De nieuwe Denen Vesterlund en Okkels: 'FC Utrecht is een stap omhoog'

Niklas Vesterlund (links) en Jeppe Okkels
Niklas Vesterlund (links) en Jeppe Okkels © fcutrecht.nl
Utrecht - FC Utrecht contracteerde deze week twee nieuwe Denen: aanvaller Jeppe Okkels kwam over het Zweedse IF Elfsborg. Zijn landgenoot Niklas Vesterlund, rechtsachter, komt over van Tromsø IL uit Noorwegen. Beiden zijn 24, beiden tekenden tot de zomer van 2027.
Zowel Okkels als Vesterlund hoorde een week of drie geleden van de Utrechtse interesse. "Voor de laatste week was heel intens, met onderhandelingen over en weer", vertelt Vesterlund. "Ik kijk ernaar uit om in de komende twee weken alles hier op orde te brengen zodat ik eindelijk weer wat kan ontspannen." En dat is nodig, vindt de voormalig jeugdinternational. "Je moet uit je appartement, je moet in een nieuw appartement, het was best hectisch."
De eredivisie is in zekere zin bekend terrein voor Deense voetballers. Er hebben veel Denen in Nederland gespeeld en de eredivisie is voor veel van hem een mooie opstap geweest naar een internationale carrière. FC Utrecht was dan ook geen onbekende naam voor Jeppe Okkels. "Ik denk dat elke Scandinavische speler de eredivisie kent. Het is droom om hier te komen en dan de volgende stap te maken. Dus ik had al lang geleden van de club gehoord, maar van de interesse hoorde ik pas twee weken geleden."
Jeppe Okkels: 'Elke Scandinavische speler kent de eredivisie'
Vesterlund was met zijn club Tromsø IL op trainingskamp in Spanje, om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Dat loopt in Noorwegen van maart tot en met oktober, omdat er in de winter niet gevoetbald kan worden. Eigenlijk zat hij dus midden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Ik heb drie weken getraind en afgelopen zondag 45 minuten gespeeld. Ik heb dus nog wat tijd nodig."
Van de Zweedse en Noorse competitie is een stap vooruit, zei trainer Ron Jans eerder al tegen FC Utrecht. Jeppe Okkels beaamt dat. "Tussen Denemarken en Zweden zit niet veel verschil, vindt Okkels, die van het Zweedse Elfsborg komt. "Deze stap is voor mij groter dan mijn overgang van Denemarken naar Zweden." Vesterlund vindt dat ook. "Het is een goede stap voor mij. Er zijn veel Deense spelers hier in Nederland en ik geloof dat ze zich makkelijk aanpassen. En dat gaat mij hopelijk ook lukken."
Niklas Vesterlund: 'Zo snel mogelijk Nederlands leren'
Met vier Denen in de selectie (Oscar Fraulo en Victor Jensen zijn de andere twee) kan de voertaal bij FC Utrecht bijna Deens worden. "Wij moete natuurlijk niet alleen met de Denen optrekken, we moeten ons zo snel mogelijk aanpassen", weet Okkels. De interviews met de twee gingen nu nog in het Engels. Maar beide nieuwelingen weten dat de gemiddelde Deen snel en makkelijk Nederlands leert. "In mei mag je me in het Nederlands interviewen", belooft Vesterlund.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.