Wissels bezorgen FC Utrecht nodige vonkje tegen NEC: 'Dat is best een luxe'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft voor de vierde keer op rij een thuiswedstrijd winnend afgesloten. In de Galgenwaard werd play-off concurrent NEC met 1-0 verslagen. Sam Lammers was de matchwinner.
De eerste helft konden ze in de Galgenwaard net zo goed op papier afdoen. FC Utrecht speelde teleurstellend en NEC kreeg de wedstrijd steeds meer in handen. Dat resulteerde voor rust in een grote kans voor Ogawa. De Nijmeegse spits schoot net naast. Vlak daarvoor had FC Utrecht-doelman Barkas al redding moeten brengen op een vrije trap van de bezoekers.

Jans grijpt in

FC Utrecht-trainer Jans greep in de rust in. Iqbal en Azarkan bleven binnen. Jensen en Flamingo waren hun vervangers. Het verse bloed zorgde direct voor kansen. Bozdogan verraste NEC-doelman Cillessen bijna met een lastig afstandsschot. In de hoekschop die volgde kopte Flamingo bijna binnen waarna Boussaid bijna trefzeker was in de rebound.
Ik wilde de trainer laten zien dat hij een fout had gemaakt
FC Utrecht-speler Ryan Flamingo
Flamingo baalde dat hij op de bank moest beginnen. "Dat is ook prof zijn. De knop omzetten en je best doen als je erin komt", vertelde Flamingo. "De trainer had een plan. Helaas kwam het er niet uit. Of het gedonderd heeft in de kleedkamer in de rust? Geen idee. Ik was buiten mijn warming up aan het doen. Maar ik wilde wel laten zien dat hij een fout had gemaakt om me eruit te laten. en dat ik de beste ben op mijn positie."
Ryan Flamingo: 'Wilde de trainer laten zien dat hij het fout had'
© Orange Pictures
FC Utrecht hield de wedstrijd ook na de 1-0 in zijn greep. In de 61e minuut krulde El Karouani de bal voor het doel. Lammers schoot de bal in ene binnen voor zijn derde doelpunt van het seizoen voor FC Utrecht.
Trainer Ron Jans had geen spijt van zijn beginopstelling. "Iqbal is een geweldige voetballer, maar vandaag kwam hij niet erg in zijn spel. Ondanks dat NEC ook weinig in te brengen had zag ik toch reden om in te grijpen. In de eerste helft misten we lopende mensen in de diepte. Azarkan wilde telkens de bal aan zijn voet." Boos is Jans nooit geweest. "Nee, dat was helemaal niet aan de orde. Maar de laatste wedstrijden was het wel te traag aan de bal en teveel van een kant. En dan krijgen andere spelers hun kans om een plek te verdienen. Die kans moeten ze dan pakken. Dat is het fijne met deze selectie."
Ron Jans: 'Mensen krijgen een kans en die moet je dan pakken'

Mooiste voorzet van de eredivisie

De voorzetten van El Karouani deden vanmiddag denken aan die van Dave van den Bergh in de gouden tijd van FC Utrecht. En dat tijdens de ramadan. "Dat is mentaal", lachte El Karouani. "Ik zei al dat het prima zou gaan, maar ik heb vanavond wel zin in cola met een ijsklontje." El Karouani vond het jammer dat FC Utrecht niet meer scoorde. "We waren slordig in de eindfase. Maar het was goed om te zien dat we in de tweede helft andere keuzes aan de bal maakten en beter gingen voetballen."
Zin in cola met een ijsklontje
FC Utrecht-speler Souffian El Karouani
NEC was uit het niets nog wel dicht bij de gelijkmaker. Barkas moest terug sprinten om een kopbal van de bezoekers uit het doel te boksen. Aan de andere kant waren er kansen voor Lammers. Eerst op een voorzet van El Karouani. Even later ronde hij niet af na een technisch hoogstandje.
Souffian El Karouani: 'In de tweede helft beter keuzes aan de bal'
Tien minuten voor tijd kreeg FC Utrecht een opgelegde kans op de 2-0. Een counter ingeleid door Toornstra kwam bij Jensen terecht. Maar de Deen stuitte op Cillessen. Vlak voor tijd miste Lammers ook nog een grote kans.

