Kijk terug: FC Utrecht zet ongeslagen reeks voort tegen Excelsior: 'Had toch liever gewonnen'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft voor de zevende keer in elf (ongeslagen) wedstrijden gelijkgespeeld. In Rotterdam bleef het tegen Excelsior steken op 1-1. FC Utrecht nam in de tweede helft de leiding, maar kon slechts twee minuten genieten van de voorsprong, toen was het alweer gelijk.
Luister terug: Excelsior - FC Utrecht
"We hebben niet verloren, maar ik ben niet tevreden.", reageerde Souffian El Karouani. "We moeten gewoon makkelijker onder de druk uitspelen in de tweede helft. Ik ben echt chagrijnig. Elf ongeslagen wedstrijden op rij is leuk, maar ik had liever de overwinning."
FC Utrecht was in de eerste helft de bovenliggende partij. Excelsior zakte in en de Domstedelingen mochten het spel maken. Dat resulteerde in kansjes voor Fraulo en Toornstra.
Souffian El Karouani: 'Had toch liever gewonnen'
Zullen meer doelpunten moeten maken
FC Utrecht-trainer Ron Jans
Na een half uur spelen kreeg FC Utrecht de grootste kans tot dan toe. Lammers stuurde Fraulo weg. De Deen kwam na fraaie solo oog in oog met doelman Van Gassel, maar die redde op diens inzet. Excelsior wist daartegenover geen enkele kans te creëren in de eerste helft. Pas in de tweede helft vloog er voor het eerst een bal op het doel van FC Utrecht-keeper Barkas. Maar het schot van Driouech ging hoog over.
Sam Lammers: 'Ik werd niet gezocht vandaag'
Er was nog net geen uur gespeeld toen Excelsior ineens twee enorme kansen kreeg. Eerst ging een schot van Parrott ervia beide doelpalen uit. Een minuut later kwam dezelfde Parrott een paar centimeter tekort om een voorzet van Driouech binnen te glijden.
Voorsprong moet je koesteren
FC Utrecht-aanvaller Sam Lammers
Toch was het FC Utrecht dat de openingstreffer maakte. De bal viel voor de voeten van Toornstra die fraai binnen schoot in de 63e minuut. Twee minuten later maakte Horemans alweer gelijk na een voorzet van Driouech. "We komen toevallig voor in de tweede helft", vertelde aanvaller Sam Lammers. "Dat moet je koesteren. Als je dan ziet hoe we de gelijkmaker weggeven, dat mag niet gebeuren." Lammers wacht na drie wedstrijden nog altijd op zijn eerste doelpunt. "Ik ben er zelf ook verantwoordelijk voor. Ik moet mijn eigen kansen ook meer op zoeken. Aan de andere kant is het een wisselwerking. Ik werd ook niet bediend."
Ron Jans: 'Zullen meer doelpunten moeten maken'
Beide ploegen wilden zich niet meteen neerleggen bij een gelijkspel. Uddenas schoot naast namens Excelsior en Bozdogan deed dat aan de kant van FC Utrecht. In de slotfase werd er door beide clubs geen risico meer genomen. Zo eindigde de wedstrijd in 1-1. FC Utrecht is nog twee wedstrijden verwijderd van het clubrecord van 13 wedstrijden zonder nederlaag. Het staat 13e in de eredivisie met 20 uit 19.

