Veldrijder Pieterse uit Amersfoort pakt brons op WK achter van Empel en Brand

© ANP
Amersfoort - Puck Pieterse uit Amersfoort pakt de bronzen plak op het volledig oranje podium van het WK veldrijden vandaag. Door de zware omstandigheden in de Tsjechische blubber was het een ware krachtmeting waarin Fem van Empel duidelijk het sterkst was. Lucinda Brand veroverde het zilver.
Lucinda Brand werd op bijna anderhalve minuut tweede, Puck Pieterse werd derde op bijna twee minuten. Dat de wereldtitel bij de vrouwen voor het vijfde achtereenvolgende jaar naar Nederland zou gaan, stond op voorhand eigenlijk al vast. Van de mogelijke buitenlandse concurrenten was namelijk alleen de Italiaanse Sara Casasola van de partij.

Geen schone fiets

Drie Nederlandse voormalig wereldkampioenen knokten vanuit de start om als eerste het veld in te kunnen duiken. Ceylin del Carmen Alvarado (wereldkampioene in 2020) schoot ondanks haar rugproblemen als eerste uit de startblokken, gevolgd door titelverdedigster Van Empel en Lucinda Brand (wereldkampioene in 2021).
Na een paar honderd meter was van Empel er al vandoor en trapte Pieterse snel naar de tweede plek. De Amersfoortse koos ervoor om de eerste fietswissel over te slaan. Op een schone fiets heb je meer grip, maar de wissel kost tijd. Met de gewonnen tijd probeerde tevergeefs ze het gat met koploper van Empel te dichten. Brand haalde haar met haar schone fiets in en het gat tussen Pieterse en van Empel was na één ronde al 18 seconden.
In de tweede ronde klom Pieterse snel terug naar plek twee, en lag dan een tijdje 24 seconden achter van Empel. Maar ook dat hield niet stand. Pieterse haar energie zakte in, en ze zakte terug naar een derde plaats, waarop ze uiteindelijk ook over de finish kwam.

Ziekig

In een veldrit waarin de omstandigheden zo zwaar zijn, wordt het belang van techniek en strategie kleiner. De sterkste wint, en dat was zonder twijfel Fem van Empel. Zelf ging ze er heel ontspannen in, vertelde ze na de wedstrijd: "Ik wist wel dat dit rondje op mijn lijf geschreven was."
Het parcours liegt niet.
Puck Pieterse
Daar komt bij dat haar twee achtervolgers beiden geen optimale voorbereiding hadden op het WK. Lucinda Brand kampte nog altijd met een gebroken neus, en voelde zich niet helemaal fit deze week. Ook Puck Pieterse, de vierde Nederlandse favoriete, kende geen perfecte voorbereiding door ziekte.
Dat verklaart wel dat Pieterse teleurgesteld uit de wedstrijd kwam. Waarom ze niet hoger op het podium belandde weet ze niet, behalve dat er duidelijk "één de sterkste was." In verklaringen zoeken zoals in de ziekte leek ze weinig interesse te hebben. "Het is een eerlijk parcours. Het parcours liegt niet." Ondanks dat het een zware rit voor Pieterse was, gaf ze ook aan genoten te hebben. "De Tsjechische fans zijn luid en goed in aanmoedigen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.