Seuntjens en Lidberg helpen FC Utrecht aan zege op Sparta: 'Beter lelijk winnen dan mooi verliezen'

© Orange Pictures
Provincie Utrecht - FC Utrecht heeft met een uitzege op Sparta Rotterdam (1-2) afstand genomen van de onderste twee clubs in de Eredivisie. Het is in punten gelijkgekomen met NEC, de huidige nummer 14 van de ranglijst en de achterstand op de zevende plek is nog maar vier punten.
Luister terug: FC Utrecht wint van Sparta
Trainer Ron Jans was blij met het resultaat. "Het maakt nu even inderdaad niet uit hoe we winnen, maar dat we winnen." Jans was erg te spreken over Mats Seuntjens. "Ik heb hem op de bank gezet, ondanks dat is hij alleen maar kritisch naar zichzelf blijven kijken. Nu was hij belangrijk. Zowel met zijn 0-1 als bij het tweede doelpunt. Ga zo door Mats!"
Ron Jans: 'We hebben een enorme stap gemaakt vandaag'
FC Utrecht domineerde de openingsfase en kwam in de 5e minuut op voorsprong. Seuntjens maakte op aangeven van Hidde ter Avest zijn eerste competitietreffer voor de ploeg uit de Domstad.
Mats Seuntjens: 'Nooit aan mezelf getwijfeld'
"Ik mocht veel meer zwerven en dat was iedereen een win-win", vertelde Seuntjens na de wedstrijd. De aanvaller leek al na enkele maanden afgeschreven bij FC Utrecht. "Ik heb meerdere tegenslagen gehad in mijn carrière, maar ben er altijd bovenop gekomen. Ik wist dat dit nu ook zou gaan gebeuren. Dus nee, getwijfeld aan mezelf heb ik niet." Seuntjens scoorde eerder voor Fortuna, AZ, NAC en RKC Waalwijk in de Eredivisie.
Sparta, de nummer 6 van de ranglijst, was eigenlijk de hele wedstrijd veel sterker dan FC Utrecht, maar mistte het geluk. Tobias Lauritsen gleed de bal tegen de paal. De Noorse aanvaller stuitte even later op doelman Vasilis Barkas, die ook een inzet van Saïd Bakari keerde.
Bakari stond in de 43e minuut aan de basis van de gelijkmaker. Hij bediende Lauritsen, die de bal met zijn borst voor de linkervoet van Camiel Neghli legde. Barkas had geen antwoord op de inzet van de aanvaller.

Lidberg wordt de held

FC Utrecht herstelde zich in de tweede helft en kwam opnieuw op voorsprong. Keeper Nick Olij van Sparta keerde nog wel een inzet van Victor Jensen maar was kansloos op de rebound van Isac Lidberg. Bakari hielp Sparta bijna aan de gelijkmaker. Maar het schot van de ijverige rechtsback eindigde op de paal.
Victor Jensen: 'Winnen is op dit moment het belangrijkst'
Victor Jensen was belangrijk voor FC Utrecht. De Deen scoorde afgelopen week drie keer in een oefenwedstrijd en werd daarvoor beloond met een basisplaats. "We zijn nu zes wedstrijden ongeslagen. Iedereen weet zijn taak meer en meer. Het voetbal is zeker nog niet goed, maar winnen is op dit moment even belangrijker. Dat geeft ook een boost.

