Vooruitblik amateurvoetbal: er staat steeds meer druk op de ketel

IJsselmeervogels: winst veriest tegen Hoogeveen
IJsselmeervogels: winst veriest tegen Hoogeveen © RTV Utrecht / Arnold Schenk
Provincie Utrecht - Een week na de eerste nederlaag in een half jaar tijd wacht Spakenburg opnieuw een lastige uitwedstrijd. De koploper in de tweede divisie gaat op bezoek bij HHC Hardenberg, dat zesde staat. Buurman IJsselmeervogels speelt in de derde divisie thuis tegen het laaggeklasseerde Hoogeveen. In de strijd om de titel is winst een absolute must voor de Rooien.
Het moest er een keer van komen: de reeks van Spakenburg kwam ten einde met een 4-3 nederlaag bij Rijnsburgse Boys. Gelukkig voor Spakenburg ging concurrent De Treffers in eigen huis onderuit tegen GVVV waardoor de marge voorafgaande aan de wedstrijd tegen HHC Hardenberg nog altijd 8 punten is. De Blauwen, die slechts één van de laatste vier duels wisten te winnen, treffen met HHC een ploeg die na een forse dip de weg omhoog weer heeft gevonden. De laatste drie duels leverden 7 punten op. Eerder dit seizoen won Spakenburg de onderlinge confrontatie met de Sallanders op de Westmaat met 1-0. Mark veenhoven was op 7 oktober de matchwinner.
GVVV verraste vorige week door na twee nederlagen op rij de uitwedstrijd tegen nummer 2 De Treffers wèl te winnen. De Veenendalers, die deze week verdediger Dirk Homoet per direct terug zagen keren naar Hercules, spelen vanmiddag de uitwedstrijd tegen het in degradatiezorgen verkerende Excelsior Maassluis. De Tricolores hebben al zes duels niet meer gewonnen, maar het enige punt dat in die reeks van zes duels werd gepakt was dan weer wel tegen koploper Spakenburg. De kat in het nauw die rare sprongen maakt kan kortom knap lastig zijn voor GVVV, dat in de top 5 hoopt te eindigen.

Nek-aan-nekrace

In de derde divisie A Zijn Volendam, IJsselmeervogels en SC Genemuiden verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de titel, met Harkemase Boys als niet uit te vlakken achtervolger. Volendam en de Vogels hebben één punt voorsprong op Genemuiden en vier op Harkemase Boys. IJsselmeervogels kan zich in eigen huis tegen Hoogeveen, dat vijftiende staat, geen slippertje permitteren. Met een 3-0 zege eerder dit seizoen in Drenthe en slechts één thuisnederlaag op de balans is IJsselmeervogels vanmiddag de grote favoriet, maar onderschatting (of zelfoverschatting) ligt altijd op de loer.
In de strijd om de titel kan het Veenendaalse DOVO de Vogels een handje helpen. De nummer 6 van de ranglijst krijgt nummer 3 Genemuiden op bezoek. DOVO verloor eerder dit seizoen de uitwedstrijd met 4-1, maar er is sindsdien veel veranderd in rood Veenendaal. Er vond een trainerswissel plaats en DOVO ontwikkelde zich van bijna-degradatiekandidaat tot bijna-winnaar van de tweede periode. Nog altijd is de ploeg van Jeroen van Bezouwen niet uitgeschakeld voor een plaats in de play-offs om promotie. Winst vanmiddag zou daarbij een mooie opsteker zijn.
DOVO (in het rood) ontvangt vanmiddag SC Genemuiden
DOVO (in het rood) ontvangt vanmiddag SC Genemuiden © RTV Utrecht / Arnold Schenk
Hoop op de play-offs is er ook bij Hercules, maar dat moet dan wel via een periodetitel tot stand komen. Een zege vanmiddag op Urk zou Hercules op 6 uit 2 brengen, precies de start die de ploeg van trainer René van der Kooij voor ogen heeft in de derde periode. In Utrecht versloeg Hercules de voormalige eilanders met 5-1, we mogen aannemen dat er op Urk revanchegevoelens leven. Urk staat op een relatief eilige tiende plaats, en gaat bij winst over Hercules heen in de stand.