EXCELSIOR - FC UTRECHT: 1-1

0-1 Jens Toornstra (63')
1-1 Siebe Horemans (65')

Scheidsrechter: Van Boekel

Liveblog

90' Het is afgelopen! FC Utrecht blijft voor de 11e keer op rij ongeslagen.
90' Het lijkt alsof beide ploegen zich hebben neergelegd bij een gelijkspel.
87' Bozdogan schiet! De bal gaat net langs de tweede paal van de Excelsior-goal.
84' FC Utrecht is een slotoffensief gestart om het zevende gelijke spel in elf wedstrijden te voorkomen.
79' Wissel FC Utrecht: Jensen en Bozdogan komen erin voor Toornstra en Flamingo. Toornstra is op en Flamingo speelt niet zijn beste wedstrijd.
78' Nu is invaller Uddenas weg voor Excelsior. De Zweed mikt net naast.
74' Excelsior is ontwaakt. Het neemt voor de vierde keer een hoekschop en is momenteel het meest dreigend.
Luister terug: Excelsior maakt twee minuten na de openingstreffer gelijk

65' GOAL!!! Het is alweer gelijk! Driouech is weer weg over links en Horemans tikt binnen.

Luister terug: FC Utrecht opent de score in Kralingen

63' GOAL!!! Jens Toornstra schiet de openingstreffer in de touwen. Van Gassel verkijkt zich op een knap schot met buitenkant rechts.

59' Nog een grote kans voor Excelsior. Driouech met de scherpe voorzet van links en de inglijdende Parrott komt een centimeter tekort om de bal het laatste zetje te geven.
58' O wat een kans! Parrott sluipt weg, maar het schot van de Excelsior-aanvaller gaat via de linkerpaal op de rechterpaal en in de handen van Barkas. De grootste kans van de wedstrijd.
47' Excelsior heeft zowaar op doel geschoten. Iets wat de hele eerste helft niet lukte. 'Op' is misschien wat overdreven, want het schot van Driouech ging hoog over het doel van Barkas.
46' We zijn weer begonnen. Excelsior heeft gewisseld. Zagre, de beste man bij de Rotterdammers is binnen gebleven. Pierie, wiens vader nog in Utrecht bij Kampong hockeyde, is zijn vervanger.
45' Het is rust!
44' Het is een beetje een kabbelende wedstrijd. Excelsior toont weinig initiatief en heeft nog geen kans gehad en FC Utrecht heeft moeite om het spel te maken.
29' Lammers stuurt Fraulo weg. Fraulo komt met een fraaie solo maar strandt op Excelsior-doelman Van Gassel. De grootste kans van de wedstrijd.
6' Inmiddels hebben we twee kansen gezien voor FC Utrecht. Fraulo en Toornstra. Het spel speelt zich voornamelijk af op de helft van Excelsior.
5' FC Utrecht heeft in de eerste paar minuten een licht overwicht over de thuisploeg.
1' We zijn begonnen op Woudenstein!

Opstellingen

Excelsior: v.Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Widell, Zagre; Baas, Naujoks, Goudmijn; Sanches Fernandes, Parrott, Driouech.
FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, v.d.Hoorn, Viergever, El Karouani; Toornstra, Flamingo, Fraulo; Booth, Lammers, Boussaid.

Warmlopen

- Excelsior wist slechts 4 van de 23 thuisduels tegen FC Utrecht te winnen. De Domstedelingen gingen 12 keer met de volle buit naar huis.
- Eerder dit seizoen werd het in Utrecht 2-2. Afgelopen seizoen won FC Utrecht in Rotterdam met 0-1 door een doelpunt van Sander van de Streek.
- FC Utrecht is 10 eredivisie duels ongeslagen.
- Excelsior sprong vorige week door een 3-0 zege op Heerenveen van de 15e naar de 9e plaats. FC Utrecht staat 14e.
- Excelsior heeft veel Utrechtse invloeden. Zo heeft trainer Marinus Dijkhuizen een verleden bij FC Utrecht als speler en trainer. Hij woont ook nog altijd in De Meern. Aanvoerder Redouan El Yaakoubi is een geboren en getogen Utrechter die in de jeugd van FC Utrecht speelde. Hij was gisteren te gast in Een Berg Sport. Ook oud-FC Utrecht speler Arthur Zagre speelt voor Excelsior.
- Ron Jans verloor als trainer slechts 1 van de 18 wedstrijden die hij coachte tegen Excelsior. Dat was op 2 april 2011. Jans won 12 keer van de Rotterdammers, 5 keer eindigde het onbeslist.
- Bart Ramselaar speelde tot nu toe 149 officiële wedstrijden voor FC Utrecht en kan in Kralingen dus een mijlpaal bereiken.
- Bij Excelsior staan Julian Baas en Arthur Zagre – oud-speler van FC Utrecht – op scherp. Aan Utrechtse kant is Oscar Fraulo 1 gele kaart verwijderd van een schorsing.