SPARTA - FC UTRECHT: 1-2

0-1 Mats Seuntjens (5')
1-1 Camiel Neghli (43')
1-2 Isac Lidberg (54')

(Scheidsrechter: Kooij)

Liveblog

98' Het is klaar. FC Utrecht wint op Het Kasteel!
97' Hoekschop Sparta. Olij is mee naar voren. FC Utrecht werkt weg.
95' FC Utrecht staat nog steeds overeind. Sparta blijft massaal in de aanval.
92' WISSEL FC Utrecht: Van der Maarel voor Bozdogan. FC Utrecht metselt de boel dicht achterin.
90' Er gaat nog zes minuten extra tijd volgen.
90' FC Utrecht is er met Ramselaar snel uit. Er volgt een één-twee met Boussaid. Het schot van Ramselaar wordt gestopt door Olij in de korte hoek.
87' WISSEL FC Utrecht: Ramselaar voor Seuntjens, die volgens analist Erik van der Meer een degelijke wedstrijd heeft gespeeld.
86' De tijd begint in het voordeel te werken van FC Utrecht. Al blijft Sparta rustig en gedecideerd spelen. Het is nog niet gedaan in Rotterdam.
81' WISSEL Sparta: El Dahri voor Kitolano.
77' Lauritsen wordt aangespeeld. De Spartaan zet zijn verdediger weg en ziet zijn geplaatste schot net over de kruising zweven.
75' Inmiddels ook GEEL voor Ter Avest.
72' GEEL voor Barkas. De FC Utrecht-doelman is zichtbaar aan het tijdrekken.
Luister terug: Sparta schiet opnieuw op de paal
71' Weer op de paal! FC Utrecht staat erbij en kijkt erna hoe een tikkie-takkie aanval op het aluminium eindigt. Het schot was van Bakari.
69' WISSEL Sparta: Anello voor Metinho
67' FC Utrecht piept en kraakt onder de druk van Sparta.
64' O nee! Sagnan geeft voor op Lauritsen, maar die speelt bij Sparta. De Noor schampt de bal met zijn hoofd. Naast!
61' Sparta met de hoge voorzet. Barkas komt uit zijn doel en plukt de bal uit de lucht. De Griek heeft de bal, maar gaat bij de landing door zijn enkel en moet behandeld worden.
57' FC Utrecht voor de tweede keer op voorsprong. Het gaat nog een hele klus worden om de zege over de streep te trekken.
Luister terug: Lidberg maakt voor FC Utrecht de 1-2
54' GOAL!!! uit het niets is het 1-2! Het is drie keer schieten voor een euro in de zestien meter van Sparta. En Lidberg geeft met het hoofd het laatste zetje. Zijn eerste competitiedoelpunt voor FC Utrecht.
53' De voorzet van Van der Kust belandt bij Brym. Die schiet na de kaats. Geen goal.
52' Sparta heeft FC Utrecht helemaal vastgezet op eigen helft.
49' Sparta heeft de duimschroeven inmiddels al weer aangedraaid. FC Utrecht staat onder druk.
48' Het eerste gevaar in de tweede helft komt van FC Utrecht. Een mooie combinatie eindigt bij Seuntjens. Sparta-doelman Olij wordt bijna verrast door zijn inzet.
