De Galgenwaard: 'Theatre of Cupdreams'

© Orange Pictures
Utrecht - Old Trafford, het stadion van Manchester United, heet in de volksmond het Theatre of Dreams, het theater van de dromen. Stadion Galgenwaard in Utrecht mag sinds deze week met recht het Theatre of Cupdreams worden genoemd.
We dachten dat we alles hadden gehad, toen tweededivisionist Spakenburg in februari van dit jaar in de Galgenwaard met 4-1 won van FC Utrecht, en zo de halve finale van de KNVB beker bereikte. Maar op donderdag 21 december werd de prestatie van de Blauwen uit Bunschoten-Spakenburg overtroffen door Hercules. De Utrechtse derdedivisionist won in het stadion van stadgenoot FC Utrecht met 3-2 van Ajax. Van Ajax ja, die club met een begroting van 100 miljoen, die club die vier keer de beste van Europa was en die nog maar een paar jaar geleden halve finalist was in de Champions League.
"Vijf procent", schatte middenvelder Christiaan van Hussen, toen we hem dinsdag vroegen hoe groot de kans was dat Hercules Ajax zou verslaan. En eerlijk gezegd dachten we dat zelf ook. Van de vier bekerwedstrijden die Namen & Rugnummers deze week via een livestream op website en app van RTV Utrecht uitzond was het de wedstrijd met de allerkleinste kans op Utrechts succes. Onderweg naar het stadion wisten we het zeker: dit was voor dit seizoen de laatste bekeravond met Utrechtse inbreng.
Spakenburg dat op dinsdag Excelsior zou kloppen? Dat kon zo maar, dat wisten we nog van vorig jaar. En de kans dat FC Utrecht bij Feyenoord zou winnen was toch ook echt wel groter dan de vijf procent die Van Hussen zijn ploeg gaf. Ook GVVV, dat thuis in Veenendaal eredivisionist NEC ontving, werd op voorhand kansrijker geacht dan Hercules. Ajax had immers het lek boven? Maar Hercules dat Ajax zou verslaan? We zouden al blij zijn als de mannen van René van der Kooij met 1-6 in plaats van met 0-6 zouden verliezen.
Maar we hadden met zijn allen buiten de Galgenwaard gerekend. De Utrechtse voetbaltempel maakt iets ongelofelijks los bij de topamateurs uit onze provincie. Dat zagen we in februari met Spakenburg. Waar de uitschakeling van FC Utrecht toen landelijk groot sportnieuws was, gaat de uitschakeling van Ajax door Hercules gaat de hele (voetbal)wereld over. Plotseling staat een andere held uit de Griekse mythologie volop in de aandacht.
(lees verder onder de foto)
Februari 2023: Spakenburg wint in de Galgenwaard van FC Utrecht
Februari 2023: Spakenburg wint in de Galgenwaard van FC Utrecht © Orange Pictures
Bekerstunts door amateurs, het gebeurt in alle landen, en het gebeurt vrijwel elk seizoen. Kijk alleen maar naar de clubs uit onze provincie. In 1975 stond IJsselmeervogels in de halve finale. Eén van de clubs die onderweg werd uitgeschakeld was subtopper AZ'67, nota bene in Alkmaar. Twaalf jaar geleden bereikte GVVV de kwartfinale, door onder meer een sensationele 3-0 zege op eredivisionist Excelsior, ook al: in een uitwedstrijd. En vorig jaar stuntte Spakenburg door twee eredivisieclubs in hun eigen stadion te verrassen: FC Groningen en FC Utrecht.
Maar al die prestaties vallen in het niet bij wat Hercules op een regenachtige, grauwe en donkere decemberavond in 2023 presteerde. Op het moment dat Ajax van 2-0 achter terug was gekomen tot 2-2 en iedereen ervan overtuigd was dat de Amsterdammers -met de hakken over de sloot- tóch door zouden bekeren, was daar in de blessuretijd ineens Mats Grotenbreg: 3-2 voor Hercules, exit Ajax. "Zegt het voort", zei de matchwinner na afloop.
Hercules zou wel heel dom zijn als het de volgende bekerwedstrijd, half januari thuis tegen eerstedivisionist SC Cambuur, niet ook in het stadion zou spelen. In de Galgenwaard, het Theatre of Cupdreams.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.