Kijk terug: FC Utrecht grijpt naast zege tegen AZ: 'Ik had hem op mijn slof'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht is voor de zesde wedstrijd op rij ongeslagen gebleven in de eredivisie. Het speelde in de Galgenwaard met 1-1 gelijk tegen AZ, de nummer drie van de eredivisie. FC Utrecht kreeg daarmee te weinig. De ploeg domineerde met name in de tweede helft, maar de winnende treffer bleef uit.
Luister terug: De hoogtepunten van FC Utrecht - AZ
AZ was iets dreigender dan FC Utrecht in de openingsfase. Al in de 3e minuut moest Barkas redding brengen op een inzet van Poku. In de 20e minuut was Poku weer gevaarlijk. Barkas redde opnieuw. In de counter die volgde had AZ-doelman een inzet van Seuntjens niet onder controle. In de rebound wilde Lidberg inschieten, maar de Zweed ging naar de grond. Scheidsrechter Blank wees na de stip, maar werd door de VAR, terecht, gecorrigeerd. "Ze zeiden dat hij zichzelf haakte, maar zo heb ik het niet gezien", reageerde trainer Ron Jans, "maar jij hebt vast betere ogen dan ik."
Lidberg werd daarna meteen gewisseld. Volgens Jans omdat hij niet verder kon. "Isac kon niet meer lopen. Dat was het, niks anders. Hij had al last van zijn achillespees en kreeg ook nog een paar noppen in zijn been. Hij gaf aan niet verder te kunnen."
Ron Jans: 'Balen dat we niet gewonnen hebben'
Ondanks een beter AZ leek FC Utrecht de rust te gaan halen met een 0-0 stand, toen AZ-topscorer Pavlidis ineens werd gevonden. De Griek zette zijn voet tegen een voorzet van Möller Wolfe en passeerde Barkas voor de 0-1.
In de tweede helft volgde al snel de gelijkmaker. Boussaid bracht AZ-doelman Ryan met een afstandsschot in de problemen. De Australiër liet opnieuw de bal los. Dit keer was Jensen er als de kippen bij om de bal binnen te glijden.

FC Utrecht krijgt het momentum

Daarna kreeg FC Utrecht het momentum. In drie minuten tijd kreeg het een paar enorme kansen. Jensen vond de vrijstaande Seuntjens, maar die maaide langs de bal. Fraulo schoot van afstand naast en Ramselaar was dicht bij een treffer. Een kwartier voor tijd ging Ryan andermaal in de fout. De keeper van AZ liet een terugspeelbal onder zijn voet doorgaan, maar Seuntjens was te laat om te profiteren. FC Utrecht bleef beter, maar ook AZ kreeg kansen. Twee keer moest Barkas redding brengen op schoten van Poku.
Nick Viergever: 'De routiniers op de bank zijn hongerig'
Het slot van de wedstrijd was voor FC Utrecht. Seuntjens was nog dicht bij twee goals, maar miste geluk. Toornstra had de verre hoek openliggen na een voorzet van Booth, maar schoot naast. Zo bleef het 1-1. "Ik had hem op mijn slof, ja", zei Jens Toornstra. "Het liefst win je deze potjes zodat we echt stappen maken, we zijn dan ook teleurgesteld wat we er niet meer uit hebben gehaald."
Jens Toornstra: 'Ik had de winnende op mijn slof'
Jans bekijkt het van de positieve kant: "Op deze manier dwing je respect af bij je tegenstanders. Ik denk dat AZ heel blij is met een punt en wij balen dat we niet gewonnen hebben. De tweede helft was het beste wat FC Utrecht heeft laten zien dit seizoen", reageerde Jans op het gelijke spel. "Met oefenwedstrijden en de beker erbij zijn we nu negen wedstrijden ongeslagen. Daar kunnen we op verder bouwen."

Uit de gevarenzone

FC Utrecht klimt naar de veertiende plaats in de eredivisie met 13 punten uit 14 wedstrijden. AZ blijft derde.

FC UTRECHT - AZ
Stand: 1-1

0-1 Vangelis Pavlidis (40')
1-1 Victor Jensen (49')

(Scheidsrechter: Blank)