FC UTRECHT - NEC 1-0

1-0 Sam Lammers 61'
(Scheidsrechter: Makkelie)

Liveblog

94' Het is afgelopen. FC Utrecht wint.
93' De laatste minuut loopt.
92' GEEL voor Van der Hoorn. Hij mist de wedstrijd tegen Feyenoord met een schorsing.
85' WISSEL FC Utrecht: Fraulo voor Boussaid.
85' Lammers! Naast! Hij lijkt de voorzet van Boussaid zo te kunnen binnenlopen.
83' Jensen nu van afstand! Rakelings langs de kruising.
81' Counter FC Utrecht. Toornstra is weg. Het lijkt te lang te duren als Jensen toch nog de bal krijgt. Het schot van de Deen mist kracht waarna Cillessen redt.
77' Sow komt erin voor NEC. De oud-speler van FC Utrecht vervangt Schöne.
75' Lammers kapt en draait in de zestien meter waarna zijn schot rakelings langs gaat. Wat een mooie actie van de FC Utrecht-spits.
74' Weer El Karouani met een goede voorzet op Lammers, die het cadeautje dit keer niet uitpakt.
70' Barkas moet reddend optreden op een kopbal van NEC.
61' El Karouani krult de bal schitterend voor en Lammers maakt het schitterend af en maakt zijn derde doelpunt van het seizoen. De voorzet van El Karouani doet denken aan Dave van den Bergh in zijn beste dagen.
Luister terug: FC Utrecht komt op 1-0

61' GOAL!!! FC Utrecht komt op voorsprong. Een geweldige voorzet van El Karouani wordt behendig binnengeschoten door Lammers.

48' In de tweede helft nu al meer opwinding dan in de hele eerste helft.
48' Flamingo kopt de hoekschop bijna binnen. In de rebound is Boussaid dicht bij de openingstreffer.
47' Bozdogan schiet van 20 meter! De bal heeft een lastige stuit waardoor Cillessen bijna verrast wordt.
46' FC Utrecht wisselde aan het begin van de tweede helft. Flamingo voor Azarkan en Jensen voor Iqbal.
46' De tweede helft is begonnen.
45' Het is rust na een teleurstellende eerste helft van de kant van FC Utrecht.
44' NEC voert de druk op.
42' GEEL Bozdogan. De speler van FC Utrecht is iets te enthousiast bij het veroveren van de bal.
37' Kans NEC. Ogawa krijgt de bal op links. De Japanse spits lepelt de bal naast het doel van Barkas.
31' Eerste doelgevaar van de wedstrijd. Barkas treedt reddend op bij een vrije trap van NEC. De Griekse doelman van FC Utrecht duikt de bal uit de korte hoek.
27' De wedstrijd moet nog ontbranden. Het spel is ook niet oogstrelend.
22' Hoekschop voor FC Utrecht. Het levert niets op. FC Utrecht scoorde dit seizoen pas 5 keer uit een corner. Vrije trappen leverden helemaal niets op.
16' Iqbal geeft Sano een poffer aan de zijlijn. De twee zijn inmiddels weer vrienden. Er mag nog wel wat meer peper in de wedstrijd.
15' Het eerste kwartier is rommelig. Volgens Robby Alflen is het vooral dat beide ploegen met vertrouwen spelen. "Het is wachten tot dat een ploeg de andere even goed laat schrikken."
9' Bijna tien minuten onderweg. FC Utrecht maakt het spel. Kansen hebben we nog niet gezien.
1' We zijn begonnen!

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Vesterlund, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Bozdogan, Iqbal, Toornstra; Azarkan, Lammers, Boussaid.
NEC: Cillessen; v. Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk; González, Hoedemakers, Sano, Schöne, Hansen; Ogawa.

Warmlopen:

- De eerder ontmoeting met NEC van dit seizoen is er eentje om eigenlijk vooral snel te vergeten: 3-0 werd het op 23 september 2023 in Nijmegen. Dirk Proper, Magnus Matsson en Bas Dost maakten de goals namens de Gelderlanders.
- FC Utrecht verloor dit seizoen van geen enkele tegenstander 2 keer. NEC won deze jaargang van geen enkele ploeg 2 maal.
- Op eigen veld is FC Utrecht in de Eredivisie inmiddels 9 wedstrijden ongeslagen. Dat is de langste ongeslagen thuisreeks van de Utrechters sinds een serie van 11 thuisduels zonder nederlaag in mei-december 2021.
- FC Utrecht won de laatste 3 thuiswedstrijden op rij. De laatste keer dat de Utrechtse FC een serie van 4 thuiszeges neerzette, was in het najaar van 2021.
-NEC won de vorige 3 eredivisieduels. De laatste keer dan de Nijmegenaren 4 matchen op rij wonnen in de Eredivisie was begin 2010, toen Wiljan Vloet er trainer was.
- Bij FC Utrecht staan Mike van der Hoorn, Ryan Flamingo, Marouan Azarkan en Oscar Fraulo op scherp. Bij NEC is Calvin Verdonk 1 gele kaart verwijderd van een schorsing.

