Quick in 2024 niet in hoofdklasse honkbal: 'Enorm teleurgesteld in KNBSB'

Quick Amersfoort
Quick Amersfoort © Orange Pictures/Jan Kruijdenberg
Amersfoort - Quick Amersfoort verdwijnt uit de hoofdklasse honkbal. Ondanks een moeilijke periode, waarin onder meer de hoofdsponsor zich halverwege terugtrok, kreeg het de begroting voor 2024 weer op orde. Toch heeft het bericht gekregen van Honk- en Softbalbond KNBSB dat de licentie voor komend seizoen wordt ingetrokken.
Dit seizoen pakten zich al donkere wolken samen boven Sportpark Dorrestein toen bleek dat Quick een tekort had van enkele tienduizenden euro's. Die schuld werd weggewerkt met hulp van de gemeente Amersfoort. Daarnaast bracht een inzamelingsactie onder de leden en sympathisanten onlangs 20.000 euro op, Quick dacht daarmee hard op weg om een licentie voor 2024 veilig te stellen, maar een onverwachte verscherping van de kwaliteitseisen door de KNBSB gooit roet in het eten. Volgens die recente nieuwe eisen moeten clubs een buffer hebben van ongeveer 50.000 euro aan vrije reserve. Een simpele rekensom leert dat Quick dan niet meer aan de voorwaarden voldoet, maar 30.000 euro tekort komt.
Secretaris Mimy Sluiter is enorm teleurgesteld. "We zijn enorm goed bezig geweest de afgelopen tijd. Financieel hebben we stappen gemaakt en qua faciliteiten en spelers hebben we alles op orde. Alleen financieel voldoen we ineens niet meer. De bond overdondert ons met deze nieuwe eisen. Dit is ook niet in overleg met de negen hoofdklasseclubs gegaan. Ook hebben wij de bond voortdurend geïnformeerd over de stand van zaken en we waren opgelucht toen we alles weer redelijk op orde hadden. Dus dit valt ons rauw op het dak. Ook omdat het seizoen pas volgend jaar april van start gaat en we lopende de rit zeker extra inkomsten zullen kunnen genereren."

Aangeschoten wild

Omdat Quick onder verscherpt toezicht stond moeten zij als enige club nu al aantonen voldoende middelen te hebben om in 2024 in de hoofdklasse te kunnen uitkomen. De club kwam in de problemen toen een nieuwe hoofdsponsor zich plotseling terugtrok na een conflict met de gemeente Amersfoort. "Dat had niks te maken met de vereniging. De sponsor heeft ons toegezegd om het afgesproken bedrag voor 2023 nog wel te betalen, maar tot op heden is er nog niks overgemaakt. Toch gaan we er vanuit dat die afspraak wel wordt nagekomen. En dan zouden we gewoon aan de nieuwe eisen voldoen."
De andere hoofdklasse clubs hoeven hun financiële plaatje pas half december rond te hebben. "Ik heb een wrang vermoeden dat de KNBSB terug wil naar een hoofdklasse met acht clubs. En dan komt de situatie van Quick daarbij goed van pas." Sluiter wil liever niet slecht denken, maar benadrukt dat Quick geen club is die onverantwoorde risico's neemt. "We waren lange tijd een van de weinige clubs die zowel in de hoofdklasse honkbal en softbal actief was. In 2021 besloten we na twee zware coronajaren dat dit niet langer verantwoord was. Dus gaven we zelf de softballicentie terug. Voor het honkbal geldt hetzelfde. We hebben een zeer goede en integere penningmeester. Als hoofdklasse honkbal in 2024 onverantwoord was geweest hadden we onszelf wel teruggetrokken."

Spoedberaad

Quick heeft de mogelijkheid om binnen 14 dagen beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de KNBSB. Dit heeft de club in overweging genomen. "Het probleem van het niet hebben van een grote vrije reserve speelt bij meer hoofdklasseverenigingen. Niet enkel Quick moest die aanspreken om de kosten te betalen van de moeilijke jaren in- en na corona, ook andere verenigingen."
Quick Amersfoort heeft voor vanavond een spoedberaad georganiseerd tussen alle negen hoofdklasseclubs. "Die zien nu de gevolgen voor Quick. Het is te hopen dat dit aangepast gaat worden, want als wij nu aan de beurt zijn. Wie is dan de volgende?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.