De hockeybal gaat weer rollen, Utrechtse coaches vol goede moed

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Wordt SCHC eindelijk een keer landskampioen? Handhaaft Schaerweijde zich opnieuw in de hoofdklasse? En hoe gaan de mannen en vrouwen van Kampong het doen in de hoofdklasse? Komend weekend, twee weken na het voor Nederland zo succesvol verlopen EK, begint het nieuwe seizoen in de hockeyhoofdklasse.
"Ik ben niet bezig met de landstitel", zegt coach Lucas Judge van de vrouwen van SCHC. De Bilthovense ploeg is al jaren één van de grote kanshebbers voor de landstitel, maar werd nog nooit landskampioen. "Ik wil dat wij beter zijn dan vorig jaar", aldus Judge, die zes speelsters van zijn selectie afgelopen zomer de Europese titel zag pakken. "Dat zij er in de voorbereiding niet bij waren heeft mij de mogelijkheid gegeven om jonge talenten uit onze eigen jeugd aan het werk te zien."
Luister hier naar het interview met Lucas Judge
De mannen van Kampong werden in 2017 en 2018 landskampioen, daarna ging de titel drie keer naar Bloemendaal en afgelopen seizoen, verrassend, naar Pinoké. "Wij zijn een kanshebber om de play-offs te halen", vindt coach Tom Oudenaller van de Utrechters. "Bloemendaal ook, en Rotterdam en Pinoké. Klein Zwitserland, Amsterdam, Den Bosch en Oranje Rood zijn de outsiders." Oudenaller zag, net als SCHC-collega Judge, een aantal van zijn spelers het EK winnen. "Die komen met andere energie terug dan wanneer ze vierde waren geworden."
Luister hier naar het interview met Tim Oudenaller
De mannen van Schaerweijde uit Zeist handhaafden zich afgelopen seizoen met de grootst mogelijke moeite via de play-outs in de hoofdklasse. En dan vertrokken er ook nog eens een aantal oudgedienden, onder wie sterkhouder Mats Marree, die dit seizoen voor Kampong gaat spelen. "Ons doel is om volgend jaar weer in de hoofdklasse te spelen", stelt coach Albert-Kees Manenschijn. "Het liefst zonder play-outs. Maar met al die nieuwe spelers hebben we wel tijd nodig om tot optimale prestaties te komen."
Luister hier naar het interview met Albert-Kees Manenschijn
Kai de Jager, nieuwe coach van de Kampong-vrouwen
Kai de Jager, nieuwe coach van de Kampong-vrouwen © ANP

Dramastart

De vrouwen van Kampong kenden vorig jaar een drama-start die leidde tot het vertrek van coach Fleur van der Kieft. Onder haar vervanger Jeroen Schoenmakers speelde de Utrechtse ploeg een goede tweede seizoenshelft. Dit seizoen is Kai de Jager de hoofdcoach. "We zijn wat ervaren buitenlandse speelsters kwijt geraakt, en hebben Nederlandse meiden terug gekregen. Ik denk dat we voor het linker rijtje kunnen gaan." Dat linker rijtje bestaat uit zes teams, waarvan de eerste vier de play-offs spelen. "SCHC, Amsterdam en Den Bosch staan wel zo'n beetje vast", stelt De Jager. "Voor die vierde plek komen een stuk of zeven ploegen in aanmerking. Wij ook."
Luister hier naar het interview met Kai de Jager

Komend weekend begint de competitie voor de vier Utrechtse hoofdklassers met de volgende duels:

Zaterdag
16.30 Bloemendaal - SCHC (vrouwen)
18.30 Bloemendaal - Schaerweijde (mannen)

Zondag
12.45 Kampong - Klein Zwitserland (mannen)
14.45 Kampong - Oranje Rood (vrouwen)

Wennen aan aanvangstijden

Een hele belangrijke verandering in het nieuwe seizoen zijn de aanvangstijden. Sinds jaar en dag begonnen de duels in de hoofdklasse vrouwen om 12.45 uur en die van de mannen om 14.45 uur. Komende zondag beginnen de mannen om 12.45 uur en de vrouwen om 14.45 uur. Dat zal afgewisseld worden.
"Wij speelden afgelopen seizoen natuurlijk ook al op zaterdag om half 5 of half 7, maar ik vind het goed dat de vrouwen ook op prime-time gaan spelen", stelt Albert-Kees Manenschijn van Schaerweijde. Om kwart voor 1 beginnen vindt hij niet zo'n probleem. "Je moet iets eerder opstaan om je lichaam wakker te krijgen en om drie uur voor de wedstrijd te eten. Maar dat is beter dan om half 7 spelen. Dan zit je de hele dag te wachten."
Kampong-coach Tim Oudenaller
Kampong-coach Tim Oudenaller © Orange Pictures
Ook Kampong-coach Tim Oudenaller heeft er geen probleem mee dat zijn mannen zo nu en dan om kwart voor 1 al aan de bak moeten. "Dan ben je om half 3 klaar en dan heb je daarna nog wat aan je dag."
Lucas Judge vindt het goed dat de hockeybond mannen en vrouwen gelijk wil behandelen. "Maar ik vind niet niet dat je dat in de aanvangstijdstippen moet zoeken", stelt de SCHC-coach. "Kijk ook eens naar de aanstellingen van de scheidsrechters en zet de topscheidsrechters ook in op vrouwenwedstrijden."
Voor Kai de Jager had de wijziging niet gehoeven. "Maar ik snap dat ze de keuze gemaakt hebben in het kader van de inclusiviteit. Ik zal er zelf in elk geval niet aan hoeven te wennen", zegt de oefenmeester, die als assistent-coach van de mannen Rotterdam gewend was aan kwart voor 3 als aanvangstijd.

Dit zijn de Utrechtse transfers van afgelopen zomer:

KAMPONG mannen
nieuw:

Mats Marree (Schaerweijde)
Teun Kropholler (Italië)

weg:
Deegan Huisman (Hurley)
Mats Schooleman (Laren)
Ties Ceulemans (onbekend)

KAMPONG vrouwen
nieuw:
Anne Berends (Wageningen)
Charlotte Hoctin Boes (Rotterdam)
Fleur Wolfert (Den Bosch O18)
Iris Kemp (eigen jeugd)
Julie Roovers (eigen jeugd)
Sofie Stomps (UHC Hamburg)
Sosha Benninga (Amsterdam)

weg:
Ayeisha McFerran (Tilburg)
Delfina Merino (Argentinië)
Mabel Brands (onbekend)
Vanessa Blockmans (Waterloo Ducks)

SCHAERWEIJDE mannen
nieuw:
Jonathan Bretherton (Australië)
Josh Mulder (Australië)
Lucien van Doorn (Gooische)
Michel Moret (Oranje Rood)
Mick Bosse (Ring Pass Delft)
Patrick Coates (Australië)
Tim Knapper (eigen jeugd)

weg:
Casper Horn (gestopt)
Floris Molenaar (gestopt)
Hidde Phijffer (gestopt)
Mats Marree (Kampong)
Matthew Bird (Australië)
Pepijn Luijkx (Kampong 2)

SCHC vrouwen
nieuw:
Maud van den Heuvel (SCHC O18)
Naomi Brunsveld (eigen jeugd)

weg:
Mare Agterberg (Leiden)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.