging komt van links bij Heracles. Het is weer Hansson. Via Flamingo wordt het een hoekschop.
35' Engels neemt de vrije trap op 20 meter recht voor de goal. 'Homerun!' roept analist Erik van der Meer. Engels had beter een anders sport kunnen kiezen. De bal gaat de tribune in.
34' Bozdogan trek aan de handrem. GEEL voor de Duitser van FC Utrecht.
Luister terug: Jensen treft de paal
31' Daar is FC Utrecht weer. El Karouani passt naar Jensen. De Deen kan schieten. Op de paal!!! Wat een kansen voor FC Utrecht. Het is een wonder dat het maar 0-1 is.
29' O jee. Hansson gaat aan de wandel voor Heracles aan de linkerkant. De Noor is net een vlo. Ter Avest is te laat, maar Van der Maarel dwingt Hansson naar de achterlijn. Hij kan alleen nog uit onmogelijke hoek op doel schieten.
26' Romeny schiet in de korte hoek! Brouwers gaat gestrekt en tikt de bal naast. Weer een kans voor FC Utrecht.
25' Overtreding. GEEL voor Limbombe.
23' Heracles zet FC Utrecht vast als het jaagt op de gelijkmaker.
22' Jans en Penders voeren even spoedoverleg met Romeny.
18' De VAR keurt de goal af!!! Het is hands van Sankoh! Geen 'hand van God' in Almelo.
18' GOAL!!! Gepruts achterin bij FC Utrecht. Barkas zit mis en Sankoh rond af! 1-1
10' Limbombe nu namens Heracles. Zijn kopbal is niet goed genoeg
Luister terug: Seuntjens neemt de lat onder vuur
9' Seuntjens is opnieuw weg, dit keer over de rechterkant. Hij haalt uit. Op de lat!!! Het blijft 0-1, maar Heracles wordt onder de voet gelopen en dat ziet het publiek in Almelo ook. Er volgt een fluitconcert.
Luister terug: Seuntjens zet FC Utrecht bijna op 0-2
8' Seuntjens met de 0-2? Nee!!! Wat een redding van Brouwer!
6' Het Ron Jans effect is nu al zichtbaar. Seuntjens in een vrije rol komt vrij op links en kan voorgeven. Romeny maakt zijn eerste voor FC Utrecht. En nog belangrijker. FC Utrecht staat voor het eerst dit seizoen op voorsprong.
Luister terug: Romeny schiet FC Utrecht op 0-1
5' GOAL!!! Ole Romeny staat helemaal vrij bij de tweede paal en scoort! De voorzet is van Mats Seuntjens van de linkerkant.
4' Ron Jans zit op het puntje van zijn rieten stoel. De nieuwe trainer van FC Utrecht geniet zichtbaar dat hij terug is in de eredivisie.
2' Hansson met de voorzet. Barkas plukt hem uit de lucht.
2' FC Utrecht zet hoog druk, maar niet fanatiek. Heracles moet het spel gaan maken.
1' Ron Jans is flink met de bezem door de ploeg gegaan. Er staan maar liefst vijf andere spelers in de basis dan twee weken geleden: Van der Maarel, Fraulo, Jensen, Romeny en Boussaid.
1' Na een minuut stilte voor de slachtoffers in Marokko en Libië zijn we begonnen in Almelo!

Opstellingen:

Heracles: Brouwer; Bakboord, Sonnenberg, Hoogma, Willems; Limbombe, De Keersmaecker, Ouahim, Hansson; Engels, Sankoh.
FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Flamingo, Van der Maarel, El Karouani; Bozdogan, Fraulo, Jensen; Romeny, Seuntjens, Boussaid.

'Alsof we de competitie opnieuw beginnen'

