De mooiste Ajax - FC Utrecht van Ramzi: 'Van Gaal stuurde na mijn hattrick een berichtje'

Adil Ramzi na zijn hattrick in de Arena
Adil Ramzi na zijn hattrick in de Arena © ANP
Utrecht - Adil Ramzi kreeg voor zijn tweede wedstrijd voor FC Utrecht te horen dat hij zich onsterfelijk kon maken. En dat deed hij ook. In januari 2006 scoorde hij op bezoek bij Ajax niet één keer, niet twee keer maar drie keer. Een betere binnenkomer bij de Utrechtse club had de huurling van AZ zich niet kunnen wensen.

Ajax - FC Utrecht is zondag 3 maart vanaf 11.45 uur live te horen via de stream van RTV Utrecht. René van den Berg en Bert Kous doen verslag met analist Robby Alflen aan hun zijde.

Luister naar de stream via de website of app van RTV Utrecht. Zet in de RTV Utrecht-app de pushmeldingen van sport aan dan krijg je een seintje als de livestream begint.

Ramzi werd in de winter van 2006 door AZ voor een half seizoen uitgeleend aan FC Utrecht. In totaal speelde hij 15 duels voor de Utrechters waarin hij zeven keer scoorde. Zijn tweede wedstrijd voor de Utrechters bleek later zijn meest memorabele te zijn. Op 29 januari 2006 werd Ramzi op bezoek bij Ajax met een hattrick de held van Utrecht.
Deze week blikken we met vier verschillende doelpuntenmakers terug op wedstrijden van FC Utrecht uit bij Ajax. Naast Ramzi komen ook Edouard Duplan, Michael Mols en Hans Somers aan het woord.
"Toen we naar de Arena reden werd er in de bus al gezegd dat ik mijzelf onsterfelijk kon maken bij Utrecht als ik scoorde tegen Ajax. Ik voelde de hele dag dat het een speciale wedstrijd zou worden", vertelt Ramzi. Onder andere aanvoerder Jean-Paul de Jong maakte het de aanvaller duidelijk. "Het werden drie doelpunten. Dat was voor mij echt geweldig. Omdat die wedstrijd zo leeft in Utrecht."
Je wilt indirect meer laten zien daar
Adil Ramzi
FC Utrecht won de wedstrijd met 4-1. De vierde treffer kwam tot stand via een penalty. "Iedereen zei dat ik de bal moest pakken. Robin Nelisse was een goede vriend van mij. Hij had een tijdje niet gescoord en stond onder druk. Dus hij mocht hem nemen." Nelisse schoot vervolgens de vierde Utrechtse treffer binnen.
"Tegen Ajax in de Arena spelen is altijd speciaal. Ik wist al hoe het was om door belangrijk te zijn. Voor PSV had ik er al eens de winnende gemaakt", vertelt Ramzi. "En toen deed ik het dus voor FC Utrecht. Dat was heel lekker binnenkomen."
Winnen en scoren in de Arena is voor Ramzi iets bijzonders. "Je bereidt je hetzelfde voor zoals je doet voor alle andere wedstrijden. Maar indirect leeft er iets als je weet dat je naar Ajax toegaat. Je bent toch iets meer gebrand. Dat is misschien raar, want je moet dat in elke wedstrijd zijn. Toch is het zo. Je wilt indirect meer laten zien daar."

Radioverslag

We laten Ramzi het radiocommentaar horen van René van den Berg bij zijn derde goal. "Prachtig, echt prachtig. Daar kan ik de hele dag naar luisteren. Als ik dat aan zet dan heb ik geen muziek meer nodig."
Het radioverslag van Namen & Rugnummers na de derde goal van Ramzi

Van Gaal stuurt berichtje

Tot drie keer toe mocht Ramzi juichen. "Ik weet nog dat het geluid van onze supporters heel hard was. Alsof we thuis speelden", vertelt de oud-voetballer. "Ik heb daarna heel veel felicitaties gekregen. Dat heeft echt indruk gemaakt."
Een van de felicitaties kwam uit het kamp van AZ. "Ik kreeg een berichtje van Louis van Gaal. Hij was mijn coach bij AZ en ik had een goede band met hem. Ik vond het mooi dat hij mij dat gunde want hij is toch een Ajacied."

Nooit vergeten

Ramzi denkt nog weleens terug aan die 4-1 zege. "Die wedstrijd ga ik nooit vergeten. Soms kijk ik de samenvatting terug op internet", vertelt hij.
In zijn loopbaan speelde Ramzi, onder andere voor het Marokkaanse elftal, PSV, FC Twente, AZ en Udinese, heel wat bijzondere wedstrijden. "Maar die wedstrijd staat echt in mijn top drie. Dat is een makkelijke keuze", aldus Ramzi die toentertijd ook nog eens in Amsterdam woonde. Hij speelde slechts een half seizoen voor FC Utrecht. "Ik vond het direct een warme club en ik voelde mij er thuis. Daardoor heb ik mij ook van mijn beste kant kunnen laten zien. Utrecht zit in mijn hart."
"Als ik nog weleens langs Utrecht rij of de Arena dan denk ik altijd aan die wedstrijd", vertelt Ramzi. De ex-voetballer heeft niet alleen herinneringen overgehouden aan het duel. "Het shirtje van die wedstrijd heb ik nog bewaard." Dat is dan ook het enige. "Mijn schoenen heb ik weggegeven en de bal (die je normaal gesproken mee mag nemen na een hattrick, red) heb ik nooit gekregen."
Ramzi is de enige FC Utrecht-speler die op bezoek bij Ajax een hattrick heeft gemaakt. "We zullen zien of er een opvolger komt", lacht Ramzi. "Gezien de huidige situatie bij Ajax zie ik FC Utrecht als favoriet. Ik denk dat het 1-2 wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.