Oud IJsselmeervogel Jeroen Rijsdijk als trainer van Sparta terug op de Westmaat: 'Hij was altijd al bezig met tactiek'

Jeroen Rijsdijk in het shirt van IJsselmeervogels
Jeroen Rijsdijk in het shirt van IJsselmeervogels © Archief IJsselmeervogels
Bunschoten-Spakenburg - Voor IJsselmeervogels is de bekerwedstrijd van woensdag tegen Sparta Rotterdam reden voor een reünie. Initiatiefnemer voor die reünie is Jeroen Rijsdijk. De trainer van Sparta was van 2003 tot 2007 speler van IJsselmeervogels, waarmee hij twee keer kampioen werd.
"Jeroen was als speler al een denker", zegt Philip den Haan, de trainer die Rijsdijk naar IJsselmeervogels haalde. "Ik had hem zien spelen bij SHO, en hij was precies het type dat we nodig hadden. Een linkspoot in de verdediging die de boel kon organiseren. Er zat altijd een gedachte achter wat hij deed. Hij voetbalde niet voor het vaderland weg."
Dat zegt ook Dennis van der Steen. De Houtenaar was rechtsbuiten in het team waarin Rijsdijk speelde bij IJsselmeervogels en is inmiddels zelf trainer van vierdedivisionist Achilles Veen. "Ik weet nog goed dat wij na een trainingskamp in Spanje op de terugweg in het vliegtuig vier uur lang alleen maar over opstellingen en trainingsvormen hebben zitten praten."
"Jeroen was een denker, een gestudeerd iemand", vult Lammert-Jan van Diermen aan. De geboren Bunschoter is al bijna twintig jaar teammanager bij IJsselmeervogels. "Hij is een geboren leider, hij weet wat hij wil."

Succesvol als hoofdtrainer

Rijsdijk werd in 2010, een jaar nadat hij was gestopt als voetballer, trainer van SHO in Oud Beijerland. Maar als het aan hem gelegen had was hij eind 2007 al hoofdtrainer van IJsselmeervogels geworden. "Toen Harry van den Ham werd ontslagen hebben Jeroen en ik de technische commissie voorgesteld om ons tweeën het seizoen te laten afmaken als trainers", vertelt Dennis van der Steen. "Maar dat is er niet van gekomen, ze kozen voor Roy Wesseling."
Rijsdijk kampioen met de Vogels. Rechts van hem Dogan Corneille
Rijsdijk kampioen met de Vogels. Rechts van hem Dogan Corneille © Archief IJsselmeervogels
Rijsdijk deed het goed met SHO. In 2012 werd hij kampioen van de tweede klasse en twee jaar later promoveerde de club naar de hoofdklasse. Het leverde hem een baan op bij topklasser Excelsior Maassluis. Met die club werd hij in 2016 amateurkampioen van Nederland. Daarna werd hij assistent-trainer bij Sparta, hoofdtrainer van Jong Sparta, assistent en interim-trainer van Almere en vervolgens hoofd jeugdopleidingen bij Sparta. Vorig seizoen werd hij op Spangen assistent van Maurice Steijn en na diens vertrek hoofdtrainer.
"Dat is knap, want er zijn maar weinig amateurtrainers die er zo doorkomen", zegt Philip den Haan, sinds 2019 trainer in ruste. "Sponsorgroepen van profclubs willen meestal een grote naam. Maar Jeroen is vasthoudend geweest en daarbij moet het af en toe ook meezitten." Dennis van der Steen erkent dat. "Elke trainer wil stappen maken, ik heb die ambitie ook. Wat Jeroen nu doet, daar kun je alleen maar voor klappen."
Wij zaten in het vliegtuig vier uur lang over opstellingen te praten
Dennis van der Steen
Van de ploeg waarin Rijsdijk bij IJsselmeervogels speelde is behalve Rijsdijk en Van der Steen ook Dogan Corneille hoofdtrainer geworden. De huidige trainer van derdedivisionist FC Rijnvogels werkte bij onder meer Kozakken Boys, Noordwijk en Excelsior Maassluis en was kortstondig trainer van IJsselmeervogels. "Van hem vaar verwachtte ik op voorhand het meest", zegt teammanager Lammert-Jan van Diermen. "Maar Jeroen is een winnaar. Het verbaast me niks dat hij staat waar hij staat."

Reünie

De aanvoerder van toen is nu dus hoofdtrainer van een eredivisionist. "Jeroen is in al die jaren geen spat veranderd", zegt Philip den Haan, die in totaal twee jaar trainer was Rijsdijk en hem woensdag weer spreekt. "Jeroen heeft het initiatief genomen voor een reünie van de selecties van toen", vertelt Dennis van der Steen. "Dat tekent hem ook."
Zo'n reünie willen de meeste spelers graag, maar is vaak moeilijk te regelen. "Veel jongens hebben op één of andere manier verplichtingen bij een club en kunnen dus nooit op zaterdag", stelt Lammert-Jan van Diermen. "Zo'n bekerwedstrijd op woensdag is dan een mooie gelegenheid. Ik geloof dat ze met 25 man naar de wedstrijd komen."
En voor de wedstrijd gaan de oud-spelers en trainers met zijn allen een hapje eten. "Jeroen heeft dat wel geregeld, maar is er zelf niet bij", zegt Dennis van der Steen. "Hij schijnt een wedstrijd te moeten voorbereiden."

IJsselmeervogels - Sparta Rotterdam begint woensdag, net als RKAV Volendam - Eemdijk en Scheveningen - Hercules om 20.00 uur. Verslagen van die wedstrijden lees ja na afloop op onze site en in de app.

Dinsdag is er een extra Namen & Rugnummers live stream, met de wedstrijden FC Utrecht - RKC Waalwijk (21.00 uur) en Spakenburg - Helmond Sport en GVVV - Telstar. Die laatste twee duels beginnen om 20.00 uur. De livestream begint om 19.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.