Amateurvoetbal: twee derby's in de derde divisie, en de serie van Spakenburg wordt al maar langer

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - In de derde divisie staan vanmiddag twee provinciale derby's op het programma. Sterker nog: het is twee keer Bunschoten-Spakenburg versus Utrecht. Een trede hoger hoopt Spakenburg voor de zestiende keer op rij ongeslagen te blijven. Die reeks is langer dan die van FC Utrecht.
Spakenburg speelt vanmiddag om half 3 de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat Excelsior Maassluis. De Maassluizers staan zestiende en hebben na drie nederlagen op rij nog maar 4 punten voorsprong op hekkensluiter FC Lisse. Spakenburg zag vorige week na het gelijkspel tegen Katwijk de voorsprong op nummer 2 De Treffers slinken tot 8 punten. Eerder dit seizoen werd het op de Westmaat 4-2 voor de Blauwen, waar trainer Chris de Graaf nog altijd niet kan beschikken over de geblesseerde Sam van Huffel.
GVVV verspeelde vorige week twee punten tegen Koninklijke HFC maar heeft de vierde plaats nog altijd in het vizier. De Veenendalers, waar Byron Burgering deze week zijn contract verlengde, staan zesde en hebben 2 punten achterstand op Katwijk, dat vierde staat. Tegenstander vanmiddag is AFC. De Amsterdammers staan achtste en hebben 3 punten achterstand op GVVV. Op Panhuis eindigde GVVV-AFC eerder dit seizoen in 3-0.

Nog nooit gescoord tegen Hercules

Hercules maakte vorig seizoen in de p/d-play-offs gehakt van IJsselmeervogels. In Utrecht werd het 6-0, op de Westmaat 0-5. IJsselmeervogels degradeerde daardoor, maar Hercules wist niet te promoveren. Dit seizoen zijn de verhoudingen anders. De eerste ontmoeting tussen beide clubs, in Utrecht, bleef zonder doelpunten. In de competitie staan de Vogels derde, met 9 punten voorsprong op nummer 9 Hercules. In de strijd om de titel kan IJsselmeervogels zich geen puntenverlies veroorloven, en dus zal er voor het eerst in een officiële wedstrijd gescoord moeten worden tegen Hercules. Die ploeg heeft echter de minst gepasseerde defensie van de derde divisie A.
Pikant detail: de Herculanen Bjorn van Gorkom, Deveron Fonville en Max van Hees spelen volgend seizoen voor IJsselmeervogels.
Bjorn van Gorkom, volgend seizoen Vogel
Bjorn van Gorkom, volgend seizoen Vogel © Orange Pictures
Heel anders zijn de belangen bij de andere wedstrijd tussen Bunschoten-Spakenburg en Utrecht, op de Vinken in Bunschoten. Daar staan Eemdijk en Kampong tegenover elkaar. Eemdijk won op 9 december voor het laatst en ziet de degradatiestreep met rasse schreden dichterbij komen. Kampong staat daar al geruime tijd dik onder. Vorige week werd eindelijk weer eens gewonnen, een nieuwe zege kan de Utrechters van een directe degradatieplaats afhelpen.
Ondertussen is DOVO aan een geruisloze opmars bezig. Heel stiekem mogen de Veenendalers zelfs hopen op de periodetitel. Als koploper Volendam vanmiddag verliest van Urk, en DOVO wint thuis van VVSB, plaatst DOVO zich voor de play-offs om promotie.

Sportlust jaagt weer op plek 3

In de derde divisie B ontvangt nummer 4 Sportlust'46 vanmiddag nummer 5 Gemert. De Brabanders hebben dankzij een goede serie een mooie opmars gemaakt en hebben inmiddels evenveel punten als Sportlust, dat de laatste weken wisselvallig presteert. De winnaar van het duel op Cromwijck kan zo maar de derde plaats overnemen van Blauw Geel'38, dat op bezoek gaat bij nummer 2 SteDoCo. Blauw Geel, Sportlust en Gemert hebben evenveel punten.
Hoogland en DHSC komen in de vierde divisie morgen pas in actie. Hoogland ontvangt Swift en DHSC gaat op bezoek bij HBC. De beide regioclubs staan op een p/d-plaats en hebben de punten hard nodig om ook volgend jaar in de vierde divisie te blijven spelen. De opponenten van vanmiddag zijn lastig. Swift is een degelijke middenmoter, promovendus HBC uit Heemstede is de verrassende nummer 2 van de ranglijst.
In 4B heeft LRC Leerdam geen zorgen. De Leerdammers hebben een marge van 8 punten richting de p/d-plaatsen. De nummer 9 van de ranglijst gaat vanmiddag op bezoek bij nummer 8 Nieuwenhoorn, dat al zes duels niet meer heeft verloren en nog kans maakt op de tweede periodetitel.

Programma dit weekend
Vanmiddag
Tweede divisie

14.30 Excelsior Maassluis - Spakenburg
15.00 AFC - GVVV

Derde divisie A
14.30 DOVO - VVSB
14.30 Eemdijk - Kampong
15.00 IJsselmeervogels - Hercules

Derde divisie B
15.00 Sportlust'46 - Gemert

Vierde divisie B
14.30 Nieuwenhoorn - LRC Leerdam

Morgen
Vierde divisie A

14.00 Hoogland - Swift
14.30 HBC - DHSC

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.