Liveblog

94' Het is afgelopen! FC Utrecht verdiende meer, maar zal ook best blij zijn met een gelijkspel.
91' Kasius met een kans voor AZ nu. De oud-FC Utrecht speler jaagt de bal de tribune in.
90' We krijgen drie minuten blessuretijd.
90' FC Utrecht verdient de zege. AZ kan alleen maar tegenhouden op dit moment.
87' Toornstra wat een kans! Booth geeft voor en Toornstra, die de verre hoek open ziet liggen, schiet naast.
85' Driedubbele WISSEL FC Utrecht: Booth voor Seuntjens, Iqbal voor Bozdogan en Azarkan voor Boussaid.
84' Seuntjens opnieuw! Naast! De aanvaller van FC Utrecht probeerde de bal met een karatemove binnen te vliegen.
83' Counter FC Utrecht. Seuntjens staat niet buitenspel. Die probeert de bal op zijn rechterbeen te leggen, maar raakt daarbij de bal kwijt.
81' Weer Poku van een meter of zestien. Barkas voorkomt opnieuw een doelpunt.
79' WISSEL FC Utrecht: Toornstra voor Jensen.
78' Schot van Poku! Barkas tikt de bal uit de hoek
75' O jee, Ryan laat de terugspeelbal onder zijn voet door glippen. Seuntjens had het niet verwacht en is te laat met reageren.
72' FC Utrecht raakt niet van zijn stuk en blijft AZ terugdringen.
69' Mihailovic kan binnenkoppen voor AZ. Maar hij krijgt zijn hoofd niet tegen de voorzet van Van Bommel dankzij goed ingrijpen van Ter Avest.
67' Flamingo met het schot. Dat is hands van AZ! Maar Blank wil van niks weten.
65' Seuntjens met een diagonale pass op Ramselaar. AZ voorkomt een doelpunt.
64' Nu Fraulo met een schot. Naast! FC Utrecht heeft het momentum nu.
63' Wat een kans voor FC Utrecht via Seuntjens! Jensen geeft voor, Seuntjens heeft de bal voor het intikken, maar maait compleet mis!
60' Het begint licht te sneeuwen in de Galgenwaard. Gaan de elementen dan nog een rol spelen in dit duel?
51' Wat een goed begin van de tweede helft voor FC Utrecht.
Luister terug: Jensen glijdt de 1-1 binnen
49' GOAL! Het is gelijk. Boussaid schiet van afstand. Ryan laat voor de tweede keer deze wedstrijd de bal los en Jensen glijdt de bal binnen.
48' Seuntjens heeft zijn oogkleppen op. Jensen loopt vrij, maar de spits gaat voor eigen glorie. Diet was een kans op een kans.
47' Leliendal heeft nog steeds de grootste moeite met Poku, die sneller is dan de back van FC Utrecht.
46' De tweede helft is gestart.
45' Het is rust. AZ leidt met 0-1.
43' Nu is FC Utrecht gevaarlijk. Ramselaar neemt aan met de borst en komt met de volley. In het blok van AZ!
Luister terug: AZ komt op 0-1
40' GOAL!!! AZ valt aan over links. Van Bommel met steekpass op Wolfe. Die geeft voor en daar is Pavlidis. De Griek scoort met de punt van zijn schoen.
37' Aan de andere kant de strijd tussen de Grieken. Pavlidis met een geplaatst schot in de verre hoek. Barkas redt.
37' Jensen snijdt naar binnen. De Deen geeft breed voor op Boussaid. De Belg met een schietkans! Naast!
35' Bozdogan schudt Martins Indi af. De voorzet van de Duitser op de mee opgekomen Ter Avest is net te hard.
32' Bozdogan gaat naar de grond. De Utrecht-speler wordt behandeld aan zijn knie, maar lijkt verder te kunnen. Zidane Iqbal loopt warm. Krijgen we het debuut van de Irakees?
27' Seuntjens staat nu in de spits bij FC Utrecht.
25' WISSEL FC Utrecht: Lidberg gaat eraf. Ramselaar komt erin. De Zweed lijkt aan te geven geblesseerd te zijn. Trainer Ron Jans toont zijn onbegrip. Dit lijkt bedoeld richting de VAR. "Ze zeggen dat het jouw fout is", zegt de trainer tegen zijn speler.
22' Blank wordt door de VAR naar het scherm geroepen. Schwalbe zegt de VAR! Blank neemt het advies over. Geen buitenkansje voor FC Utrecht.
20' Daar gaat Poku weer. Barkas redt, maar raakt geblesseerd. In de counter is Bozdogan weg. Die vindt Seuntjens. AZ-doelman Ryan heeft het schot van Seuntjens niet onder controle. Lidberg krijgt de bal en wordt neergelegd. Penalty!
19' FC Utrecht geeft AZ even het nakijken. Het komt met een lange goed opgebouwde aanval.
16' AZ gaat inmiddels zijn tweede hoekschop nemen. Sugawara geeft voor, maar Martins Indi kopt ver naast.
12' Poku op snelheid de zestien in. Leliendal hangt aan het elastiek. Poku schiet uit moeilijke hoek. In het zijnet! AZ wordt steeds gevaarlijker.
10' AZ zet FC Utrecht vast. Clasie dirigeert het spel voor de Alkmaarders. Wolfe geeft voor. Jensen ruimt op.
7' De corner levert FC Utrecht niets op. AZ kan weer gaan opbouwen.
6' Weer een goede aanval van FC Utrecht. De voorzet van Boussaid gaat via Wolfe over de achterlijn. De eerste hoekschop van FC Utrecht is een feit.
3' Een counter van AZ. Poku is ervandoor over de rechterkant. Zijn schot wordt gestopt door Barkas. De Griek redde FC Utrecht ook al in de vorige wedstrijd tegen Sparta.
2' AZ laat de bal aan FC Utrecht. Bozdogan en Flamingo moeten voor de opbouw gaan zorgen.
1' We zijn begonnen in de Galgenwaard.

