Wereldbekerzege schaatser Bart Hoolwerf

Bart Hoolwerf
Bart Hoolwerf © Orange Pictures
Provincie Utrecht - Bart Hoolwerf heeft in het Japanse Obihiro de eerste massastart in de wereldbeker gewonnen. De 25-jarige schaatser uit Eemdijk versloeg na zestien ronden in de sprint olympisch en wereldkampioen Bart Swings uit België en Livio Wenger uit Zwitserland.
De schaatsers hadden Viktor Hald Thorup ver weg laten rijden. Marcel Bosker knapte veel werk op om de Deen in het zicht te houden en de sprinters versnelden in de laatste twee ronden om hem alsnog terug te halen.
Hoolwerf, vorig jaar op de WK nog tweede achter Swings, bleef goed in het spoor van onder anderen de Belg en plaatste zijn definitieve jump laat. Hij stak zijn schaats net voor Swings en Wenger over de finish. Bosker eindigde als dertiende.

Ploegenachtervolging

"Het was geen sprint uit het boekje, maar het was goed genoeg", zei Hoolwerf bij de NOS. "Op het moment dat ik mijn voet naar voren gooide, wist ik dat ik hem had."
De marathonschaatser van Reggeborgh zei een vaste waarde te willen worden op de massastart, maar ook op de ploegachtervolging. "Daarop kan ik ook een goede kracht zijn", aldus Hoolwerf, die door bondscoach Rintje Ritsma ook is opgesteld voor de ploegachtervolging van zaterdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.