Weer is 1 augustus de dag dat het op de Spelen moet gebeuren voor Korrel: 'Kan niet wachten'

© RTV UTRECHT
Vianen - 1 augustus 2024. Die dag is door Michael Korrel met een dikke rode stift omcirkeld. De 30-jarige judoka uit Vianen gaat dan bij de Olympische Spelen in Parijs de mat op. Hij kan niet wachten om de jacht op de gouden plak te openen.
De Olympische droom van judoka Michael Korrel
Dat de wedstrijddag van Korrel, die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram, valt op 1 augustus is voor hem extra bijzonder. "Bij de vorige Spelen in Tokyo moest ik ook op die datum vechten. Dat maakt het wel extra uniek." Maar de judoka uit Vianen heeft geen goede herinneringen aan die dag. "Ik vloog er als favoriet al in de eerste ronde uit."
Korrel had het na de snelle uitschakeling moeilijk. Hij vroeg zich af waarom dit juist hem moest overkomen. "Tot ik met mijn vrouw op Curaçao zat waar we even weg van alles waren. Toen heb ik eerlijk naar mijzelf kunnen kijken. Bijvoorbeeld door mijzelf de vraag te stellen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daar heb ik lessen uit kunnen trekken. Ik heb daarna ook meer lucht gekregen waardoor ik meer plezier heb in de sport."
"Je staat voor de keuze of je als slachtoffer wilt fungeren of dat je eigenaar wordt van de situatie. Dat laatste heb ik gedaan", vertelt Korrel openhartig in Een Berg Sport. "Ik wist dat er nog heel veel te winnen zou zijn. Een jaar later werd ik Europees kampioen. Toen dacht ik: 'Zie je, er zit nog meer in het vat'."

Carrière naast de mat

Korrel is een druk baasje. Hij traint met de Nederlandse judoploeg op Papendal bij Arnhem, werkt individuele trainingen af in Veenendaal en daarnaast geeft hij 's morgens vroeg personal trainingen in Zaandam.
Zijn doel is om ondernemers die mentaal goed moeten presteren ook fysiek fit te laten zijn. Want volgens hem dragen mentale fitheid en fysieke fitheid aan elkaar bij. "Ik vind het heel mooi om dat over te dragen op andere mensen. Als ondernemer moet je net als een sporter ook presteren maar dan op zakenniveau", legt Korrel uit. "Daar wil ik voor zorgen."
Benito Maij is één van de ondernemers die door Korrel wordt getraind. De twee zijn allesbehalve onbekenden van elkaar. "Ik ken Michael van de judomat. Al vanaf het moment dat hij een junior was", vertelt Maij die een verleden heeft als judocoach. "Ik heb hem volwassen zien worden."
Zo was Maij de Olympisch judocoach bij de Spelen in Tokyo. "Nu zijn de rollen omgedraaid", lacht Korrel. "Zoals hij voor zichzelf is op de mat, zo is hij er ook voor zijn klanten. Hij denkt goed na over wat hij aan iemand vraagt", vertelt Maij.

Na de Spelen

"Na de Spelen ga ik kijken hoe ik mijn leven verder in ga richten. Ik blijf zeker nog judoën. Ik vind het nu in ieder geval geweldig om naast de judomat ook dit te doen", zegt de judoka die in juni voor het eerst vader wordt. "Het wordt een spannende periode. Ik kijk er heel erg naar uit."
En dan komt die bewuste 1 augustus steeds dichterbij. De dag dat het, opnieuw, moet gebeuren. "De planning is heel helder. Ik hoef niet verder te denken dan 1 augustus. Ik kan niet wachten tot het zover is."
Naast judoka is Michael Korrel ook personal trainer

In aanloop naar de Olympische Spelen van dit jaar in Parijs zit er iedere vrijdag in Een Berg Sport een mogelijke Olympiaganger uit de provincie Utrecht aan tafel. Met hem of haar blikken we vooruit op het prestigieuze toernooi.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.