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Flamingo, Viergever, Leliendal; Fraulo, Bozdogan, Jensen; Boussaid , Lidberg, Seuntjens.
AZ: Ryan; Sugawara, Penetra, Martins Indi, Möller Wolfe; Dantas, Mihailovic, Clasie; Poku, Pavlidis, v. Bommel.

Warmlopen

- Sagnan speelt niet. De Fransman heeft tijdens de training een tik op zijn been gehad en is niet fit. Viergever keert daardoor terug in de verdediging. Boussaid krijgt voorkeur boven Azarkan.
- FC Utrecht en AZ speelden op 28 januari voor het laatst tegen elkaar. Het werd toen 5-5 in Alkmaar. Beide Grieken, Douvikas en Pavlidis, maakten die wedstrijd een hattrick. Douvikas speelt inmiddels voor het Spaanse Celta de Vigo, Pavlidis is nog steeds actief bij AZ.
- Het vorige onderonsje tussen FC Utrecht en AZ in Stadion Galgenwaard eindigde in 1-2. Doelpunten van Myron van Brederode en Yukinari Sugawara zorgden ervoor dat de Alkmaarders aan het langste eind trokken.
- De laatste overwinning van FC Utrecht op AZ in de Eredivisie dateert van 27 januari 2021. Toen werd het in Alkmaar 0-1 dankzij een doelpunt van Sander van de Streek.
- Tot nu toe 2 spelers van FC Utrecht scoorden dit seizoen in de Eredivisie vaker dan 1 keer: Ryan Flamingo en Oscar Fraulo, allebei 2.
- De FC Utrecht-spelers Nick Viergever (110 Eredivisieduels) en Mats Seuntjens (84 partijen in de Eredivisie) speelden in het verleden voor AZ. Bij de Alkmaarders speelt nu Riechedly Bazoer, die in het verleden 12 keer namens FC Utrecht uitkwam in de Eredivisie.

'We krijgen nog steeds teveel goals tegen'

Ryan Flamingo weet dat er ondanks de zege op Sparta tegen AZ het nodige moet verbeteren wil FC Utrecht opnieuw een resultaat boeken. "We moeten langer de bal vasthouden, het moet in balbezit beter", stelt de verdediger. "In de tweede helft gaven we wat minder weg, maar we moeten er wat meer druk op houden."
Toen Flamingo in september binnenkwam bij FC Utrecht stelde hij zich voor als verdediger. Tot dusver speelde hij vooral als controlerende middenvelder. Maar wat is hij nou eigenlijk? "Een multifunctionele speler", zegt trainer Ron Jans. Flamingo zelf is bij Utrecht zijn rol als middenvelder meer gaan waarderen, hoewel hij tegen Sparta als vervanger van Mike van der Hoorn prima speelde als verdediger.
"Ik vind het middenveld wel echt leuk, je kunt wat meer naar voren spelen", aldus Flamingo. "Je kan nog eens scoren of een paar mooie passes geven, dus ik denk dat ik het middenveld leuker vind. Maar achterin heb ik altijd gespeeld, dat is ook leuk."

Nog steeds teveel tegengoals

Het ligt voor de hand dat Flamingo daar ook tegen AZ zal staan. Mike van der Hoorn is er vanwege een gebroken rib nog niet bij, en het lijkt onlogisch dat Ron Jans tegen AZ-topscorer Pavlidis een ander verdedigingscentrum neer zal zetten dan hij Lauritsen deed. "Het is een mooie uitdaging voor onze centrale verdedigers dat hij niet gaat scoren", zegt de trainer.
Toch is Jans, ook na Sparta, nog kritisch op het verdedigende deel van zijn ploeg. "We krijgen nog steeds teveel goals tegen", vindt de trainer. "Daar moeten we stabieler in worden, want we beginnen wel wat meer te scoren."
AZ is de huidige nummer 3 van de eredivisie. Het verloor in de competitie pas één keer en de Alkmaarder hebben na PSV de minst gepasseerde defensie. "De grootste kracht van AZ is de structuur over een heel aantal jaren", stelt Jans. "Hoe ze mensen opleiden, hoe ze spelers kopen, hoe er getraind wordt. Duidelijkheid is troef bij AZ, het is één van de voorbeeldclubs van de laatste tien jaar."
Bij FC Utrecht ontbreekt behalve Mike van der Hoorn en Anthony Descotte ook nog altijd Ole Romeny. "Hij komt terug van een behoorlijke hersenschudding, maar ik denk dat het een weekje te vroeg is om hem al bij de wedstrijdselectie te halen", besluit Jans.

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Erik van der Meer. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.