46' FC Utrecht heeft in de rust gewisseld. Leliendal en Azarkan zijn er uit. El Karouani en Boussaid zijn er in gekomen.
46' De tweede helft is begonnen.
45'+2 Het is rust bij een stand van 1-1.
45' Sparta gelooft het nu ook wel even en neemt gas terug. We krijgen twee minuten extra tijd.
Luister terug: Sparta maakt 1-1
43' GOAL!!! Het kon niet uitblijven. Lauritsen legt de bal met de borst klaar op Neghli en die kan moeiteloos scoren. Beide Spartanen stonden helemaal vrij. Het is 1-1.
41' GEEL: Leliendal gaat op de bon als hij zijn tegenspeler naar de grond werkt.
40' Sparta heeft inmiddels 9 keer op doel geschoten. FC Utrecht 1 keer, maar die was wel meteen raak. Het balbezit is 55% om 45% in het voordeel van Sparta.
35' Sparta is beter, maar FC Utrecht is levensgevaarlijk in de counter. Lidberg wordt aangespeeld. De Zweed weet zijn man te passeren, maar de voorzet wordt weggewerkt.
34' Lauritsen kan draaien. Sagnan is de Sparta-spits kwijt. Het schot wordt gestopt door Barkas. Die inmiddels drie Sparta-doelpunten heeft voorkomen.
33' Bakari kan scoren! Nee, Barkas met een wereldredding! FC Utrecht wordt onder de voet gelopen momenteel.
27' Het lijkt even een schiettent voor de goal met Brym, Kytolano en Lauritsen. Maar het blijft 0-1 voor FC Utrecht.
Luister terug: De paal redt FC Utrecht
26' O, wat een kans voor Sparta! De voorzet komt van links. Opnieuw is Lauritsen het eindstation. Zijn inzet wordt door Barkas op de paal getikt.
23' Weer een kans in de maak voor FC Utrecht. Een voorzet van links van Fraulo, maar Sparta heeft de zestien meter volgebouwd met spelers waardoor hij geen Utrechter bereikt.
22' FC Utrecht zet Sparta onder druk. Maar al een paar keer loopt de aanval stuk bij Lidberg die de ingespeelde ballen niet aan zijn voet kan houden.
19' Foutje van Velthuis. Azarkan is er als een haas van door. Lidberg twijfelt in de zestien, waardoor de voorzet van Azarkan niet aan komt. Dit smaakte naar meer.
16' Inmiddels een kwartier gespeeld. Sparta is opnieuw gevaarlijk met Lauritsen. De voorzet komt van rechts en de Noor kopt hard over.
7' Daar is ie weer! Seuntjens is vertrokken nadat hij de bal meekrijgt van Lidberg. Een lange rush richting de goal. Sparta zit er met een been tussen.
Luister terug: Seuntjens brengt FC Utrecht op 0-1
5' GOAL!!! FC Utrecht scoort uit zijn eerste kans. Azarkan draaft op over rechts en speelt op de meegekomen Ter Avest. Die trekt voor en Seuntjens scoort! Zijn eerste doelpunt voor FC Utrecht.
3' Het eerste gevaar komt van Sparta. De hoge voorzet belandt op het hoofd van Lauritsen. De Noor kopt zwak in. Barkas redt.
1' De bal rolt op het Kasteel!

