DOVO heeft geen haast meer, onder Jeroen van Bezouwen geleidelijk richting tweede divisie

DOVO-trainer Jeroen van Bezouwen
DOVO-trainer Jeroen van Bezouwen © Jeroen van den Berg/DOVO
Veenendaal - DOVO heeft, niet voor het eerst in de afgelopen jaren, een onrustige periode achter de rug. Vorige maand werd trainer Florian Wolf ontslagen en opgevolgd door Jeroen van Bezouwen. Hij moet de rust terugbrengen en ervoor zorgen dat de Veenendalers een onbezorgd seizoen beleven in de derde divisie.
In april 2021 trad Florian Wolf aan als trainer van DOVO. In zijn eerste volledige seizoen handhaafden de Veenendalers zich ternauwernood in de derde divisie. Een jaar later eindigde DOVO als tiende. Dat kwam vooral door een sterke seizoensstart: DOVO haalde uit de eerste twaalf duels 24 punten en pakte daarmee zeer verrassend de titel in de eerste periode. In de resterende 22 duels pakten de Veenendalers evenveel punten als in de eerste twaalf wedstrijden.
Zes weken geleden kwam Florian Wolf met de mededeling dat zijn derde seizoen op Panhuis zijn laatste zou zijn: hij zou in de zomer van 2024 vertrekken. Vijf dagen later besloot de Veenendaalse club om per direct afscheid te nemen van de trainer. Dat was niet om de slechte resultaten, want DOVO stond met 11 uit negen keurig in de middenmoot. "Maar we zitten over een aantal zaken niet op één lijn", was de uitleg van de club.
"Toen hij ons meldde dat hij ging stoppen twijfelden wij er al over of we niet tussentijds moesten stoppen", zegt Jim Spelbos. De zoon van oud-voetballer en -trainer Ron Spelbos spreekt namens de technische commissie van DOVO. "We wilden dat eigenlijk niet, maar toen hij aangaf eind het eind van het seizoen te stoppen hebben wij de knoop doorgehakt en zijn we direct gestopt."

Eigen jeugd

Met de nieuwe trainer Jeroen van Bezouwen wil DOVO dit seizoen hoger eindigen dan de tiende plaats van vorig seizoen. "We zijn aan het bouwen. Tweede divisie halen is het ultieme doel", stelt Spelbos. Dat wil DOVO al heel lang, omdat het GVVV ooit weer voorbij wil en weer de nummer 1 van Veenendaal wil worden. Maar in het verleden was er vooral haast om dat doel te bereiken, is dat nu veranderd. "We willen daar wel gestructureerd heen."
Een termijn wil Spelbos niet aan die doelstelling hangen. "Dat is heel lastig, je bent van zoveel afhankelijk. Kijk naar het aantal blessures dat we nu hebben, dat kan invloed hebben op hoe hoog je eindigt. We willen promoveren als we er klaar voor zijn, zowel qua financiën als qua structuur in de club."
Jim Spelbos: 'Promoveren als we er klaar voor zijn'
Mede omdat de financiële bomen ook bij DOVO al lang niet meer tot in de hemel groeien, zal het bij het verwezenlijken van die ambities voor een groot deel vanuit de eigen opleiding moeten komen. "Dat moet niet, maar dat willen we wel", zegt Spelbos, die met DOVO ook minimaal derde divisie wil blijven spelen. "Met teveel eigen jeugd ga je misschien lager spelen en dat willen we niet. We willen zo hoog mogelijk spelen met zoveel mogelijk eigen jeugd."
Max den Boer en Lars Rebergen, twee basisspelers uit de eigen jeugd van DOVO
Max den Boer en Lars Rebergen, twee basisspelers uit de eigen jeugd van DOVO © Arjenne Niessink
Die doelstelling moet de komende periode worden nagestreefd met Jeroen van Bezouwen als hoofdtrainer. DOVO sprak al met de Brabander in 2021, maar de keuze viel destijds op Wolf. Van Bezouwen haalde uit zijn eerste vier duels bij DOVO 7 punten. "Hij is een gestructureerde trainer en is echt van het werken met eigen jeugd." Afgelopen zaterdag tegen DVS'33 stonden er drie spelers uit de eigen opleiding in de basis, en zaten er ook een paar op de bank. "Dat was noodgedwongen door blessures, maar dat vinden we helemaal niet erg. Dan zijn we gepast trots."

Snakken naar winterstop

DOVO won dat duel tegen DVS'33 met 2-0, waardoor de teller voor Van Bezouwen op 7 punten uit vier duels komt. Dat zijn aardige cijfers, maar toch vindt de Brabander niet dat hij zijn stempel al op de ploeg heeft kunnen drukken. "Je moet eerlijk zijn, als je tussentijds instapt is het onrustig. Anders hoef je niet in te stappen. Daarnaast waren er veel blessures. Het enige dat je dan kunt doen is teruggaan naar de basis: energie leveren en beseffen dat voetbal hartstikke leuk is."
Jeroen van Bezouwen: De ouwe trainer heeft heel veel goeie dingen neergezet'
Van Bezouwen beseft dat hij niet alles van zijn voorganger overboord moet gooien. "De ouwe trainer heeft heel veel goeie dingen neergezet en daar gaan we mee door. En er zijn een aantal dingen die ik wil veranderen. Ik wil uitgaan van onze eigen kwaliteiten."
Doordat de competitie al in volle gang was toen Van Bezouwen aantrad, stapte hij op een rijdende trein. Het eerste moment dat hij zonder wedstrijddruk aan zijn team kan sleutelen is de winterstop. Maar tot aan die winterstop moet DOVO nog vier wedstrijden spelen. "Ik snak naar de winterstop omdat ik dan mijn spelers beter kan leren kennen en tijd heb om aan mijn spelprincipes te werken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.