Wie haalt het zand uit de motor van Spakenburg?

Spakenburg-trainer Chris de Graaf heeft stof tot nadenken
Spakenburg-trainer Chris de Graaf heeft stof tot nadenken © Orange Pictures
Provincie Utrecht - Spakenburg begint speelronde 26 van de tweede divisie vandaag als koploper. Maar dat doen de Blauwen wel met zand in de motor. Want de laatste vijf duels leverden slechts 5 punten op. En dus staat er druk op de thuiswedstrijd tegen laagvlieger FC Lisse. Een klasse lager reist IJsselmeervogels af naar Friesland en kruisen regiogenoten Hercules en DOVO de degens.
In 25 duels verspeelde Spakenburg 18 punten. Meer dan helft van die punten, 10, lieten de Blauwen de voorbije weken liggen. Het is te danken aan achtervolger De Treffers, dat uit de laatste drie duels slechts 2 punten haalde, dat Spakenburg nog steeds een comfortabele voorsprong van 7 punten heeft. Maar De Treffers zal niet blijven morsen, en dus is het zaak dat Spakenburg vanmiddag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter FC Lisse weer eens een driepunter bij kan schrijven.
De Lissenaren grepen vorige week de laatste strohalm in de strijd tegen directe degradatie, door concurrent Kozakken Boys te kloppen. Het was de eerste thuiszege van de geel-blauwen van deze competitie. De heenwedstrijd tussen beide ploegen eindigde in een 3-1 zege voor de Blauwen.
Ook bij GVVV loopt het de laatste weken even wat minder. De Veenendalers begonnen 2024 met 10 punten uit vier duels, maar verloren drie van de laatste vijf wedstrijden. In een middenmoot waarin iedereen dichtbij elkaar zit kan GVVV bij winst op ACV vanmiddag zo maar weer van de achtste naar de vijfde plaats klimmen, maar bij een nederlaag kan de ploeg van trainer-Gery Vink ook naar de elfde plaats zakken. Om aan te geven hoe dicht het op elkaar zit: nummer 5 HHC Hardenberg heeft 41 punten, nummer 11 AFC staat op 37. GVVV zit daar met 39 punten precies tussenin.
Natuurlijk draait de Veenendaalse promovendus nog steeds een prima seizoen, maar nadat GVVV een tijdje meestreed om de vijfde plaats zou elfde eindigen toch wel teleurstellend zijn. Tegenstander van vanmiddag, mede-promovendus ACV, heeft 2 punten meer dan GVVV en staat zesde.

Druk op Vogels, streekderby in Utrecht

Waar Spakenburg de 26e speelronde begint als koploper in de tweede divisie, is buurman en aartsrivaal IJsselmeervogels met nog negen duels te gaan de koploper van de derde divisie A. Het grote verschil: Spakenburg heeft 7 punten voorsprong, de Vogels zijn koploper op doelsaldo. Vanmiddag speelt de ploeg van Gert Jan Karsten de verste uitwedstrijd van het seizoen, uit tegen Harkemase Boys. De Friezen staan vijfde, maar zijn door een matige reeks wel afgehaakt in de titelrace. Daar is de druk er dus wel af, bij IJsselmeervogels staat de druk er vol op. Zeker in de wetenschap dat concurrenten Volendam en Genemuiden thuis spelen tegen laaggeklasseerde ploegen.
Eén plaats onder Harkemase Boys staat DOVO, en daar weer één plaats onder staat Hercules. Beide clubs uit onze provincie hebben 38 punten, en beide hopen zich door een goede derde periode stiekem toch nog te plaatsen voor de play-offs om promotie. Daarvoor zal de derde periode moeten worden gewonnen. Hercules heeft daarin 6 uit twee, DOVO voetbalde pas 1 punt bij elkaar. De onderlinge tweestrijd van vanmiddag in Utrecht is dus zeker voor DOVO een do-or-die wedstrijd. Bij een nederlaag gaat het seizoen voor DOVO uit als een nachtkaars, terwijl Hercules in dat geval (mede)koploper blijft in de periode.
Yannick Bouw, pikant potje in Ermelo
Yannick Bouw, pikant potje in Ermelo © Orange Pictures
Eemdijk kan zich vanmiddag uit de zorgen spelen. De Diekers staan elfde en hebben 6 punten voorsprong op DVS'33, dat vijftiende staat. De nummer 15 speelt na de competitie play-offs tegen degradatie. Eemdijk gaat vanmiddag op bezoek bij DVS'33 en mag zich bij een zege in Ermelo zo goed als veilig wanen. Het duel aan de Ermelose Sportlaan wordt een pikant potje voor Yannick Bouw. De Eemdijk-topschutter verkast komende zomer naar DVS'33, hoeveel pijn zal hij zijn nieuwe club (willen) doen?
Voor Kampong komt de degradatie naar de vierde divisie steeds dichterbij. De Utrechters moeten in de laatste negen duels 9 punten goedmaken op Hoogeveen om rechtstreekse degradatie te ontlopen en play-offs te mogen spelen. Kampong speelt vanmiddag thuis tegen Urk, de ploeg waarvan eerder dit seizoen uit met 3-1 werd gewonnen. Urk staat op de twaalfde plaats en heeft evenveel punten als Eemdijk.
In de derde divisie B verspelen de koplopers de laatste weken regelmatig punten, waardoor Sportlust'46 nog niet helemaal uitgeschakeld is in de strijd om de titel. De Woerdenaren staan derde, op 7 punten van koploper Barendrecht en op 4 punten van nummer 2 SteDoCo. Vanavond gaat Sportlust in Gorinchem op bezoek bij Unitas, dat strijdt tegen degradatie. Als Sportlust nog wat wil, moet de wedstrijd van vandaag absoluut gewonnen worden. De ploeg van trainer-Jochem Twisker heeft sowieso baat bij een zege, want de derde plaats behouden betekent automatisch deelname aan de play-offs om promotie.
DHSC en Hoogland hebben in de vierde divisie A de punten hard nodig in de degradatiestrijd. DHSC, dat op een play-offplek staat, speelt thuis tegen nummer 3 AFC'34. Hoogland speelt thuis tegen WV-HEDW. De Amsterdammers staan voorlaatste. In 4B speelt LRC Leerdam uit tegen Zwaluwen. De Leerdammers staan keurig in de middenmoot, Zwaluwen is vierde.

Programma zaterdag 22 maart
Tweede divisie

14.30 GVVV - ACV
15.00 Spakenburg - FC Lisse

Derde divisie A
14.30 Harkemase Boys - IJsselmeervogels
15.00 DVS'33 - Eemdijk
15.30 Hercules - DOVO
15.30 Kampong - Urk

Derde divisie B
18.00 Unitas - Sportlust'46

Vierde divisie A
14.00 DHSC - AFC'34
18.00 Hoogland - WV-HEDW

Vierde divisie B
14.30 Zwaluwen - LRC Leerdam

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.