Vier spelers FC Utrecht in de ramadan

Souffian el Karouani, Zidane Iqbal, Marouane Azarkan en Othmane Boussaid mogen de komende weken tussen zonsopkomst en zonsondergang niets eten en drinken. "Daar heb ik helemaal geen last van, dat zit allemaal in je hoofd."
"In het begin is het even wennen, maar je lichaam went eraan", zegt Souffian el Karouani. "Je moet goed opletten op wat binnenkrijgt in de periode dat je kan eten en mag eten. En daaruit moet je genoeg energie halen." De ramadan heeft dan ook geen effect op de fitheid van El Karouani. "Ik ben ook aan het einde van de ramadan honderd procent fit. Het zit allemaal in je hoofd."
De verdediger erkent wel dat de periode waarin de ramadan valt daarbij meespeelt. "In juni of juli is het wel wat taaier ja. Nu valt het wel mee. De eerste twintig dagen mogen we 's avonds rond kwart voor 7 eten, als de zomertijd is ingegaan wordt dat een uur later." Op die momenten legt de KNVB avondwedstrijden stil om moslimvoetballers de gelegenheid te geven even snel iets te eten en te drinken. "Mooi dat ze daarin meedenken."
El Karouani: Geen last van de ramadan
Voor Ron Jans is het niet meer speciaal. "Het is normaal dat je moslimjongens in de selectie hebt. Je maakt daar afspraken over, ik denk dat dat wel goed komt." Maar toch, als je vier spelers hebt die de ramadan doen is de vraag of je ze alle vier tegelijk kunt opstellen. "Daar heb ik nog niet over nagedacht. Van de week waren ze alle vier prima."

Iets recht te zetten

El Karouani schoof niet alleen aan vanwege de ramadan, maar ook omdat FC Utrecht zondag tegen NEC speelt. Dat is de club waarvoor El Karouani tot afgelopen zomer speelde. In Nijmegen verloor FC Utrecht in september nog met 3-0. "Dat was niet onze beste wedstrijd", stelt de linksachter. "Maar er staat nu een heel ander FC Utrecht."
Maar ja, NEC is ook aan een prima seizoen bezig. De ploeg staat op de zesde plaats en speelt eind april de finale van de NKVB beker tegen Feyenoord. "Natuurlijk was ik daar graag bij geweest, maar ik ben nog steeds blij met mijn keuze dat ik naar FC Utrecht ben gegaan. Dat is voor mij persoonlijk nog steeds de beste stap geweest. En ik heb er geen spijt van."
Ron Jans: Het moet beter in balbezit
NEC is zoals gezegd in vorm, maar mist zondag de geblesseerden Dirk Proper en Tjaronn Chery. "Maar er staan weer andere jongens op, het is een goed voetballende ploeg. Een leuke ploeg om tegen te spelen." Dat gold afgelopen weekend niet voor Almere, dat er op een effectieve manier in slaagde FC Utrecht te ontregelen. "Wij moeten wel kritisch zijn op onszelf", zegt Jans. "Er waren momenten dat we aan voetballen toe konden komen en dat hebben we te weinig laten zien." En dat was niet alleen tegen Almere het geval. "Tegen Ajax en Heracles hebben we het aan de bal niet goed gedaan", vindt de Utrecht-trainer. "Daar moet winst geboekt worden."

Geblesseerde aanvallers

Bij FC Utrecht ontbreken vier geblesseerde spelers. Taylor Booth, Jeppe Ockels, Ole Romeny en Anthony Descotte zijn niet inzetbaar. "De overeenkomst is dat het allemaal aanvallers zijn", stelt Ron Jans, die daarom ook weer een plaats voor Jesse van de Haar inruimt in de wedstrijdselectie. "We zijn nog wel aan het zoeken met de rechtsbuitenpositie." Want daar was Met Taylor Booth voor zijn blessure eerste keus én in bloedvorm. Met de Amerikaan gaat het inmiddels de goede kant op. "Taylor heeft een scan gehad en die is positief. Maar die is de eerste twee weken zeker nog niet bij de groepstrainingen."
Ten opzicht van de wedstrijd in Almere zal Jans niet veel wijzigingen in zijn opstelling. "De tijd van veel wijzigen is wel voorbij, maar het zijn niet dezelfde elf als tegen Almere", zegt Jans, die één tip van de sluier oplicht. "De kans is heel groot dat Toornstra weer gaat spelen."

Van de laatste tien eredivisieduels tegen NEC verloor FC Utrecht er maar één. Dat was de wedstrijd eerder dit seizoen in Nijmegen. De laatste keer dat NEC in de Galgenwaard won was op 10 februari 2013. Door treffers van Melvin Platje, Erik Falkenburg en Ruud Boymans werd het toen 0-3.

De opstelling was FC Utrecht was toen als volgt:
Doel: Ruiter
Achter: Van der Maarel, Van der Hoorn, Wuytens, Bulthuis
Midden: Asare, Kali, Zullo
Voor: Duplan, Mulenga, Van der Gun

Op 21 november 2010 boekte de FC Utrecht de grootste thuiszege ooit op NEC. Het werd 4-0, door doelpunten van Ricky van Wolfswinkel, Edouard Duplan, Mihai Nesu en Frank Demouge.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.