Alflen analyseert FC Utrecht: 'Achter de bal aanlopen en domme hakballetjes'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Robby Alflen gaat in zijn wekelijkse analyse in op de nederlaag van FC Utrecht tegen Ajax. In Amsterdam werd het 2-0 waardoor de ongeslagen reeks van 15 wedstrijden ten einde kwam. De analist van Een Berg Sport laat zien waardoor Ajax de wedstrijd kon domineren en wat FC Utrecht had kunnen doen om onder de Amsterdamse druk uit te komen.

Rob Alflen (7 mei 1968) speelde van 1985 tot en met 1991 voor FC Utrecht. Hij debuteerde al op 17-jarige leeftijd. Al snel ontgroeide de beloftevolle middenvelder de Galgenwaard. Hij ging spelen bij Ajax waar hij onder Louis van Gaal de UEFA Cup wist te winnen. De grote successen van de gouden generatie maakte de Utrechter door chronische blessures niet mee. Na een eerste periode als voetbalanalist bij RTV Utrecht ging hij het trainersvak in. Hij was van 2014 tot en met 2015 hoofdtrainer van FC Utrecht. Na een periode als assistent is Alflen nu terug op het oude nest bij Een Berg Sport en Namen & Rugnummers.

Te veel balverlies

FC Utrecht had zondag in de ArenA te maken met systeem tegen systeem. Beide ploegen hadden niet het plan opgevat om zich aan hun tegenstander aan te passen. "Dan is balbezit ontzettend belangrijk", steekt Alflen van wal. "Ben je aan de bal dan sta je zoals jij wil en dan moet de tegenstander zich toch aanpassen. FC Utrecht was elke eerste, tweede of derde bal kwijt en heeft zich negentig minuten aan Ajax moeten aanpassen." De analist heeft een paar voorbeelden opgezocht waarin FC Utrecht de bal de drukte inspeelt en balverlies lijdt. "Als je de bal verovert moet je hem in de ploeg houden. Wat we zagen waren blinde ballen naar voren en domme hakballetjes. Dit was echt heel slecht."
Robby Alflen: 'Als je de hele wedstrijd achter de bal aanloopt moet je geen domme hakballetjes gaan geven'

Kant wisselen

Als je achter Ajax aan moet lopen kun je niet terugvallen op je normale automatismen en oplossingen. Volgens de oud-speler en -trainer van FC Utrecht had dit ondervangen kunnen worden door van kant te gaan wisselen. "Ajax speelde met heel veel mensen naar binnen. Dan moet je gewoon heel snel naar de andere kant. Maar wat zagen we: we spelen hem rechtdoor en zijn de bal kwijt." Alflen heeft tal van voorbeelden gevonden waarbij FC Utrecht de mogelijkheid had om het spel te verplaatsen naar de andere kant, maar dit niet deed. "Het is onbegrijpelijk dat ze het nooit hebben weten om te draaien. Het bleef maar zo."
Robby Alflen: 'De oplossing lag in het opzoeken van de andere kant

Gemiste kans

Alflen laat ook zien waarom je de andere kant moet opzoeken. "Daar zit namelijk de 2-tegen-1 die je moet hebben. Je moet van kant wisselen en aanvallen. Een voorbeeld waarin FC Utrecht dat wel deed kon El Karouani versnellen. Okkels raakte helaas te snel de bal kwijt. Anders had hij hem terug kunnen geven aan El Karouani die met de voorzet kon komen. Het was zwaar ondermaats in balbezit. In verdedigend opzicht hadden ze het wel goed voor elkaar."
Robby Alflen: 'Dit is waarom je moest kant wisselen'

Een Berg Sport

In Een Berg Sport een complete voorbeschouwing op Almere City FC tegen FC Utrecht. Naast Robby Alflen schuift ook oud-speler Sander Keller aan. Met hockeyster Yibbi Janssen wordt vooruit geblikt op de komende Olympische Spelen. De uitzending van vrijdag 8 maart is hier te kijken.

RTV Utrecht doet liveverslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg, Bert Kous en de analyse van Rob Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe. Na de wedstrijd wordt er in de podcast Namen & Rugnummers Match Talk uitgebreid teruggeblikt.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan?

In de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.