Strijd onderin

Eemdijk pakte vorige week een belangrijk punt bij Sparta Nijkerk en krijgt vanmiddag opnieuw een ploeg uit de top vijf op bezoek. Harkemase Boys komt naar de Vinken, in de hoop de achterstand op de drie koplopers te consolideren. Eemdijk zal daaraan niet mee willen werken: de marge van de Diekers op de p/d-plaatsen is slechts 4 punten, en elk punt is welkom in de race om ook volgend seizoen in de derde divisie te spelen.
De kans dat Kampong volgend seizoen opnieuw in de derde divisie uitkomt wordt met de week kleiner. De Utrechtse debutant is voorlaatste, en dat betekent rechtstreekse degradatie. Om play-offs te mogen spelen moet Kampong een gat van 7 punten met DVS'33 overbruggen. Winst in de uitwedstrijd tegen nummer 11 FC Rijnvogels is daarom een absoluut vereiste. Kampong verkeert bepaald niet in een blakende vorm, maar dat kan ook gezegd worden van FC Rijnvogels, dat de laatste drie duels verloor. Die reeks zal de mannen van Frank Bruijnis hoop geven.
In de derde divisie B strijden nog drie ploegen om de titel: Barendrecht, SteDoCo en TEC. Voor het Woerdense Sportlust'46 lijkt hooguit een plaats in de play-offs weggelegd. Dat kan bereikt worden via de competitiestand, of door de derde periode te winnen. In die periode staat Sportlust op 3 punten uit één duel, en dat moeten er normaal gesproken na vanmiddag 6 uit twee zijn. Tegenstander Baronie heeft de laatste zes wedstrijden allemaal verloren, is hekkensluiter en lijkt op weg naar de vierde divisie.

Geld- en sportieve zorgen

In de vierde divisie A ook degradatiezorgen, voor beide clubs uit de provincie Utrecht. Hoogland, dat vorige week belangrijke punten pakte bij AFC'34, staat precies op de streep. Eén plaats zakken betekent p/d-duels. Vanmiddag speelt Hoogland in Sassenheim tegen Ter Leede, dat maar 4 punten meer heeft, maar wel vijf plaatsen boven nummer 12 Hoogland staat.
Hoogland wil de play-offs ontlopen, DHSC moet ze eerst nog maar eens zien de bereiken. De Utrechters zijn na een bijzonder slechte reeks afgezakt naar de voorlaatste plaats en moeten een plaats stijgen om aan het einde van de rit niet rechtstreeks te degraderen. De uitwedstrijd tegen ARC, dat elfde staat, moet DHSC de eerste zege sinds 9 december opleveren om de sportieve zorgen enigszins te verlichten. De zorgen van DHSC zijn niet alleen van sportieve aard: de club wordt ook geplaagd door ernstige financiële problemen: een belastingschuld van rond de twee ton brengt het voortbestaan van de club serieus in gevaar.
Al die problemen zijn onbekend en ver weg voor LRC Leerdam. Met 29 punten uit 20 duels staan de paars-witten keurig zevende, al is de voorsprong op de p/d-plaatsen nog altijd slechts 8 punten. Het is voor LRC dus zaak om scherp te blijven en de thuiswedstrijd tegen RVVH, één van de ploegen op een p/d-plek, te winnen. Een zege zou het klassenbehoud wel zo'n beetje veilig stellen.

Programma vanmiddag
Tweede divisie

14.30 HHC Hardenberg - Spakenburg
14.30 Excelsior Maassluis - GVVV

Derde divisie A
14.30 DOVO - SC Genemuiden
14.30 Eemdijk - Harkemase Boys
14.30 FC Rijnvogels - Kampong
15.00 IJsselmeervogels - Hoogeveen
15.00 Urk - Hercules

Derde divisie B
15.00 Sportlust'46 - Baronie

Vierde divisie A
14.30 ARC - DHSC
15.00 Ter Leede - Hoogland

Vierde divisie B
14.30 LRC Leerdam - RVVH

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.