Moet effectiever

Veel Utrecht-fans houden hun hart vast. Zij vrezen dat op de topwedstrijd tegen PSV van afgelopen zondag een teleurstelling zal volgen in Rotterdam, waar FC Utrecht het vanavond opneemt tegen Excelsior. Die fans kennen hun cluppie, want het zou bepaald niet de eerste keer zijn.
Nick Viergever wil daar ook voor waken. "Daar hebben we het over gehad. We hebben nu 90 minuten laten zien wat we kunnen", zegt de aanvoerder. "Daarvoor zijn we keihard bezig geweest de afgelopen weken, maanden. Dat kwam tot uiting tegen PSV. Dat mag geen incident zijn."
Nick Viergever: 'PSV mag geen incident zijn'
Tegelijkertijd mag Excelsior niet worden onderschat. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen staat keurig negende in de eredivisie, vijf plaatsen hoger dan FC Utrecht. De ploeg van Ron Jans heeft echter maar één punt minder dan de Rotterdammers. "Excelsior heeft gewoon een goed elftal, dat hebben ze in Utrecht ook bewezen", zegt Jans. Destijds maakte FC Utrecht na een 2-0 achterstand in de allerlaatste minuut gelijk via Modibo Sagnan.
Excelsior heeft niet alleen een goed elftal, maar ze hebben nog een voordeel. "Zij spelen elke week op hun eigen kunstgras", zegt Jans. "Maar dat is niet waar het om gaat. Ze hebben een goeie ploeg, zij gaan zonder moeite in de eredivisie blijven." Ook Nick Viergever denkt dat Excelsior in het voordeel is op kunstgras. "We hebben op kunstgras getraind, dus dat mag geen excuus zijn."
FC Utrecht is ondertussen bezig aan een reeks van tien ongeslagen duels, waarvan er maar drie werden gewonnen. Toch is Jans tevreden over het spel. "Tegen Vitesse en met de gelijke spelen in december wonnen we niet omdat we niet effectief genoeg waren. We hebben niet zoveel wedstrijden gehad waarvan ik dacht dit was slecht. Misschien Excelsior thuis, toen we na de tegengoal heel ver terugvielen."
Ron Jans: 'Nog niet effectief genoeg'
Bart Ramselaar is hersteld van de griep die hem vorige week langs de kant hield, maar is nog fit genoeg om te spelen tegen Excelsior. Can Bozdogan zit wel weer bij de wedstrijdselectie. Ook Victor Jensen, die vorige week geen basisplaats had omdat hij ziek was geweest, en Zakaria Labyad, herstellende van een longontsteking, zijn beschikbaar. Maar ja, na de wedstrijd tegen PSV heeft Jans weinig reden om zijn basiself te wijzigen.
"Ik denk dat Excelsior niet veel veranderen in hun opstelling na de 3-0 zege op Heerenveen", zegt Jans. "En ik denk dat de trainer van FC Utrecht ook niet zoveel gaat veranderen na de wedstrijd tegen PSV."
In Een Berg Sport van vrijdag werd ook uitgebreid vooruitgekeken naar de wedstrijd van vanavond.

RTV Utrecht doet vanavond live verslag van Excelsior - FC Utrecht. Via onze app en website kun je vanaf 20.30 luisteren naar de voorbeschouwingen en vanaf 21.00 uur naar het wedstrijdverslag van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Gregoor van Dijk. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.