Voorbeschouwing amateurvoetbal: topper voor IJsselmeervogels, pittige klus Spakenburg

Spakenburg verloor eerder dit seizoen van AFC
Spakenburg verloor eerder dit seizoen van AFC © Orange Pictures
Provincie Utrecht - In de derde divisie staat vanmiddag een absolute topper op het programma: koploper IJsselmeervogels ontvangt de nummer 2 van de ranglijst Volendam. Een divisie hoger gaat Spakenburg op bezoek bij AFC. De Amsterdammers zijn de laatste ploeg die de Blauwen een competitienederlaag toebracht.
Op 9 september eindigde Spakenburg - AFC in 0-2. De Blauwen bleven door dat resultaat steken op 6 punten uit vier duels en waren middenmoter in de tweede divisie. Daarna begon de opmars. Van de vijftien wedstrijden die volgden won Spakenburg er veertien. Alleen uit tegen Quick Boys werd gelijkgespeeld. Het gevolg: de Blauwen zijn de ongenaakbare koploper met 10 voorsprong op nummer 2 De Treffers.
In de schaduw van Spakenburg is ook GVVV bezig aan een prima seizoen. De Veenendaalse promovendus staat keurig zesde en speelt vanmiddag uit tegen Rijnsburgse Boys, dat juist teleurstellend presteert. De dertiende plaats is beneden de stand van de Uien, die eerder dit seizoen op Panhuis wel veel te sterk waren voor GVVV. Het werd toen 1-4.
Net als voor Spakenburg kwam na die verliespartij bij GVVV de ommekeer. De vier duels na Rijnsburgse Boys werden gewonnen en inmiddels praat bij GVVV niemand nog over degradatievoetbal. Sterker nog: de top 4 is binnen bereik.

Topper voor IJsselmeervogels

IJsselmeervogels won in speelronde 4 van deze competitie met 2-1 in Volendam. Het bracht de Vogels op 9 op 4, Volendam bleef steken op 1 uit 4. Hoe anders is de situatie vijf maanden later. IJsselmeervogels (40 punten) en Volendam (38) zijn de twee koplopers in de derde divisie A, met de kanttekening dat nummer 3 Harkemase Boys (36 punten) twee duels minder heeft gespeeld. Pikant detail: Volendam-trainer Berry Smit was van juli 2020 tot september 2021 trainer van IJsselmeervogels.
Berry Smit, oud coach IJsselmeervogels, nu trainer van Volendam
Berry Smit, oud coach IJsselmeervogels, nu trainer van Volendam © Orange Pictures
Op de Westmaat staat er vanmiddag dus iets op het spel. De winnaar diet niet alleen goede zaken in de competitiestand, maar zet ook een grote stap richting de titel in de tweede periode en dus richting deelname aan de nacompetitie.
Voor die tweede periode is ook DOVO in de race. De Veenendalers staan in de tweede periode op de derde plaats, 3 punten achter de koploper. Vanmiddag krijgt DOVO Sparta Nijkerk op bezoek. De Nijkerkers staan in de competitie vijfde, één plaats boven DOVO.
De andere drie Utrechtse clubs in de derde divisie A moeten naar beneden kijken. Voor Kampong, dat voorlaatste staat, lijkt het ontlopen van rechtstreekse degradatie en plaatsing voor de play-offs het hoogst haalbare. De Utrechters gaan op bezoek bij nummer 3 Hakemase Boys.

Naar beneden kijken

Ook Hercules is richting de gevarenzone gezakt, zij het dat de cupfighter nog twee inhaalduels tegoed heeft. Maar toch: de voorsprong op DVS'33, dat op een p/d plaats staat, is slechts 4 punten. En laat DVS nou net de tegenstander zijn van vanmiddag. Het duel met de ploeg van de Utrechtse trainer Patrick Loenen wordt gespeeld in Ermelo.
En dan Eemdijk: bij de jaarwisseling nog middenmoter, maar na drie nederlagen in 2024 ook weggezakt in het rechter rijtje. Vanmiddag spelen de Diekers thuis tegen SC Genemuiden, dat vierde staat en ook nog in de race is voor promotie.
Eemdijk-topscorer Yannick Bouw: in 2024 nog geen doelpunten
Eemdijk-topscorer Yannick Bouw: in 2024 nog geen doelpunten © Orange Pictures
In de derde divisie B moet Sportlust'46 een einde maken aan een slechte reeks. De laatste vier duels leverden slechts 2 punten op, waardoor de Woerdenaren zijn afgezakt naar de vijfde plaats. Winst tegen nummer 3 Blauw Geel'38 zou een mooie opsteker zijn en de Woerdenaren weer terug kunnen brengen in de top 3.
In de vierde divisie A is Hoogland na vijf verliespartijen op rij afgezakt naar de degradatiezone. Morgen is in Hoogland koploper Ajax de tegenstander. In 4B kan LRC Leerdam een aanval doen op de top 3. De promovendus staat vijfde en speelt uit tegen Smitshoek, dat een plek hoger staat. In 4A komt het Utrechtse DHSC dit weekend niet in actie.

Programma dit weekend
Tweede divisie

15.00 AFC - Spakenburg
15.00 Rijnsburgse Boys - GVVV

Derde divisie A
14.30 DOVO - Sparta Nijkerk
14.30 Eemdijk - SC Genemuiden
14.30 Harkemase Boys - Kampong
15.00 IJsselmeervogels - Volendam
15.00 DVS'33 - Hercules

Derde divisie B
15.00 Sportlust'46 - Blauw Geel'38

Vierde divisie B
14.00 Smitshoek - LRC Leerdam

Zondag 4 februari
Vierde divisie A
14.00 Hoogland - Ajax

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.