Opstellingen:

Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, v.d.Kust; De Guzman, Metinho, Kitolano; Neghli, Lauritsen, Brym.
FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Flamingo, Sagnan, Leliendal; Bozdogan, Fraulo, Jensen; Azarkan, Lidberg, Seuntjens.

Warmlopen:

- Sparta en FC Utrecht speelden in Rotterdam 43 keer tegen elkaar. Sparta boekte 24 zeges. FC Utrecht won 13 van die wedstrijden.
- Zes van de laatste zeven edities werden gewonnen door FC Utrecht.
- In de halve finale van de play-offs won FC Utrecht vorige seizoen in Rotterdam met 0-1. Sparta bereikte toen na strafschoppen de finale.
- Mike van der Hoorn van FC Utrecht heeft een gebroken rib. Verschueren van Sparta is geschorst.

Solide Sparta weinig goals tegen

Wie is aankomende zondag de vervanger van de geblesseerde Mike van der Hoorn, in de verdediging van FC Utrecht? En heeft Victor Jensen met zijn drie goals in de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle een basisplaats verdiend? Het zijn vragen voorafgaande aan de wedstrijd Sparta - FC Utrecht. Maar een echt antwoord is er nog niet.
Laten we beginnen met de positie van Victor Jensen. "Ik heb een goeie oefenwedstrijd gespeeld en ik hoop dat ik wat dichterbij speelminuten ben gekomen", zegt Jensen zelf. Trainer Ron Jans erkent dat. "Trainingen en oefenwedstrijden zijn momenten waarop je jezelf kunt aandienen. Victor heeft wel goeie zaken gedaan om zichzelf op de kaart te zetten."
Victor Jensen, lopende 10 of spits?
Twee van de drie doelpunten die Jensen tegen PEC maakte waren typische spitsendoelpunten. Maar de Deen is geen spits, hij is een lopende aanvallende middenvelder, een zogenoemde 10. "Ik stond niet in de spits, maar op 10. Ik heb wel altijd een neusje voor de goal", zegt Jensen. Jans beaamt dat de treffers van Jensen spitsengoals leken, maar ziet het toch anders. "Het waren doelpunten van een lopende 10 die heel vaak in de zestien komt. En als je daar heel vaak loopt en de bal komt daar, dan moet je op de goeie plek staan."
Ik pas beter op 10, daar kan ik mijn loopacties maken
Victor Jensen, spits of '10'?
Jans vindt de jonge Deen daarom geen optie voor de spitspositie. "Hij is echt een lopende speler. Hij is geen aanspeelpunt." Victor Jensen is dat wel met zijn trainer eens. "In de jeugd bij Kopenhagen was ik wel spits, maar daar speelden we 4.4.2. Ik denk niet dat ik bij FC Utrecht als enige spits ga spelen. Ik ben niet fysiek sterk en geen goeie kopper. Ik pas beter op 10, daar kan ik mijn loopacties maken."
Toch lijkt het er niet op dat Jensen tegen Sparta als basisspeler zal starten. "Hij heeft zichzelf op de kaart gezet, maar dat is soms nog niet genoeg", zegt Ron Jans.

Vervanger Van der Hoorn

En dan is de vraag wie Mike van der Hoorn vervangt in het hart van de defensie. De aanvoerder heeft een rib gebroken en is voorlopig uitgeschakeld. Jans heeft drie opties voor de positie naast Modibo Sagnan: Ryan Flamingo, Mark van der Maarel en Nick Viergever. Met laatstgenoemde zou Jans kiezen voor twee linksbenige centrale verdedigers. "Ideaal in de opbouw is een rechtspoot en een linkspoot", stelt de Utrecht-trainer. "Vroeger zeiden ze dat twee rechtspoten wel kon en twee linkspoten niet. Ik snap niet waarom, voor mij is het wel een optie."
Ron Jans, onder meer over de vervanger van Mike van der Hoorn
In Een Berg Sport schoof vrijdag Mike van der Hoorn aan. Ook met hem werd gesproken over de vraag wie hem zouden moeten vervangen.

Lange bal op Lauritzen

Zondag is Sparta de tegenstander. De Rotterdammers presteerden vorig seizoen prima onder Maurice Steijn, en staan met Jeroen Rijsdijk aan het roer weer op de zesde plaats. "Ze krijgen niet zoveel goals tegen", noemt Jans één van de sterke punten van de tegenstander. "Ze kunnen druk zetten maar ze kunnen ook gewoon geduldig verdedigen."
Lauritzen als aanspeelpunt, dat is echt een wapen van Sparta
Ron Jans
Jans heeft ook goede woorden over voor Nick Olij, de doelman van de Rotterdammers. "Hij is heel goed, ook met zijn voeten. Daarmee kan hij ook heel goed de lange bal spelen op Lauritzen. Die had vorig jaar volgens mij het hoogste percentage gewonnen kopduels. Daardoor is hij een goed aanspeelpunt. Dat is echt een wapen van Sparta."
Een ander wapen van Sparta is zondag afwezig. Middenvelder Arno Verschuren, spelmaker in de ploeg van Rijsdijk, is geschorst. Wie er waarschijnlijk wel bij zijn, zijn Bart Vriends en Djevencio van der Kust. Beiden hebben een verleden bij FC Utrecht. Dat geldt ook voor assistent-trainer Foeke Booij, die als speler, als trainer en als technisch directeur actief was in de Galgenwaard.
Bij FC Utrecht ontbreekt behalve Mike van der Hoorn ook Anthony Descotte. Zakaria Labyad miste zowel op donderdag als op vrijdag de training wegens ziekte en is er waarschijnlijk ook niet bij.

RTV Utrecht doet zondag live verslag van de wedstrijd Sparta - FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg. Iedere week schuiven er andere analisten bij hem aan. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.