Vooruitblik amateurvoetbal: Bunschoten in het teken van de 'Kleine Derby'

Eemdijk-topschutter Yannick Bouw begon in bekerwedstrijd op de bank
Eemdijk-topschutter Yannick Bouw begon in bekerwedstrijd op de bank © Orange Pictures
Provincie Utrecht - Voor het eerst in de historie staat in Bunschoten vanmiddag de 'Kleine Derby' op het programma. Doordat IJsselmeervogels vorig seizoen degradeerde uit de tweede divisie is er dit jaar geen Rood tegen Blauw in het vissersdorp. Maar omdat Eemdijk kampioen werd in de vierde divisie is er wel Rood tegen Groen. Dat gebeurde nooit eerder.
Eemdijk, opgericht in 1979, is de derde club van Bunschoten-Spakenburg. De club speelde tot 2007 nooit hoger dan de 3e klasse maar besloot toen tot een koerswijziging. Tot op dat moment verkasten spelers door door IJsselmeervogels en Spakenburg waren opgeleid maar daar het eerste elftal niet haalden meestal naar clubs in de omgeving. Sinds 2007 is Eemdijk het opvanghuis voor voormalige rooie en blauwe talenten.
Dat wierp zijn vruchten af. In 2007 promoveerde Eemdijk naar de 2e klasse en drie jaar later waren de Diekers 1e klasser. In 2015 volgde promotie naar de hoofdklasse (nu vierde divisie). In 2018 werd Eemdijk kampioen, maar na één seizoen in de derde divisie volgde degradatie. Na vier jaar keerde de ploeg afgelopen jaar terug in de derde divisie, waar vanmiddag dus de Grote Buur wacht als tegenstander.

De donkerrode kaart van Selimi

Eemdijk begint dat duel als de nummer 6 van de ranglijst, IJsselmeervogels is koploper. Beide ploegen verloren woensdag hun bekerduel. De Vogels met 0-2 tegen eredivisionist Sparta, Eemdijk ging met 5-0 onderuit bij competitiegenoot Volendam. "We waren echt nog niet met zaterdag bezig", zei Eemdijker en voormalig Spakenburger Argjend Selimi na die oorwassing. "We wilden echt graag een ronde verder komen."
Toch wierp de derby zijn schaduw wel vooruit, al was het alleen maar omdat trainer Willem Romp topscorer Yannick Bouw in Volendam op de bank hield. Bouw mocht bij 3-0 invallen, maar liet na afloop weten de wedstrijd van vanmiddag veel belangrijker te vinden. En dat is precies waar ze bij IJsselmeervogels beducht voor zijn. Voor Eemdijk, waarvan op vijf na alle selectiespelers in het dorp wonen, is het duel tegen IJsselmeervogels de wedstrijd van het jaar.
Selimi krijgt rood in de derby van 2019
Selimi krijgt rood in de derby van 2019 © Geert Lommers
Zes spelers in de selectie van Eemdijk werden opgeleid bij IJsselmeervogels, acht bij Spakenburg. Onder hen de eerder genoemde Argjend Selemi. Hij maakte in 2019 naam door in de derby tegen IJsselmeervogels eerst de 2-2 te maken voor Spakenburg en vervolgens Vogels-spits El Azzouti onderuit te schoppen. De rode kaart kostte hem vijf duels schorsing. "Maar ik zou het zo weer doen", zei hij destijds.

Topper Sportlust

In diezelfde derde divisie speelt het Veenendaalse DOVO, dat 12e staat, vanmiddag thuis tegen nummer 16 Hoogeveen. Nummer 3 Hercules gaat op bezoek bij hekkensluiter ODIN'59 en Kampong speelt uit tegen DEM. Dat is het duel tussen de nummers 9 en 14 van de ranglijst.
In de derde divisie B speelt Sportlust'46 thuis tegen TEC. Beide ploegen zijn in de achtervolging op koploper SteDoCo. Die ploeg heeft 3 punten meer dan nummer 2 Sportlust en 4 meer dan TEC, dat in de competitie pas vijf tegentreffers incasseerde in tien duels maar er in de bekerwedstrijd van woensdag tegen Katwijk vier om de oren kreeg.

Spakenburg en GVVV naar de bollen

In de tweede divisie spelen zowel Spakenburg als GVVV een uitwedstrijd in de Bollenstreek. Beide clubs stuntten dinsdag in de beker door een eerstedivisionist uit te schakelen.
Koploper Spakenburg, dat van Helmond Sport won, speelt uit tegen Noordwijk. Die ploeg staat negende, maar verloor dit seizoen pas één wedstrijd. Zes van de tien duels van Noordwijk eindigden dit seizoen in een gelijkspel. Spakenburg won drie van de laatste vier uitwedstrijden tegen Noordwijk. De laatste zege van Noordwijk was in 2012. Inclusief de bekerwedstrijd tegen Helmond Sport boekte Spakenburg al zeven overwinningen op rij.
GVVV, dat zesde staat, gaat op bezoek bij hekkensluiter FC Lisse. Die ploeg haalde dit seizoen pas 1 punt en wisselde al van trainer. GVVV won vijf van de laatste zes competitieduels en klopte dinsdag Telstar in de beker.
GVVV doet het doorgaans goed tegen FC Lisse. Van de laatste twaalf ontmoetingen wonnen de Veenendalers er zeven. FC Lisse won twee keer.

Programma tweede, derde en vierde divisie
Tweede divisie

14.30 Noordwijk - Spakenburg
14.30 FC Lisse - GVVV

Derde divisie A
14.30 DOVO - Hoogeveen
15.00 IJsselmeervogels - Eemdijk
15.00 ODIN'59 - Hercules
15.30 DEM - Kampong

Derde divisie B
15.00 Sportlust'46 - TEC

Vierde divisie A
14.30 BOL - Hoogland
15.00 Ter Leede - DHSC

Vierde divisie B
14.30 LRC Leerdam - SC Feyenoord

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.