Zwaar geblesseerde Kampong-spits Merijn Muskens moet degradatiestrijd missen: 'Wil wel bij het team betrokken blijven'

Merijn Muskens (rechts) heeft gescoord tegen Harkemase Boys
Merijn Muskens (rechts) heeft gescoord tegen Harkemase Boys © Orange Pictures
Utrecht - Hij wil er nog niet aan denken, maar het feit ligt er: Kampong-voetballer Merijn Muskens zal pas in 2025 weer wedstrijden kunnen spelen. De aanvaller van de derdedivisionist heeft de kruisband van zijn linkerknie ingescheurd en moet onder het mes. De revalidatie duurt minimaal negen maanden.
Het ging fout in de uitwedstrijd tegen Harkemase Boys, op 3 februari. Muskens had Kampong na een half uur op voorsprong gezet. "Mijn eerste doelpunt sinds twee maanden". Twintig minuten voor tijd, het stond inmiddels 1-1, deed hij een nieuwe doelpoging. "Ik wilde na een combinatie met een teamgenoot op doel schieten, met links terwijl ik rechtsbenig ben", vertelt Muskens. "Een verdediger van hun wilde mijn schot blokken en raakte ook mijn been. Van mijn ploeggenoten hoorde ik dat ik heel hard geschreeuwd heb."
Ondanks die harde schreeuw leek de blessure aanvankelijk niet heel ernstig. "Er waren nog zo'n twintig minuten te spelen, en ik heb de wedstrijd gewoon uitgespeeld. Op adrenaline denk ik." Na een bezoek aan de fysiotherapeut, drie dagen later, moest Muskens met een brace gaan lopen. "Ik dacht toen dat ik met een week of zes wel weer kon spelen." Maar dat was een misrekening.
"Dat het zo lang duurde voordat ze het ontdekten komt doordat de band niet was afgescheurd, maar ingescheurd", aldus Muskens. Pas afgelopen vrijdag, na een mri-scan, kwam de definitieve diagnose. "Maar ingescheurd of afgescheurd maakt voor het vervolg niks uit. Het is dezelfde operatie en dezelfde revalidatie. Negen tot twaalf maanden."

Assistent-trainer

Door de blessure mist de aanvaller, die dit seizoen vijf keer scoorde, de slotfase van het seizoen waarin Kampong debuteert in de derde divisie. Het verblijf op dat niveau zal hoogstwaarschijnlijk tot één seizoen beperkt blijven, want degradatie is voor de Utrechters zo goed als onafwendbaar. "We hebben het hele seizoen gezegd dat het goed kon komen, maar we moeten nu de realiteit onder ogen zien", erkent Muskens. "Het wordt heel moeilijk, en dat ik er dan ook nog niet bij ben is vervelend voor mij, maar ook voor de ploeg."
Toch wil de aanvaller wel betrokken blijven bij het team. Tijdens de wedstrijd tegen IJsselmeervogels, vorige week, zat hij als assistent-trainer op de bank omdat hoofdtrainer Frank Bruijnis geschorst was. "Ik heb de nodige ervaring als jeugdtrainer, en nam tijdens die wedstrijd de rol over van de assistent, die de functie van Frank over moest nemen. Ik hoop dat ik de komende tijd de assistent van de assistent mag worden, om zo toch betrokken te blijven bij het team", zegt Muskens. "Want ik hoor altijd dat het een verschrikkelijke tijd is als je aan het revalideren bent en dan helemaal buiten het team staat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.