Yibbi Jansen en het geheim van haar unieke strafcorner: 'Een verslaving'

Yibbi Jansen
Yibbi Jansen © Orange Pictures
Bilthoven - Een vak apart bij hockey is het nemen van de beruchte strafcorner. Ieder team wil een zo goed mogelijke specialist hebben. Yibbi Jansen is de uitverkorene van SCHC en het Nederlands team. Komende zomer kan haar unieke strafcorner weleens goud waard zijn op de Olympische Spelen in Parijs. "Daar gaan we voor."
Yibbi Jansen en het geheim van haar unieke strafcorner: 'Een verslaving'
Yibbi Jansen is de dochter van oud-hockeyer Ronald Jansen. Hij was zo'n 20 jaar geleden een zeer succesvolle keeper van het Nederlands elftal. Waar zijn dochter de corners neemt, moest hij ze onschadelijk maken. "Vroeger spraken we daar weleens over. Hij kan mij vertellen wat de denkwijze van een keeper in zo'n situatie is. Het is uiteindelijk een mentaal spel", legt Yibbi Jansen in Een Berg Sport uit.
Toen Jansen een jaar of elf oud was is ze zich gaan richten op de strafcorner. "Ik heb er altijd heel veel op getraind. Ik vind het leuk om te kijken waar ik mijzelf nog kan verbeteren. Daar haal ik veel plezier uit", zegt Jansen. "Mijn vader zei altijd tegen mij dat ik iets extra's moest hebben. Dan word je onmisbaar. Als ze twijfelen tussen mij en iemand anders dan is de kans groter dat ze voor mij kiezen omdat ik de strafcorner heb. Met die gedachte in mijn achterhoofd heb ik er altijd op getraind."

Trainen, trainen, trainen

Coach Lucas Judge van SCHC ziet dat Jansen een bezetene is. "Ze stopt er echt heel veel tijd en energie in", zegt hij. Teamgenoot Xan de Waard vindt de strafcorner van Jansen uniek. "Veel doen het op kracht. Zij doet het volledig uit techniek en ze kan het alsnog harder dan anderen. Dat is heel knap."
"Het is inderdaad heel veel techniek", beaamt Jansen. Maar er komt ook kracht bij kijken. "Ik probeer de 100 kilometer per uur aan te tikken, maar dat is nog net niet gelukt. Ik heb één keer de 98 gehaald", vertelt de SCHC-speelster. "Vanuit een strafcorner scoren is voor mij een verslaving geworden."
Keepster Alexandra Heerbaart van SCHC werkt bijna elke dag met Jansen aan de strafcorner. "We trainen nu vijf jaar samen dus we kennen elkaar goed. Maar na al die jaren stop ik nog steeds niet elke bal", lacht ze. "Ze heeft echt een hele goede corner."

Sleep, stop, corner

Bij een strafcorner spelen verschillende componenten een rol. De sleep, de stop en het pushen van de corner. Zowel bij het Nederlands team als bij SCHC stopt De Waard de bal voor Jansen. "Zij moet zorgen dat de bal goed voor mij ligt", zegt Jansen daarover.
Volgens coach Judge zijn bij zo'n strafcorner alle drie de componenten even belangrijk. "Als er een kink in de kabel komt dan heeft Yibbi niet de tijd die ze nodig heeft." De Waard is het daar niet mee eens. "Ik vind het juist een kracht van haar dat ze ook als het verkeerd alsnog een goede bal kan afleveren."
Als een strafcorner wordt gegeven hebben de hockeysters nog zo'n veertig seconden voordat de bal genomen gaat worden. "Als eerste werk ik dan aan mijn ademhaling om tot rust te komen. Vervolgens bedenk ik waar ik hem ga pushen. In het kringetje vertel ik aan de rest met welk koppel we hem gaan nemen. Ik vertel meestal niet waar ik hem ga pushen omdat ik soms nog van keuze moet veranderen. Dat kan dan onhandig zijn", zegt Jansen.

Eerste Olympische Spelen

Komende zomer vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. En de belangrijkste schakel om daar succesvol te zijn is misschien wel de strafcorner van Jansen. "Zo zie ik het zelf niet. We hebben een goede corner maar we moeten het ook in ons veldspel laten zien. Daar hebben we de kwaliteiten voor."
Voor Jansen worden het haar eerste Olympische Spelen. Haar vader won al drie Olympische medailles.: brons op de Spelen van 1988 en goud in 1996 en 2000. "Wij gaan dit jaar ook zeker voor goud", aldus de hockeyster van SCHC.

In aanloop naar de Olympische Spelen van dit jaar in Parijs zit er iedere vrijdag in Een Berg Sport een mogelijke Olympiaganger uit de provincie Utrecht aan tafel. Met hem of haar blikken we vooruit op het prestigieuze toernooi.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.