Er waait een nieuwe wind bij FC Utrecht. Zowel Bart Ramselaar als Hidde ter Avest merkt dat de komst van Ron Jans, die maandag begon als trainer van de club, veel effect heeft gehad.
"Er is heel veel veranderd", zegt middenvelder Ramselaar. "Iedereen heeft natuurlijk het gevoel van nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het voelt een beetje alsof we de competitie opnieuw beginnen." Rechtsachter Hidde ter Avest beaamt dat. "Je ziet dat het nieuwe energie geeft."
Daarnaast vindt Ter Avest het belangrijk dat er weer een Nederlandse trainer voor de groep staat. "Dat geeft ook een stuk duidelijkheid. En deze trainer heeft ook veel ervaring. Hij is heel open en legt in de eerste week veel contact met iedereen. Dat geeft een positieve indruk."
Hidde ter Avest: 'Jans geeft duidelijkheid'
Bart Ramselaar hoopt ook op nieuwe start voor hemzelf. Onder Silberbauer speelde hij nauwelijks, en áls hij al mee mocht doen, was dat vaak op een positie die hem niet zo goed ligt. "Ik heb een goed gesprek gehad met de trainer. Hij ziet mij meer als middenvelder dan als buitenspeler", zegt de Amersfoorter. "En daar was ik het wel mee eens."
Of hij tegen Heracles al op die positie gaat starten is echter maar zeer de vraag. "Ik ga uit van een invalbeurt. Ik kreeg maandag een tik, dus ik ben er een paar dagen uit geweest. Het was een moeizame week voor mij."
Bart Ramselaar: 'Moeizame week'
Maar of hij speelt of niet, het is ook voor Ramselaar duidelijk wat er moet gebeuren in Almelo. "Het is tijd om punten te gaan pakken. We hebben er zin in." Hoe dat gaat gebeuren is onduidelijk. "Je kunt in een week niet heel veel veranderen als trainer", zegt Ter Avest. "Maar met positivisme kan je al wel bereiken."

Jans

Jans zelf wil ook het nodige veranderen. "Maar dat gaat in één week niet lukken", zegt de nieuwe Utrecht-trainer vrijdag in Een Berg Sport. "Of we er klaar voor zijn? Dat vind ik zo'n cliché vraag", lacht Jans. "We zijn er helemaal klaar voor. Ik heb tegen de jongens gezegd: moet je eens luisteren, geen poep in de broek. Niet aan het resultaat denken, maar wel hoe we willen voetballen. En dat is dat je wel vooruit durft te voetballen en vooruit durft te verdedigen. En dan is de kans ook heel aannemelijk dat je resultaat boekt."

Analyse Erik van der Meer: 'Hansson aan de ketting leggen'

Erik van der Meer heeft zijn analyse deze week gewijd aan Heracles-speler Emil Hansson. De Noor was de grote uitblinker bij de ploeg uit Almelo in de laatste competitiewedstrijd tegen Excelsior. "Ik zie hem graag aan de linkerkant. De zoon van de Zweedse voormalig-profvoetballer Patrik Hansson is rechtsbenig met een goed schot. Dat wordt lastig voor de verdedigers van FC Utrecht als hij naar binnen gaat. Maar hij kan ook buitenom. Hier geeft hij een voorzet met zijn linkerbeen waar Heracles uit scoort. Die moet je zaterdag echt in de gaten houden." Dat hoefde Van der Meer aan Jans overigens niet te vertellen. "We hebben de bespreking net gehad. Dat is wel jammer", knipoogde Jans. "We hebben zeker aandacht aan hem besteed. Hij is bij Heracles helemaal opgebloeid. Die voorzetten met zijn 'zwakke' been waren wel opvallend, want eigenlijk ligt zijn kracht in het naar binnenkomen." Van der Meer denkt dat er zware taak is weggelegd voor de back van FC Utrecht. "Je moet hoek de hoek kiezen en hem dwingen één kant op te gaan. Je ziet veel backs die niet goed gaan en toch de ruimte geven. Het is geen hogere wiskunde om goed te staan en dit er in ieder geval uit te halen."
Erik van der Meer analyseert Emil Hansson

Historie

Zaterdagavond om 21.00 uur speelt FC Utrecht de uitwedstrijd tegen promovendus Heracles. De Almeloërs hebben al 6 punten, die allemaal in eigen huis werden behaald. NEC en Excelsior werden verslagen op het Almelose kunstgras, waar FC Utrecht op 22 februari 2022 voor het laatst in actie kwam. In het jaar waarin Heracles degradeerde uit de eredivisie wonnen ze wel van FC Utrecht. Kaj Sierhuis maakte het enige doelpunt.
De laatste uitzege van FC Utrecht op Heracles dateert van 15 december 2019. In het door corona afgebroken seizoen werd het toen 1-3. Bart Ramselaar scoorde twee keer, Gyrano Kerk maakte er één. Bij FC Utrecht stond in dat duel de huidige Heracles-aanvoerder Justin Hoogma in de basis. En bij Heracles staat natuurlijk voormalig FC Utrechtdoelman Fabian de Keijzer onder contract.

De wedstrijd begint om 21.00 uur en is vanaf 20.30 te volgen in de live audiostream op onze app en via de website van RTV Utrecht. Bij FC Utrecht ontbreken de geblesseerden Taylor Booth, Marouane Azarkan, Mike van der Hoorn en Nick Viergever.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.